JOVANA BALAŠEVIĆ

'Moju glumu u ćaletovu filmu može kritizirati jedino publika'

Jovana Balašević odigrala je glavnu ulogu u filmu koji je režirao Đole
 Tea Cimaš/CROPIX

Jovana Balašević, lijepa Đoletova kći u filmu “Kao rani mraz”, koji je ujedno i obiteljski projekt, odradila je svoju prvu veliku filmsku ulogu. Premda profesionalna glumica, članica novosadskog Narodnog pozorišta, do ovog projekta nije dobila priliku za predstavljanje na filmskom platnu. Kada je Đorđe Balašević najavljivao trodnevni opatijski spektakl, svoj prvi koncert na velikoj pozornici nakon pet godina i hrvatsku promociju filma inspiriranog likom iz “Priče o Vasi Ladačkom”, u šali je rekao: “Mojoj Jovani kada je odlazila na audicije govorili su: ‘Mala, neka ti tata napiše scenarij’. I evo, tata ga je napisao.”

‘Zašto je to problem?’

Jovana nam to uz osmijeh potvrđuje, no smatra kako su kritike da je riječ o obiteljskom uratku samo jedan od pokušaja kritičara da omalovaže konačni rezultat.

- Nije mi jasno zašto se to postavlja kao problem, pa nije to ništa neuobičajeno u obiteljima koje se bave sličnim umjetničkim poslom. No, takve kritike Đoleta prate od početka karijere. Njegovu glazbu i sam scenski izraz kritika ili voli ili ga ne razumije i iz tog nerazumijevanja pišu negativno. To je uobičajen odnos prema svim velikim umjetnicima - kaže Jovana, nasmijana, vitka, prelijepa crnka, koja je s dijelom filmske ekipe, u kojoj su i velike zvijezde kao Mustafa Nadarević, Rade Šerbedžija i Mira Banjac, došla na opatijsku promociju filma, a večer prije zajedno s pet tisuća posjetitelja na Ljetnoj pozornici odslušala i troiposatni koncert Balaševića i njegove Panonske mornarice.

Najveći spektakl ljeta

Ekipe sjajnih glazbenika su, kao i Đole, dale sve od sebe da koncert dobije epitet najvećeg spektakla opatijskog ljeta. Bio je to istinski užitak za sve poklonike Balaševića, koji mu nisu dali sići s pozornice. Ponesen euforijom, Đole je atmosferu opisao riječima: “Mi smo takav narod da psovka nekad vrijedi tisuću riječi. Znate ono kad vas netko pita kakav je bio koncert, a vi kažete ‘U p...u materinu’...”

A da Jovana nema gard zvijezde, svjedočili smo i na ulazu u “Ljetnu”, gdje se našla zajedno s publikom.

- Ma dogodio se neki problemčić, zametnuli su mi akreditacije, nema veze, ući ću ja - rekla je ležerno.

Na pitanje kako je bilo raditi prvu filmsku ulogu dok je tata režiser, a mama producentica, odgovorila je: “S jedne strane, bila je to moja prednost jer znam kako mi roditelji razmišljaju i što očekuju, no s druge mi je bilo teže jer sam znala kako će ih biti teško zadovoljiti s obzirom na to da su oboje perfekcionisti.

U konačici, odradili smo dobar posao, u što, iskreno, nisam ni sumnjala jer sam znala da će i Đole i Olja (majka Olivera, op. a.) dati sve od sve od sebe. Publika je, smatram, najmjerodavniji kritičar, a ona je film jako dobro primila - uz smijeh priča Jovana dok strpljivo staje pred kamere i u isto vrijeme trudi se biti blizu brata Alekse koji, vidjelo se, nije navikao na pozornost medija pa se trudio biti po strani.

Kod Đoleta nema VIP publike, svi su mu važni

Trodnevni opatijski spektakl nazvan “Vasa Ladački” počeo je projekcijom dokumentarca o nastanku filma, gdje je Đorđe prepričao atmosferu sa snimanja, koje je s pripremama trajalo punih pet godina. Cjelovečernji koncert, koji je započeo pjesmom “Panonski mornar”, nastavio s “Prvom ljubavi”, a okončao “Ringišpilom” i “Slow motionom”, bio je, ustvari, najava filma, za koji su karte rasprodane još prije mjesec dana.

Opatijska je publika imala prilike čuti i neke od pjesama “Ranog mraza”, kao što su “Galicija”, “Čivutski vrt”, “Lađarsku serenatu”, a koje su najveći fanovi dočekali s odu-ševljenjem i punim glasom pje-vali zajedno sa sjajno raspolo-ženim Balaševićem, jednom od istinskih zvijezda, onih koje iznad svega poštuju publiku. Na “Ljetnoj”, za razliku od drugih koncerata, nije bilo VIP gostiju koji ispred pozornice, zavaljeni u udobne stolice, piju rashlađe-ne pjenušce trudeći se da ih u toj nirvani uhvate i kamere. Kod Balaševića toga nije bilo.

Svih pet tisuća ljudi na koncertu njemu je, kako je u jednom trenutku toplo rekao, bila VIP publika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:32