Ima sve potrebno

Mali Lošinj idealna je oaza za oporavak i relaksaciju, ali i potpuni hedonizam

 Lošinj Hotel & Villas
Uz bogatu ljekovitu vegetaciju, Mali Lošinj poznat je i po impresivnim vilama iz prošlog stoljeća koje obožavaju svjetski poznata lica

Otok Lošinj, s bogatom poviješću lječilišta, ima dugu tradiciju u medicinskom turizmu. Već više od stoljeća, Mali Lošinj privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji traže ljekovitu klimu i prirodne ljepote kako bi poboljšali svoje zdravlje i oporavili se od različitih zdravstvenih tegoba, ali i uživali u pitoresknom krajoliku. Prema podacima Turističke zajednice Malog Lošinja, tijekom lipnja ove godine posjetilo ga je gotovo 50.000 turista, koji su ostvarili preko 300.000 noćenja u svega jednom mjesecu. No, usprkos impresivnoj posjećenosti, uvale i šume ovog pitoresknog otoka nude dovoljno hlada pa boljki masovnog turizma još uvijek nema, što ga čini primamljivim svim onima koji uz miris mora i soli žele napraviti nešto dobro za svoje zdravlje.

Moderno lječilište

Povijest medicinskog turizma na otoku Lošinju započinje u 19. stoljeću. Za to je veliku zaslugu imao doktor Conrad Clark koji je na otok došao sa sinom. Nakon tri tjedna boravka na Lošinju zdravstveno stanje sina se poboljšalo. Otkrivši blagodati mediteranske klime i čistog zraka, shvatio je potencijal otoka kao lječilišta za respiratorne bolesti. Njihov boravak na Lošinju označio je početak razvoja lječilišne industrije i talasoterapije na otoku.

image
Lošinj Hotels & Villas

Godine 1885. otvoreno je prvo lječilište u Veli Lošinju, koje je postalo poznato pod nazivom "Klimatski zavod". Ovdje su pacijenti boravili kako bi iskoristili blagodati čistog morskog zraka i biljne arome i oporavili dišne puteve. Lječilište je postalo posebno popularno među gostima iz srednje i sjeverne Europe, koji su dolazili u potrazi za olakšanjem od raznih respiratornih problema. Tijekom 20. stoljeća, lječilište na Lošinju nastavilo je rasti i razvijati se. Uz medicinske tretmane, zdravstveni centri su se proširili i na ostale wellness usluge i terapije, uključujući hidroterapiju, masaže, inhalacije i druge prirodne tretmane. Otok je također postao privlačno odredište za osobe koje se oporavljaju od operacija ili traumatskih ozljeda zbog svoje mirne i ugodne klime.

Danas, Lošinj zadržava svoju reputaciju medicinskog turizma pa je uz atraktivnu turističku lokaciju postao i moderno lječilište. Specijalizirani medicinski timovi pružaju tretmane za respiratorne probleme, alergije, astmu, kožne bolesti i druge zdravstvene tegobe. Turističke agencije i hoteli surađuju s lječilištima kako bi pružili pakete medicinskog turizma koji uključuju smještaj, medicinske tretmane i aktivnosti za oporavak i opuštanje. Jedinstvenost medicinskog turizma na Lošinju leži u kombinaciji ljekovite klime i prirodnih ljepota koje doprinose oporavku i cjelokupnom blagostanju pacijenata. Otok je bogat netaknutim prirodnim ljepotama, mirnim plažama, šumama i šetnicama, što stvara idealno okruženje za oporavak i relaksaciju.

Omiljeno ljetovalište austrijske vlastele

Uz prirodne ljepote i ugodnu klimu, Lošinj krasi i zanimljiva arhitektura - od simpatičnih pročelja kuća raznih boja i uskih ulica kakve smo navikli gledati u Italiji, do velebnih vila kapetanskih obitelji i društvene kreme prošlog stoljeća. Tvrtka Lošinj Hotels & Villas, koja djeluje pod kapom renomiranog lanca hotela Jadranka hoteli, posjetiteljima nudi nekoliko bogato uređenih historicističkih vila, kao što su vila Rouge, Hortensia i Hygeia.

image

Captain‘s Villa Rouge

Lošinj Hotel & Villas

Jedna od najpoznatijih arhitektonskih majstorija na Lošinju je Captain‘s Villa Rouge. Nju je izgradio bečki arhitekt Friedrich Sigmund te je jedna od najluksuznijih vila sačuvana u svojem izvornom obliku. Posebno očaravajuć je njezin vrt preko kojega se uz par koraka dolazi do privatne plaže. Villa Rouge nije bez razloga izgrađena na južnom kraju uvale Čikat. Njezina lokacija omogućuje potpunu privatnost gostima te je zaštićena od vjetra iz svih smjerova.

Kao i prije više od stoljeća, pitoreskna priroda, ljekovita vegetacija i očuvana arhitektura privlače i pripadnike jet seta koji traže svoj komadić mira daleko od objektiva kamere. Upravo u Vili Rouge nedavno je odsjeo i Roger Federer, jedan od najboljih tenisača svijeta.

image

Captain‘s Villa Rouge

Lošinj Hotels & Villas

Jedna od najluksuznijih vila na otoku djelo je poznatoga bečkog arhitekta Friedricha Sigmunda, a tijekom godina imala je nekoliko zanimljivih vlasnika. U njoj je odsjedala i mađarska barunica i grofica Adelme, koja je bila poznata kao prva europska kontroverzna spiritualistica, ali i kapetan i nekadašnji gradonačelnik Malog Lošinja, Antonio Tarabocchia. Vila Rouge ujedno je i prva vila sagrađena u uvali Čikat, a u proteklih je stotinjak godina studiozno i temeljito opetovano restaurirana kako bi zadržala svoj sjaj i očuvala ugođaj prave mediteranske vile.

Mirno mjesto za uživanje

Iako nije prva, Vila Hortensia se pak može pohvaliti najboljim pogledom na uvalu Čikat. Vanjski interijer zdanja očuvan je kako bi zadržao svoju tradiciju, a interijer je pretvoren u sobe imenovane po poznatim biljkama mediteranskih vrtova i parkova. Gradnja ove vile seže na sam početak prošlog stoljeća, a izvorno je bila poznata kao pansion Bellevue. Uz bujne palme i hortenzije po kojima je dobila ime, ova vila okružena je ogradom obraslom bršljanima kako bi svojim gostima ponudila mirno i privatno mjesto za uživanje u blagodatima mediteranske klime.

image

Villa Hortensia

Lošinj Hotel & Villas

Uz vile Rouge i Hortensia, valja izdvojiti i obiteljsku ljetnu kuću iz razdoblja Belle Époque – vilu Hygeia. Ovaj historicistički bijeli biser u prvoj polovici proteklog stoljeća služilo je kao ljetna rezidencija poznate domaće obitelji Gerolimich, a potom i kao dodatak današnjemu hotelu Alhambra. Vila je detaljno obnovljena, a danas ju krase velik vrt i herbarij na zidu koji služi kao podsjetnik na botaničara Ambroza Haračića. Botaničar Ambroz Haračić prije više od stotinu godina zabilježio je i sačuvao preko četiri tisuće biljaka koje je pronašao na otoku – od kojih su se brojne pokazale ljekovitima.

image

Villa Hygeia

Lošinj Hotels & Villas

Uz bogatu floru i faunu te impozantnu arhitekturu Lošinj je kroz godine ostao destinacija za odmor duše i tijela. Umjesto razuzdanih tuluma i koncerata posjetitelji mogu uživati u bogatom wellnessu i mirisu soli, u hladovini jedne od brojnih crnika te tako napraviti pozitivan korak za svoje zdravlje. Osim toga, svega kratka šetnja naseljenim dijelom otoka dovoljna je da se osjećaju kao barunica ili grof iz nekog prošlog vremena.

image
Lošinj Hotels & Villas
image
Lošinj Hotel & Villas
image
Lošinj Hotel & Villas

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Jadranka hoteli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:19