Iskreni razgovor

Kako će euro utjecati na hrvatske poduzetnike: ‘Ovo je prilika za uštede, problem su druge tržišne promjene!‘

 Shutterstock
Ivan Lovošević, direktor tvrtke Elektro-Lovošević d.o.o., i Aleksandra Cvetković, članica Uprave Kent Bank otkrivaju što čeka poduzetnike od 1.1.2023. godine

Inflacija, energetska kriza, rat u Ukrajini, pandemija, samo su neki od izazova s kojima se danas susreće veliki broj poduzetnika, konkretno u Hrvatskoj njih oko 140.000. Onima koji se bave građevinom problem je snažno poskupljenje materijala za rad jer cijene svega vezanog uz ovu industriju raste. Čelik je skočio za 100 posto, drvena građa za 50, dok se cijena armiranog željeza mijenja na tjednoj bazi, a stabilizacija se ne očekuje uskoro. Neizvjesnosti je uistinu mnogo, a da je tako zna poduzetnik Ivan Lovošević (35), ujedno i direktor tvrtke Elektro-Lovošević d.o.o. koja se bavi elektromontažnim te građevinskim radovima.

- Nesigurnost zbog nabavke repromaterijala na vrijeme te povećanje cijena najviše je utjecalo na naše aktivnosti u vrijeme pandemije. No, nasreću, upornim radom uspjeli smo ublažiti probleme. Inflacija nas je također dovela u nezavidan položaj, ali dogovorno s investitorima rješavamo problematiku tako da obje strane na koncu budu zadovoljne – rekao je poduzetnik te dodao kako unatoč povećanju troškova, cijenu usluga nisu mijenjali.

Velike promjene

Lovoševićeva tvrtka sa sjedištem u Našicama posluje od 2014. godine, a njihove usluge koriste privatni investitori i javna poduzeća diljem Hrvatske. Sve do prije par godina, kada je svijet zahvatila globalna pandemija, nisu se suočili s većim izazovima. Poslovalo se stabilno, kaže, a fokusirali su se ponajprije na ostvarenje godišnjih planova tvrtke.

Danas, pak, moraju razmišljati o mnogočemu.

Od toga na koji način se othrvati s visokim troškovima do onoga kako se pripremiti na nove globalne i lokalne promjene. Među njima i onu s kojom će se uskoro suočiti svi poduzetnici, ali i građani Republike Hrvatske – uvođenjem eura.

Podsjetimo, Vijeće Europske unije je 12. srpnja ove godine donijelo odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine. Ova promjena će, sudeći prema stavovima političara, pozitivno utjecati na reputaciju Hrvatske.

image
Shutterstock

No, što je s poduzetnicima? Kako će se uvođenje nove valute odraziti na njih? Hoće li im koristiti ili, pak, predstaviti novi teret za njihova poduzetna leđa? Na ova i mnoga druga pitanja odgovorio je naš sugovornik s početka priče Ivan Lovošević.

Bez zaokruživanja

- Trošak uvođenja eura je gotovo neprimjetan za naše poslovanje. Nemamo još sklopljenih ugovora u eurima pa nam tečajne razlike neće stvarati poteškoće, a osim toga već smo se navikli na razne promjene koje se događaju na globalnoj i lokalnoj razini, tako da promjena valute neće igrati veliku ulogu u poslovanju firme – rekao je Lovošević te dodao kako cijene svojih usluga neće zaokruživati naniže ili naviše.

Takva praksa se i potiče jer je u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno ispravno i točno primijeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cijena mora biti ispravno preračunata i navedena. Omjer iskazanih cijena u kuni i euru mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja primjenom fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom brojčanom iznosu. Prema navodima sa službene stranice Hrvatske narodne banke to konkretno znači da od početka razdoblja obveznoga dvojnog iskazivanja do dana uvođenja eura, cijena koja se naplaćuje u kuni mora biti preračunata te istaknuta i u euru, uz ispravnu primjenu fiksnog tečaja konverzije te pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Isto pravilo vrijedi i za plaće.

image
Shutterstock

- Trenutačno iskazujemo dvojnu plaću za devedeset zaposlenika i rekao bih da je to jedina razlika koju zamjećujem. Dosad, nasreću, nije bilo primjedbi i svi su se brzo prilagodili situaciji. Obračun i isplatu plaće za prosinac, koja će biti isplaćena u siječnju, provest ćemo prema zakonu – kaže poduzetnik koji uvođenje eura vidi i kao priliku za uštedom.

Jednostavnije i povoljnije

Naime, prema navodima sa službene internetske stranice EU-a, zahvaljujući euru nestat će troškovi fluktuacija deviznog tečaja unutar europodručja. Time će potrošači i poduzeća u europodručju biti pošteđeni skupih promjena cijena na valutnim tržištima koje su u nekim zemljama narušavale povjerenje, odvraćale od ulaganja i uzrokovale gospodarsku nestabilnost.

Prije uvođenja eura potreba za mijenjanjem valuta stvarala je dodatne troškove, a prekogranične transakcije bile su rizične i nedovoljno transparentne. Upotrebom jedinstvene valute poslovanje i ulaganje u europodručju postat će jednostavniji, jeftiniji i manje rizični, što tvrtki Elektro-Lovošević itekako odgovara.

- Uvođenje nove valute je svakako prednost za nas. Zahvaljujući euru kao jedinstvenoj valuti pošteđeni smo troškova povezanih s promjenama tečaja i troškova konverzije eura u druge valute – objašnjava Ivan Lovošević.

Pouzdana banka

Prednost za Lovoševića predstavlja i poslovanje s pouzdanom bankom, kao što je KenBank, koja intenzivno radi na pripremama i nadogradnji sustava kako bi prelazak na valutu euro klijentima bio što jednostavniji.

- Preračunavanje u KentBank-u će se provesti primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Također, ono što je važno reći je da prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura neće utjecati na valjanost postojećih ugovora o kreditu, depozitu i štednji u kunama, tako da ne treba sklapati nove ugovore. Cilj je proces uvođenja eura i aktivnosti koje iz toga proizlaze provesti na način da se svima osigura što jednostavnije postupanje – poručuje Aleksandra Cvetković, članica Uprave Kent Bank.

image

Aleksandra Cvetković, članica Uprave Kent Bank

Kentbank

Poslovni subjekti koji u KentBank-u imaju otvoren multivalutni transakcijski račun, sredstva na kunskoj komponenti transakcijskog računa bit će konvertirana u euro po fiksnom tečaju konverzije i u skladu s pravilima preračunavanja i zaokruživanja.

- Tim sredstvima automatski bit će pribrojeno stanje na postojećoj euro komponenti multivalutnog transakcijskog računa. Nakon konverzije ostat će samo jedna, objedinjena euro komponenta, kao i nepromijenjene komponente računa u stranoj valuti. Jedinstveni broj transakcijskog računa (IBAN) također ostaje nepromijenjen i poslovanje po računu bit će omogućeno bez ikakvih dodatnih aktivnosti poslovnih subjekata – ističe Cvetković.

Eventualne promjene visine kamatne stope, konkretno rast istih, također neće imati veze s uvođenjem eura.

- U cilju osiguranja transparentnosti KentBank je sa zadovoljstvom podržala inicijativu Etički kodeks kojom bi se trebao spriječiti rast cijena, budući da su mnogi klijenti zabrinuti da bi uvođenje eura moglo dovesti do poskupljenja. Time jamči da će prilikom konverzije postupati prema najvišim standardima, transparentno i pouzdano, čuvajući interese svojih klijenata – poručuje članica Uprave KentBank.

Važno je napomenuti i da će kamatne stope biti prilagođene sukladno odredbama Zakona u kojem su opisana pravila za ugovore u kojima je ugovorena fiksna kamatna stopa odnosno promjenjiva kamatna stopa.

Ako je ugovorena fiksna kamatna stopa, ostaje nepromijenjena.

- Kod promjenjivih kamatnih stopa referentne stope u kunama bit će zamijenjene odgovarajućim referentnim stopama u eurskoj nominaciji (umjesto NRS za kunu koristit će se NRS za euro odgovarajućeg obuhvata i ročnosti, s početkom primjene tako izračunane kamatne stope pri prvom redovitom obračunu kamate počevši od dana uvođenja eura)

A što je s građanima? Hoće li se nešto u uslugama KentBank-a promijeniti nakon uvođenja eura?

image

usluge KentBank

Kentbank

U suštini uvođenje eura neće imati utjecaj na obujam i funkcionalnosti proizvoda i usluga koje klijenti KentBank koriste.

No, važno je naglasiti i da ova banka već dugi niz godina svojim klijentima nudi uslugu tekućeg računa koji je ujedno i multivalutan. Samom tom činjenicom, klijenti neće morati zatvarati račun na kojima imaju kune te će se sredstva automatski konvertirati u euro po fiksnom tečaju propisanom od strane vijeća Europske Unije.

- Građanima savjetujemo da ukoliko kune štede izvan banke, novac polože u banku. Zamjena novca bit će moguća u banci tijekom 2023. godine te se neće naplaćivati transakcijske naknade bez obzira na iznos kuna koji građani žele zamijeniti. Očekujemo i da će korištenje eura kao službene valute spriječiti valutni rizik i osigurati sigurnost u nadolazećim razdobljima – zaključuju iz banke.

Za kraj, Ivan Lovošević ističe kako ovakve promjene ne bi smjele prestrašiti poduzetnike jer će ih uvijek biti. Važno je samo pripravno reagirati na njih te odabrati kvalitetne investitore i banku uz koje će ova promjena biti lakša.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i KentBank-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:52