NEVJEROJATNA AVANTURA

3000 km od Zagreba do Istanbula autostopom: Trebalo je stići do Turske, pa makar i u mrtvačkim kolima

Autostopisti su se utrkivali tko će prije stići do Turske, pritom potrošiti što manje novca, a istodobno upoznati nove ljude i doživjeti mnoga uzbuđenja

- Putujem prema Čačku - kaže brkati kamiondžija na autocesti u Beogradu.

- Mi smo iz Zagreba krenuli prema Istanbulu - odgovaraju autostopisti.

- Upadajte...

Ovo je samo jedan od mnogih susreta u avanturi dugoj 3000 kilometara, na koju je početkom listopada krenulo 16 autostopista iz Hrvatske, s pridruženim članovima iz inozemstva, s kujicom Ninom i papigom Čiči. Avanturisti su se vozili u mrtvačkim kolima, u autu s Miloševićevim tjelohraniteljem, kamiondžijama i švercerima iz Münchena.

Vreće za spavanje i euri

Spavali su u vrećama za spavanje, na krevetima sasvim nepoznatih ljudi, a neki i u Mc’Driveu. Ipak, uspješno su i besplatno - nakon tri tjedna - stigli do Turske.

Utrku je preko Facebook profila “Thomas Love’s Adventures” organizirao 25-godišnji Tomislav Perko iz Zagreba. Sa sobom su autostopisti ponijeli samo vreće za spavanje, donje rublje, higijenski pribor i eure. Jedino čime su putovali bila su vozila susretljivih vozača, a prenoćišta domovi nepoznatih ljudi. Osam muško-ženskih parova u ovu je neobičnu utrku krenulo 8. listopada s Trga bana Jelačića. Cilj je bio što prije stići u Tursku, pritom potrošiti što manje novca, a istodobno upoznati nove ljude.

Problemi na granici

Svaka zgoda na ruti Zagreb - Beograd - Skoplje - Thessaloniki - Xanthi - Istanbul - Sofia - Zagreb, poput vožnje u Porscheu ili Ferrariju, besplatnog obroka s vozačem ili noćenja na otvorenom, donosila je dodatne bodove. Gotovo mjesec dana kasnije, vratili su se u Zagreb. Bilo je mnogo dogodovština, a jedna od njih je i ona kada je Mario zaustavio mrtvačka kola, vozio se s tijelom starice, a zatim probijao šumom do grčke granice gdje ga je policija legitimirala misleći da je bjegunac.

Kamiondžija i dama noći

Evan Skwara, 26-godišnji Amerikanac, i Joanna Kruzycka, 21-godišnja Nizozemka, zaspali su u kamionu pa su ih odvezli 100 kilometara sjevernije, dok je Tomislava i Ninu vozio bivši tjelohranitelj Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

- Vozili smo se u Mercedesu i BMW-u, čiji nam je vlasnik dao 10 eura, a od Skoplja do Thessalonikija zadnjih 10 kilometara vozili smo se u kamionetu - kaže Tomislav.

Uspjeli su zaustaviti i autobus koji ih je odvezao dio puta do Skoplja, za dlaku su izbjegli napade na sudionike Gay Pridea u Beogradu, a neke je probudila eksplozija u Istanbulu.

A jesu li imali neugodnih iskustava?

Sjećate se kamiondžije s početka puta? On je u povratku iz Istanbula prema Sofiji izbacio Pamelu i Sanjina iz kamiona zbog prostitutke.

- Zaustavio je kamion usred šume. Pomislili smoda želi mene, ali došla je Srpkinja - smije se Pamela.

Posebnost ovog natjecanja bila je i glavna nagrada - koje nije bilo. A kako je jedno od pravila bilo da će ako netko bude silovan, putem ostane bez bubrega ili umre... automatski biti proglašen pobjednikom, ta je čast pripala Tanjinoj papigi Čiči, koja je uginula u Skoplju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:15