BURNA RASPRAVA

NOVI MISTERIJ OBAVIO LEGENDARNOG MAČKA Lučki nestao nakon što su ga pokušali odvesti na kastriranje, a onda je oko svega buknuo rat na mrežama

 FACEBOOK

Nakon što je cijelu Dalmaciju i šire obišla vijest da se viški mačak Lučki vratio doma nakon što je prije tri tjedna završio u Kaštelima jer se ukrcao u krivi brod, priča o njemu na Facebooku je dobila elemente prave drame - tamo se, naime, cijeli dan naveliko polemizira treba li najpoznatijeg viškog mačora kastrirati, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako prenosi Morski.hr, na Facebook stranici “Tražim nudim otok Vis” osvanuo je oglas s cijenama kastracije viških mačaka koje se kreću od 150 do 250 kuna. Autorica oglasa Ana Kovač ostavila je svoj privatni račun u banci za donacije, uz napomenu kako je volonterima potrebna pomoć. Cijeli pothvat pravda odlukom Grada Visa o obveznoj sterilizaciji uličnih mačaka, koje će, kako piše, grad sam financirati.

Međutim, protiv te inicijative oštro su se pobunili Višani, pa je u Facebook grupi Klub obožavatelja Visa i viškiga jazika administrator Srećko Marinković napisao da im ne diraju Lučkog jer je nakon TV emisija i brojnih članaka u medijima on stekao takvu popularnost da je postao viški brend.

Priča postaje tim luđa nakon što se doznalo da je volonterka u utorak navečer uzela mačka i u srijedu ujutro ga odnijela na trajekt Petar Hektorović s namjerom da ga se uškopi. Međutim, transporter je ostavila u garaži trajekta, misleći da će Lučki biti tu kad dođe u Split, ali to se nije dogodilo, jer je mačor pušten prije nego što se odvezala cima. Gdje se trenutno nalazi, nitko ne zna.

Srećko Marinković je pak cijeli post na ovoj društvenoj mreži posvetio spomenutoj volonterki koja je htjela Lučkog uz još devet viških mačaka odvesti u Split na kastraciju.

- Sram te bilo, Ana! Otkud tebi pravo da otmeš (jer tvoj je postupak upravo to!) Lučkoga i vodiš ga na kastraciju. Pa Lučki nije tvoj! Lučki je vlasništvo cijeloga Visa i onih koji se o njemu brinu: momaka iz Lučke uprave, posade trajekta Petar Hektorović, posade katamarana Karolina, Eni, koja se o njemu brine i liječi ga… Gdje si ti bila kad se za Lučkog ni znalo nije? Tko je o njemu vodio brigu? Tko ga je hranio, pazio i mazio? Kad je nestao zadnji put, što si poduzela da se nađe? Nisi ništa!

O Lučkome su snimane emisije ('Dobro jutro Hrvatska' i 'More'), o Lučkom su pisale novine, razni portali, bio je na Radio Dalmaciji, pa čak i na Radio Sarajevu, i u srpskim je novinama bio… Stekao je takvu popularnost da je postao viški brend.

Šime Strikoman razmišlja o tome da napravi milenijsku fotografiju Lučkog, a ti sve to rušiš svojim maloumnim potezom kastracije. Zato, ostavi se ćorava posla i neka o tome odluče Višani i svi oni koji se o njemu brinu. Kastriraj maške kontejneruše! Za to imaš i podršku i svu pohvalu - ali ostavi se Lučkog!

Mogli bi se i složiti da se Lučki učini neplodnim, ali na human način, kod licenciranog veterinara uz adekvatnu cijenu i uz uvjet da mu se ne reže uho kao oznaka sterilizacije.

Ali pustimo da o tome odluče Višani i svi obožavatelji mačka Lučkog! Stoga, ovim postom tražimo od Višana i svih onih kojima je Lučki prirastao srcu i duši da se izjasne žele li ili ne da se Lučki kastrira?

Lučki, ne damo tvoja jaja! - stav je posade trajekta i katamarana - navodi, između ostaloga, Marinković, a piše Slobodna Dalmacija.

Komentari ispod navedenih objava prerasli su u pravi mali rat između zagovornika kastracije i onih koji žele da Lučki i dalje živi svoj život kao pravi mačor. Kako se doznaje, Višani bi se ubrzo trebali izjasniti, ne samo putem Facebooka, što žele s jajcima mačka Lučkog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 21:02