PSIHOLOGIJA BOJA

OVU STVAR NIKAKO NEMOJTE ODJENUTI KADA IDETE NA RAZGOVOR ZA POSAO! Poslodavci su 'alergični' na to

Happy smiling business man pointing on camera
 Colourbox

Muškarci koji primjerice za razgovor za novi posao stave oko vrata crvenu kravatu kako bi pokazali svoju 'snagu' trebali bi ponovno razmisliti prije nego li se tako odjenu, prenosi Independent.

Naime, novo istraživanje pokazalo da crvena odjeća umjesto 'hrabrosti' šalje signal da je osoba koja nosi tu boju ljuta, agresivna i sklona dominantnom ponašanju.

Istraživači sa Sveučilišta Durham su volonterima pokazali fotografije muškaraca u različitim bojama majica, te su i volonteri i volonterke povezali one odjevene u crveno s agresijom i dominacijom, a stoga su ih ocijenili kao nedovoljno pouzdane.

- Ovo istraživanje pokazuje kako bi ljudi trebali pažljivo razmisliti o nošenju crvene odjeće u društvenim situacijama te važnim sastancima, kao i na razgovorima za posao. Posebice u situacijama gdje su važni timski rad i povjerenje - kazala je Diana Wiedemann, doktorandica antropologije na Sveučilištu Durham koja je započela eksperiment.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biology Letters, u njemu je sudjelovalo 50 ženskih i 50 muških volontera kojima su pokazane tri boje majica - crvena, plava i siva.

Rob Barton, profesor evolucijske antropologije na Durhamu kazao je kako istraživanje sugerira jasnu vezu između crvene boje i percepcije ljutnje, moguće jer je crvenilo vezano uz boju koje lice prirodno poprimi kada se osoba naljuti.

Crvena boja ima prednost, pokazalo je istraživanje, ako je odjenete prilikom bavljenja sportom, jer promiče natjecateljski duh i zastrašuje protivnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:55