MEDITERANSKA KUHINJA

Igra okusima s profinjenim namirnicama u Zrnu soli na ulazu u ACI marinu Split

Restoran Zrno soli

 Ivan Ivanišević
Vlasnik Ivo Vrdoljak kaže da mu je bitno gostu pružiti trenutak užitka da bi se osjećao opušteno kao u svom dnevnom boravku

Na samom ulazu ACI marine Split velika tiskana slova – Zrno soli. Iako je u zraku miris morske soli poprilično intenzivan, igranje riječima i stvaranje kontrasta ovom je splitskom restoranu glavna nit vodilja. Za razliku od ostalih ponuditelja mediteranske kuhinje koji turiste mame i hrane svojim okusima na najpoznatijoj rivi srca Dalmacije, Zrno je soli svoj dom pronašlo u marini - među brodovima, nautičarima, prvim valovima koji udaraju o stijene, zrakama sunca koje osvjetljavaju pučinu, najljepšim pogledom na Svetog Duju koji svako jelo onako figurativno dodatno poškropi te među osekom i plimom, udisajem i izdisajem mora kroz sva godišnja doba.

image

Jedna od posebnosti ponude je i "šareni" tanjur zbog šarenila okusa. Šef kuhinje je mladi Branimir Prnjak

Ivan Ivanišević

Traži se mjesto više

U tijeku turističke sezone, koja ovdje počinje već od sredine travnja, restoran nikada nije prazan, a za rezervaciju se u restoranu potrebno najaviti i do tri dana prije. Salu čine kombinacije svijetlih pastelnih boja čije zidove krase portreti i mrtva priroda, no s obzirom na zavidan pogled s otvorene terase, prava priroda je sve osim mrtva, jer more i mirisi iz kuhinje u nosnicama su živi, intenzivni te, naravno, slani. Atmosfera je topla, i to doslovno. Od samog vremena vani gdje pirka lagani povjetarac, lagane klasične glazbe u pozadini, osoblja restorana koje je cijelu večer na raspolaganju, a tu je i čaša bijelog vina kao suputnik kroz noć.

Za početak domaće bruskete s kozicama, inćunima i matovilcem. Lagani zalogaj za otvaranje apetita. Ukusno, decentno, simpatično, a samo je najava za sljedećih par "asova" iz rukava koje skriva splitska kuhinja. I tako već punih 11 godina. Doduše, u nešto pomlađenom izdanju, no s jednakom vizijom i tradicijom, kaže nam vlasnik restorana Ivo Vrdoljak, a to je pružiti trenutak užitka gostu da se osjeća opušteno kao u svom dnevnom boravku. Oni koji se vraćaju dovoljan su im dokaz povjerenja i kvalitete, a zatim i ponosa što ljudi diljem zemlje i svijeta prepoznaju čari hrvatske gastronomije upravo u njihovom domu.

image

Restoran Zrno soli

Ivan Ivanišević

Igra okusima vidljiva je i na prezentaciji tanjura. Jedna od posebnosti restorana zasigurno je "šareni" tanjur ili ćemo ga barem ovdje tako nazvati. Šarenilo okusa na jednome mjestu savršen je spoj mediteranske kuhinje i dugih ljetnih noći koje se uz gutljaj vina tope u ustima. Kao što je i samog oblika kružnice, ne postoji pravilo otkuda krenuti pa se tako isprobava od svega po malo, a na repertoaru stoji: pašteta od tune, salata od hobotnice, smokve s perlicama, lubin s limunom, kozice te salate s dodacima cikle i celera. Miks okusa, boja i mirisa u jednom, a može se dodati i koje zrno soli više.

Živi za gušt

Šef kuhinje mladi je Branimir Prnjak koji je tek ušao u 22. godinu života. Voditelj sale Ante Boduljak hvali ga na sva zvona, dok se Prnjak medijski odbija eksponirati što je i razumljivo, ne samo zbog godina, već i nepotrebnog hvalisanja ljubavi prema poslu. A takvi su danas rijetki, koji posao žive za svoj i tuđi gušt daleko od očiju javnosti. S druge strane, još jedan od pokazatelja vrijednog rada je i treća preporuka svjetski poznate institucije Michelin Guide zbog čega je restoran iznimno ponosan, a uskoro se nada i svojoj prvoj zvjezdici. Također, uvršteni su i u gastro vodič Gault & Millau pet godina za redom.

image

Restoran Zrno soli

Ivan Ivanišević

Zbog takve prepoznatljivosti, restoran je i redovita preporuka velikih imena. Samo u neke od njih ubrajaju se danska kraljica, tajlandska princeza, Guns N‘ Roses, uprava FC Barcelone... a ljeti za vrijeme festivala Ultra Europe, ugošćuju njihove vrijedne organizatore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:22