ŠTO JE VAŽNIJE?

OBJAVILI ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Što biste radije odabrali: da ste bogati ili da ste pametni?

Nedavno istraživanje američkog Brookingsa pokazuje da, dugoročno, pametnija djeca u životu zarađuju više negoli ona koja su rođena u bogatim obiteljima

Biste li, upitani na početku života, radije odabrali da ste bogati ili da ste pametni, zdvaja novinar američkog The Atlantica. Obično oni koji više vjeruju da je američka ekonomija meritokratska, da uspjeh ovisi o inteligenciji, ambicijama i radu, biraju pamet, drugi bi radije bogatstvo.

Nedavno istraživanje američkog Brookingsa pokazuje da, dugoročno, pametnija djeca u životu zarađuju više negoli ona koja su rođena u bogatim obiteljima. Istraživanje je usporedilo odnose između inteligencije, motivacije i ekonomske mobilnosti među grupom koju su pratili još od 1979. Ako su inteligentna i motivirana, djeca iz siromašnijih obitelji imaju solidne šanse postati dio gornje srednje klase ili otići i više, tvrde.

Oko 40% od skupine djece iz siromašnih obitelji koja su po rezultatima bili među trećinom ponajboljih na jednom vojnom testiranju u međuvremenu je, do životne zrelosti, ušlo među dvije gornje dohodovne petine. Za to vrijeme manje pametna djeca iz imućnih obitelji pala su na ekonomskoj ljestvici. Među siromašnim tinejdžerima koji su po rezultatima na vojnom testu spadali u treću, najmanje uspješnu skupinu, više od polovica ih je kasnije završila na dnu zadnje dohodovne petine.

Pamet, predvidljivo, ipak nije jedini faktor ekonomskog uspjeha.

“Što se tiče ekonomske mobilnosti, bolje je biti pametan, motiviran i bogat, negoli biti pametan, motiviran i siromašan”, zaključuju autori istraživanja.

Češće su, kažu, upravo djeca bogatih pametnija. Dugogodišnja ponajveća nejednakost i razlika u američkom obrazovnom sustavu osjeća se upravo između učenika iz bogatih i siromašnih obitelji. Postoji poluga koja čuva manje pametnu djecu bogatih da skliznu u relativno siromaštvo. Djeca bogatih, zahvaljujući tome što roditelji imaju novac, od malih nogu dobivaju bolju poduku, više se ulaže u njihovo obrazovanje, šalju ih u bolje vrtiće, škole. Oni su u startu u prednosti koju mnogi siromašni i manje talentirani kasnije ne mogu stići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:02