VRIJEME PLODNOSTI

NEZAPAMĆENO USKRSNO ČUDO U GRABARJU KOD POŽEGE 'Nismo nikada očekivali niti doživjeli da nam krmača oprasi 23 praščića'

 Mladen Mirković / 034portal

Ovih dana u Grabarju u Požeško-slavonskoj županiji dogodilo se malo čudo. Kod obitelji Ivana i Nevenke Ribičič krmača je za Uskrs oprasila 23 praščića od kojih je nažalost 11 uginulo, javlja portal 034 .

- Nismo nikada očekivali niti doživjeli da nam krmača oprasi 23 praščića. Znalo se dogoditi da imamo 16, 17 ili 18 praščića, ali to je koliko-toliko i normalno. U subotu predvečer je krenulo prašenje i trajalo je do dva sata u noći u nedjelju - kaže Nevenka Ribičić.

Ovo su treći prasci ove krmače. Pasmine je njemačkog landrasa koja je prirodno naparena također s nerastom iste pasmine.

Mladen Mirković/034

Foto: Mladen Mirković / 034portal

U ovo vrijeme svašta se događa pa me ovoliki broj praščića niti ne čudi jer svaki dan se dogodi nešto novo i nenormalno. Ipak je čudno jer cijeli život se bavimo poljoprivredom i uzgojem svinja, a nismo nikada ovako nešto doživjeli niti u susjedstvu niti dalje.

Prasci su jako sitni i mali zbog tolikog broja, a i iscrpe krmaču dok dolaze na svijet. Trenutno ih je ostalo 12, ostali su zbog manjka sisa i nemoći uginuli što je i normalno u ovom ciklusu proizvodnje bez obzira na to što se ova krmača na vrijeme oprasila i što je sve je bilo u redu', kažu Ribičići.

Mladen Mirković

Foto: Mladen Mirković / 034portal

Obitelj Ribičić obrađuje oko 20 jutara zemlje, imali su 15 krava, ali zbog same situacije u poljoprivredi i loše ekonomije u državi jednostavno ih se ne isplati uzgajati, piše portal 034 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:09