VIS

Ovdje se nalaze neke od najljepših jadranskih uvala čije su fotografije obišle svijet

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix
Zbog brojnih uvala i atraktivnih obližnjih otoka Biševo, Budikovac, Jabuka, Ravnik, Vis je zaista raj za nautičare

VIS

Površina: 89,72 km²

Uvale koje morate posjetiti: Srebrna, Stiniva, Stončica, Rukavac

Atrakcija: Modra špilja na Biševu

Sidrište: zaljev Viška luka, uvala Kut, Stončica, luka Rukavac, zaljev Komiža...

Najviši vrh: Hum, 587 m

Tko jednom posjeti Vis, uvijek mu se vraća. Vis je otok površine 89,72 km² u koji se svatko zaljubi na prvi pogled, a mnogi ga opisuju kao raj za nautičare. Ima pregršt uvala, zaljeva i luka u koje se može usidriti brod. One najpopularnije poput Stinive i Srebrne je možda bolje izbjeći u špici sezone zbog velikih gužvi. Gdje god se usidrili dočekat će vas tirkizno more. Fotografije Visa i njegovih uvala, posebno Stinive, obišle su svijet, a mnogi su upravo zbog njih odlučili posjetiti ovaj predivan otok. Najveća naselja su Vis i Komiža, odišu romantikom i u njima ćete se osjećati kao da ste ušli u neki drugi svijet. Iako na Vis svi dolaze prvenstveno zbog njegovih uvala i plaža, viška naselja poput Podselja, koje je nekada bilo centar otoka, ili Marine Zemlje apsolutno su vrijedni pogledati.

image

Uvala Stiniva

Božidar Vukičević/Cropixć
image

Uvala Barjaska

Duje Klarić/Cropix

Vis je naseljen još od prapovijesnog doba, a svoju civilizaciju su tamo odlučili graditi i stari Grci pa ne čudi što se upravo ondje snimao nastavak filma "Mamma Mia", čija se radnja odvija na "grčkom" otoku. Kao i obližnje Lastovo, i Vis je nakon Drugog svjetskog rata postao vojna baza te je otok bio zatvoren za strance. Na samom otoku ni danas nema masovnog turizma, izgrađena su samo dva veća hotela, iako se u posljednjih godina otvorilo i nekoliko manjih, ali većinom se nudi privatan smještaj.

Zbog velikog broja prekrasnih uvala i jednako atraktivnih obližnjih otoka Biševo, Veliki i Mali Budikovac, Jabuka, Ravnik, Svetac i vulkanskog otoka Brusnik, koji je proglašen geološkim spomenikom prirode, Vis je zaista raj za nautičare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:53