KRUŽE RAZNE TEORIJE

NORVEŠKOM SE ŠIRI STRAH ZBOG MISTERIOZNE BOLESTI OD KOJE MASOVNO UGIBAJU PSI Diljem države zabilježeno više stotina slučajeva, veterinari su zbunjeni

 
Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

Stotine pasa u Norveškoj oboljelo je od misteriozne bolesti probavnog trakta, a 26 ih je zbog nje već i uginulo, piše New York Times.

Zbog toga su norveške vlasti u utorak uputile apel vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne puštaju u interakciju s drugim psima budući da se sumnja da bi bolest mogla biti zarazna.

Iako je na lešinama uginulih pasa provedena obdukcija, ona nije rezultirala bilo kakvim otkrićem, priopćili su iz Norveške agencije za sigurnost hrane. Dosad su jedino registrirani zajednički simptomi oboljelih pasa - umor, povraćanje i proljev. Iz Veterinarskog instituta Norveške su priopćili da je dosad zabilježeno više od 200 slučajeva oboljelih pasa.

Bolest se prvi put pojavila u Oslu početkom ovog mjeseca, a kasnije su zabilježeni slučajevi u Bergenu te nekoliko mjesta na sjeveru države.

U nastojanju da zabrinutim vlasnicima daju kakvu-takvu informaciju o potencijalnom uzroku bolesti, Agencija za sigurnost hrane u utorak je poručila da je u utrobi nekoliko oboljelih pasa pronađen miks dvije bakterije - Providencia alcalifaciens i Clostridium perfringens. Te se bakterije ponekad povezuju s proljevima kod pasa, ali i ljudi. No, iz Agencije su oprezno rekli da ne mogu biti sigurni da su one uzrok simptoma kod oboljelih pasa.

U jednom trenutku se čak spekuliralo i da je bolest povezana s neobično velikim brojem gljiva koje su rasle ove godine, a ta teorija još uvijek nije odbačena. Dosad su kao potencijalni uzrok pak isključeni salmonela i otrov za štakore.

S druge strane, ne može se ni sa sigurnošću reći jesu li slučajevi oboljelih pasa uopće povezani i radi li se uopće o epidemiji.

Vlasnici se pak javljaju veterinarima s pričama o tome kako su njihovi psi jedan dan bili savršeno zdravi i veselo trčkarali, da bi već idućeg dana bili pokošeni povraćanjem i proljevima. Savršen primjer je slučaj sedmogodišnje kuje Lexi koja je oboljela početkom prošlog tjedna, bila kod veterinara u četvrtak, da bi je vlasnici idućeg dana pronašli uginulu u hodniku.

U nastojanju da dokuči zbog čega je došlo do bolesti, Veterinarski institut Norveške zamolio je čak 2000 veterinara da ispuni upitnike vezane uz bolest. Dobra je vijest da se ne čini da bolest ima bilo kakvih posljedica na ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 16:33