RAZVOD MILIJARDERA

Peter Getty: Draga, mogu te ubiti i proći nekažnjeno. Jer ja sam Getty

Ispod milijardi dolara krije se zlostavljač kojega žena nije imala snage ostaviti sve dok je nije prevario

Američka javnost bruji, ali uglavnom ispod glasa, o razvodu jednog od najčudnijih i najbogatijih parova u toj zemlji - kovrčavog i fizički zapuštenog Petera Gettyja koji nikada ništa nije radio, a sada vrijeme ubija štrikanjem, pornografijom i računalnim igricama, te boemke i stilistice Jacqui Getty koju holivudske zvijezde obožavaju.

Koliko novca imaju, najbolje opisuje podatak da sliku glasovitog američkog umjetnika Jacksona Pollocka drže u - ostavi. Peter za putovanja u obiteljsko odmaralište na Havajima nikad ne pakira kovčege jer, kako je objasnila Jacqui na sudu, baš sve što mu na putu zatreba jednostavno - kupi. Makar i četiri puta godišnje.

Ta je obitelj u SAD-u i Velikoj Britaniji toliko moćna da su se prvi izvještaji o razvodu svodili samo na posprdnu financijsku računicu - što i koliko Jacqui zahtijeva nakon razvoda, iako su i tada već bili poznati neki detalji o zlostavljanju. S oprezom se izvještava o detaljima parnice koju već nazivaju “razvod desetljeća”. Ako se, naravno, uspiju dogovoriti oko podjele imovine i alimentacije do kraja ove godine jer milijarder Peter tvrdi da nema novca, a ona traži da joj mjesečno isplaćuje 300.000 dolara. Bračni se par oboružao najboljim celebrity odvjetnicima: Peter je angažirao Lauru Wasser koja je zastupala Angelinu Jolie, Britney Spears i Kiefera Sutherlanda, a Jacqui je svoje povjerenje dala Stephenu Kolodnyju, odvjetniku Whitney Houston, Davida Carusoa i Barbre Streisand.

Ne razlikuje dobro i zlo

Iako ne žive zajedno već dvije godine, Jacqui (Jacqueline) je tek prije dva mjeseca na kalifornijskom sudu predala zahtjev za razvod od supruga Petera, a sada su, konačno, do javnosti dospijeli i razlozi njihova razlaza. Peter je 2006. postao teški ovisnik o kokainu te je počeo psihički i fizički zlostavljati suprugu. - Jednom me toliko jako udario da mi je slomio ruku, gušio me i naguravao - prepričala je Jacqui na sudu te dodala kako joj je govorio da će je ubiti. - Mogu te ubiti i proći nekažnjeno - prepričala je Jacqui sudu jednu od prijetnji. Dodala je kako Peter, valjda zbog silnoga bogatstva, uopće nema osjećaj za dobro i zlo te je uobičavao govoriti: - Ja mogu sve. Jer ja sam Getty.

Peter Getty je, podsjećamo, jedan od nasljednika velikoga bogatstva uspješne, ali i filmski tragične dinastije Getty koja je novac zgrnula poslujući s naftom, a zatim proširila business na gotovo sve grane, i u kojoj je previše članova umrlo od predoziranja. Dinastiju je u prvoj polovici 20. stoljeća utemeljio neobičan naftaš J. Paul Getty koji je imao pet supruga i pet sinova, no jedan je umro u 12. godini. Njegov najmlađi živući sin je Gordon, Peterov otac. Gordon u svojim rukama danas drži 2,5 milijardi američkih dolara otkako je 1986. naftno bogatstvo obitelji Getty prodao naftnom divu Texaco za više od deset milijardi dolara pa se posvetio glazbi, a Peter će ih, kada mu otac umre, podijeliti s još trojicom braće i tri polusestre.

Odrasla poput Pepeljuge

Za tri polusestre Peter je doznao 1999. godine - isto kao i cijeli svijet - kada je Gordonova dugogodišnja ljubavnica Cynthia Beck zatražila da se njezine tri kćeri ubilježe kao nasljednice dinastije Getty. Gordonova supruga Ann tom se viješću nikad nije opterećivala, nastavila je voditi izdavačku tvrtku, radila je na arheološkim iskopinama te na kraju postala dizajnerica interijera. No, kako se svake godine u Gordonov džep slijeva gotovo 30 milijuna dolara a da on pritom baš ništa ne mora raditi, Peter će, nema sumnje, do kraja života biti “bezobrazno bogat”.

Jacqui je, s druge strane, živjela poput Pepeljuge. Otac je nju i majku napustio kada je imala 12 pa su se preselile u Los Angeles gdje je Jacqui s 19 godina upoznala Gian-Carla Coppolu, sina slavnog redatelja Francisa Forda Coppole, i ostala s njim trudna. Gian je poginuo, a Jacqui je rodila djevojčicu koju je nazvala prema ocu - Gia. Nju je, prepričavaju prijatelji supružnika Getty, Peter obožavao u vrijeme kad je upoznao Jacqui i nakon što su se vjenčali, no nikad je nije službeno posvojio. Sama Jacqui ustvrdila je na sudu da je Peter “prolupao” nakon što je Gia otišla na fakultet. Par nema zajedničke djece.

Umjetnost u svemu što radi

Giain djed Coppola je jednom, valjda zbog obiteljske spone, ponudio Peteru da napiše scenarij za njegov film, no Peter je pristao pa napisao - ništa. Njegova je supruga, usprkos udaji, 2000. godine nastavila raditi kao dizajnerica i stilistica u holivudskim filmovima. Jacquinin je talent među prvima uočila Demi Moore koju je Jacqui upoznala u jednoj trgovini krajem 80-ih, a poslije joj je Jacqui odabrala haljinu za poznatu scenu u “Nemoralnoj ponudi” kada Demi dolazi k Robertu Retfordu. - Nevjerojatno je kako je ona, izložena tolikom bogatstvu i visokom društvu, ostala tako nevina i otvorena - opisala ju je jednom Demi. Prijateljica Pamela Skaist-Levy istaknula je da oko Jacqui sve “zrači umjetnošću”, i dok kuha, i dok pušta glazbu, i dok se smije...

Jacqui je gotovo dvije godine trpjela zlostavljanja svoga supruga dok nije na kuhinjskom ormariću pronašla ženske sunčane naočale i par naušnica. Uvjerila se u nevjeru kada je fotografiju obnažene susjede iz ulice pronašla na - ni manje, ni više - desktopu suprugova računala. Ustvrdila je i kako sumnja da je upravo Peter svoju ljubavnicu “doselio” u susjedstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:00