SKRIVENA OAZA

Oluja nas je zatočila na rajskom otočiću: ‘Turisti ga nisu otkrili, priroda je čarobna, a cijene - čudo‘

 Tomislav Kristo/Cropix
Posada Nautičkog jedra Jutarnjeg lista oduševila se na jadranskom otoku s tek dva kafića, jednim dućanom i tek pokojim gostom

Oluja nas je presrela na putu za Silbu. Jugo snažno valja, a iza leđa nam je grmljavina. Uskoro nas sustižu prve kapi kiše i jak vjetar, a mi bježimo prema vedrome, ali uzalud, od prirode ne možeš biti brži.

- Žao nam je, nema mjesta, stiže nam odgovor iz luke na Silbi. Logično, svi su se htjeli skloniti od nevere. Tako je i naša posada Nautičkog jedra Jutarnjeg lista završila u skrivenom raju otoka Ista. Našli smo ga na karti, odlučili krenuti prema njemu, a lokalne vlasti nam

image
Tomislav Kristo/Cropix

javljaju da imaju vez kod trajekta, ali to znači da se odmah ujutro moramo ukloniti. Imaju još jedno mjesto, pored drugog katamarana. Prihvaćamo to drugo mjesto.

Ist je tako nenadano postao naš privremeni dom, jer po ovakvom vremenu nema šanse da isplovimo. Na Silbi se otvorilo mjesto ali iz PU zadarske ljubazno nam poručuju da nam je najpametnije ostati gdje jesmo. Na Istom - igramo se riječima, jer što drugo.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ubrzo stiže i trajekt Vladimir Nazor, oblijeće oko Silbe, Premude, Oliba... Izlaze dvije putnice, a ulaze tek jedan automobil i jedan biciklist. Nadrealan prizor u špici turističke sezone, kada smo navikli na prizore gužvi, kolona, čekanja i masovnog ukrcavanja i iskrcavanja na trajekte. Ipak, trajekt se dulje zadržava. Treba ukrcati praznu ambalažu, a iskrcati novu pošiljku pitke vode, piva, vina...

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kako nas je Ist "zarobio", morali smo nešto i doznati, a i pojesti. Obilazimo naselje od kakvih 20-ak kuća s jednom trgovinom gdje se možemo opskrbiti kruhom i osnovnim namirnicama. Tu su još dva kafića, pizzerija i tri restorana, od kojih je jedan "fast food". Gladni biramo fast food. Nevjerojatno ukusan, debeo, sočan i zasitan burger platili smo samo- sedam eura.

image
Tomislav Kristo/Cropix

A onda, tek što je svanulo, čuju se uzvici.

- Dečki! Dečki! Konop je pukao!

Jurimo na provu, dotrajali konop popustio je pod udarima valovima, a mi smo udarili u susjedni brod. Na njemu s obitelji vrijeme provodi dogradonačelnik Klagenfurta Lojze Dolinar. Dan ranije bio je kod nas na čaši vina. Pričali smo o raspadu Jugoslavije, politici u Austriji, kazao nam je da je po njemu, kao političaru centra, za sve kriv nacionalizam. Pitamo ga i kako gleda na situaciju u Austriji, gdje je pripadnik nacionalne manjine kao koruški Slovenac. Kaže kako je uvijek isto, nacionalizam može biti zdrava stvar ali ne smije prerasti u šovinizam.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ujutro razmjenjujemo podatke za naknadu štete, pokrit‘ će polica osiguranja. Ma, nije to bilo ništa strašno, tek udar krmom u provu. Pogotovo kad se uhvatimo povijesnih podataka pa doznamo da se baš ovdje, na Istu, 1944. odigrala slavna pomorska bitka.

To je samo jedan od slavnih trenutaka u povijesti ovog gotovo pustog otoka sa svega 182 stanovnika.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pomorski sukob između eskadrile razarača "Le Terrible", "Le Malin" i "Le Fantasque" Slobodne francuske mornarice i snaga njemačke Kriegsmarine od dvije korvete, dva torpedna čamca i tri minolovca koji su štitili teretnjak. Francuzi su uspjeli uništiti njemački teretni brod, torpedni čamac i korvetu te teško oštetili drugi torpedni čamac bez vlastitih gubitaka prije povlačenja.

Mi, srećom, nismo imali tako žestok sukob.

Prvi se put Ist spominje 1311. godine pod nazivom Ost, a 1527. g. se spominje pod imenom Isto. Naziv je ilirskog porijekla, a njegovo je značenje nepoznato. Hrvati su tu zatekli starosjedioce Romane, od kojih su preuzeli današnje nazive za rtove, uvale i otočiće oko Ista: Funestrala, Klunda, Mavrela, Skrivalica, Turtula, Pendulj itd. Valerije je 1579. g. zabilježio da je crkva sv. Nikole u Istu podređena župniku Molata, a 1603. g. za Priulijeva pohoda Ist je sastavni dio kapelanije Zapuntela podređenog Molatu. Zapuntelski kapelan svake druge nedjelje dolazi na Ist celebrirati, a ponekad drži zbog bolesnika euharistiju u crkvi sv. Nikole. Tada su se Išćani ukopavali u zapuntelskom groblju. Početkom XVIII stoljeća Ist se odcijepio i postao samostalna župa. Prvi se župnik spominje 1729.g. Iz tog je doba sačuvan glagoljski kodeks "Libar od krizme i Duš".

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ist je čarobno mjesto u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Netaknuta priroda, brdo na kojem je smještena tek mala crkvica i apsolutna tišina definitivno je nešto što će vas privući. Morali smo vam otkrili ovu oazu u nadi da se mještani neće naljutiti. A o samoći koja ovdje vlada najviše će vam reći mlada Olga, koja je motornjakom stigla iz Slovenije sa partnerom.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Ima li ovdje benzinska?

- Ne znamo, neki znak kaže da bi trebala biti negdje.

- Ima li ovdje uopće ikoga?

- Pa naravno, tu smo, ionako nemamo kamo dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:55