POSAO IZ SNOVA

Nataša Sveklar: U recesiji je najvažnije biti snalažljiv, stoga kupujem po outletima

ZAGREB - Kada bi se raspisao natječaj za radno mjesto poput njezina, nedvojbeno bi se na isti prijavile stotine zaljubljenika u modu, odjeću i trendove.

Nataša Sveklar jedna je od nekoliko kostimografkinja HRT-a, a njezin je posao odijevati i uređivati televizijske zvijezde i brojne goste na njihovom ekranu, kako bi pred publikom što bolje izgledali. Raskošne haljine, gospodska odijela, “koktel” izdanja i druge kombinacije u kojima se gledateljima državne dalekovidnice obraćaju voditelji i zvijezde, njezin su odabir, a u svom je poslu toliko detaljna da uz odjeću i nakit obavezno sugerira i šminku i frizuru.

Svaki dan drugačiji

Prosječni radni dan jedne televizijske kostimografkinje ni po čemu ne sliči onomu od osam sati na uredskoj stolici, za blagajnom ili šalterom. Naprotiv, ona ga provede kružeći po gradu, kupujući odjeću za druge te “dežuranjem” na probama za emisije, gdje konačno ugleda svojih ruku djelo.

Zajedno u šoping

- ‘Ples sa zvjezdama’ mi je najnaporniji fizički, jer sve mora biti jako brzo gotovo, većina kostima se šiva u ponedjeljak da bi do subote bili gotovi za emisiju i to je razdoblje u kojemu dva i pol mjeseca kući dođem samo prespavati - priča Nataša.

S kandidatima se ponekad čuje i nekoliko puta dnevno, a s onima koji sudjeluju u showu “Zvijezde pjevaju” ode i zajedno u kupnju.

Zanimljivo je da imena kandidata doznaje tek kada ih objave na press konferenciji, gdje se ujedno s njima počne i dogovarati oko odjeće, odmjeri ih, “prouči” što bi ih moglo zadovoljiti za nastup te potom kreće u nabavku. Kako su recesijske mjere pogodile i javnu televiziju, posljednjih sezona za odjeću je smanjen budžet pa joj je snalažljivost itekako potrebna.

- Na televiziji nemamo opciju posuđivanja odjeće, nego sve kupujemo i skladištimo u našem fundusu, iz kojeg pokušavamo sve češće koristiti predmete. Kako bih što manje trošila, dobar dio odjeće kupujem u outletima, gdje se mogu naći odlični komadi, kao i u Zari, koja ima solidne kopije svjetskih dizajnerskih imena, a kako televizija ne prepoznaje da li je to Stella MacCartney, koja nam je cjenovno nedostižna, ili Zara, zadovoljimo se onim što nam je dostupno - pojašnjava kostimografkinja.

Odana HRT-u

Od njegovog prvog dana na HRT-u oblači i Tarika Fillipovića , Danijela Trbović u studio “Osmog kata” ne ulazi bez njezina “blagoslova”, odabire odjeću i za na novogodišnje programe te dodjele Porina, a ubire dio zasluga i za sjajan izgled Barbare Kolar, koji je osmislila zajedno s poznatim dizajnerom Daliborom Betijem iz modne kuće Estare Culto.

Nataša Sveklar HRT-u je “odana” već gotovo 20 godina. Po završetku studija dizajna odjeće u Beogradu, zaposlila se kao asistentica te narednih godina vješto “brusila” zanat u kojemu je danas u Hrvatskoj jedno od najpoznatijih imena.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:04