TUGA

NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON PRETVORIO SE U VELIKO RAZOČARANJE Baku ujedinili s djevojkom koja ipak nije njezina unuka oteta prije 39 godina

The woman supposed-to-be Clara Anahi Teruggi (R), 120th granddaughter who was snatched from her mother and identified by Abuelas de Plaza de Mayo (Grandmothers of Plaza de Mayo) hugs María (Chicha) Mariani, in Buenos Aires on December 24, 2015. In a Christmas gift gone awry, the woman thought to be the lost granddaughter of an activist who searches for babies stolen during Argentina's 1976-1983 military dictatorship turned out to be someone else. Two DNA tests -- one in early 2015 and the other made public on December 25, 2015 -- showed no relationship between the two women, said Pablo Parenti, head of the government office that searches for children kidnapped during the dictatorship. AFP PHOTO / TELAM - Carlos CERMELE /// RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TELAM - Carlos CERMELE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS GETTY OUT
 Carlos Cermele

Argentinske vlasti objavile su tijekom vikenda formalni demanti - Maria Mariani, suutemeljiteljica Baki sa Svibanjskog trga nije genetski vezana sa ženom za koju se smatralo da je njezina unuka, a koja je oteta za vrijeme diktature prije 39 godina.

Na Badnjak je objavljeno da je Maria Mariani , jedna od osnivačica Baka sa Svibanjskog trga, nakon 39 godina potrage pronašla svoju unuku, koju je kad je imala tri mjeseca oteo policajac nakon ubojstva njezine majke tijekom argentinske diktature (1976.-1983.).

Clara Anahi, smatrana nestalom od 24. studenoga 1976. postala je 120. dijete koje je hunta "ukrala" i koje je identificirano, objavila je u četvrtak Zaklada Anahi koju je 1989. osnovala Maria Mariani nakon što je napustila vodstvo Baka sa Svibanjskog trga. Svoju je vijest zaklada utemeljila na rezultatima genetske analize između dvije žene čiji se DNK, kako je rekla, poklapa sa 99,9 postotnom sigurnošću.

Međutim, argentinske su vlasti potom objavile da su dvije druge genetske analize, službene, zaključile da ne postoji veza između Marie Mariani i 39-godišnje žene čiji identitet nije objavljen.

Po Pablu Parentiju, dužnosniku vladine agencije zadužene za potragu za djecom koja su nestala tijekom diktature kazao je da je prva DNK analiza izvršena početkom godine, a rezultati druge, koju je provela BNDG, nacionalna institucija zadužena za službene analize u takvim slučajevima, objavljeni su u petak.

"Dvije analize zaključuju da ne postoji rodbinska veza između genetskog materijala mlade žene i onog obitelji Marije Mariani, kao da ona ne postoji ni s drugim obiteljima koje još uvijek traže svoju nestalu djecu", kaže se u službenom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:26