UKLETE MODNE DINASTIJE: PINAULT

Moćnim carstvom vlada plejboj kojeg je ukrotila Salma Hayek

Na čelu drugog najvećeg luksuznog konglomerata na svijetu sada se nalazi Francois-Henri Pinault, navodni otac djece Linde Evengeliste i Rachide Dati

Planetarno popularna glumica Salma Hayek vjerojatno ni u svojim najluđim snovima nije mogla zamisliti kako će jednog dana postati zaštitno lice druge najutjecajnije modne dinastije na svijetu: obitelji Pinault. Ova francuska obitelj na poslovnoj je sceni prisutna već pet desetljeća ali su se zato pažljivo klonili bilo kakvog oblika suvišnog medijskog eksponiranja.

Prijestolonasljednik Francois-Henri Pinault upoznao je hollywoodsku zvijezdu preko zajedničkih prijatelja u Veneciji 2006. godine da bi već nakon godinu dana veze Salma rodila njihovu zajedničku kćer Valentinu.

Ljubitelji umjetnosti

Ipak, nevolje u raju nastupile su već iduće godine tako da su zaruke otkazane bez ikakvog objašnjenja medijima, stoga su lica mnogih “zaljubljenika u živote poznatih i slavnih” ostala zamrznuta kada je otkriveno da su se 2009. Pinault i Hayek vjenčali kod pariškog matičara, tajno i bez ikakve pompe.

Njihovu vezu od samog je početka “blagoslovio” začetnik dinastije Pinault, sedamdesetčetverogodišnji Francois Pinault koji je svoju tvrtku PPR osnovao 1963. godine.

Bez završene srednje škole i s cijelim nizom ideja Pinault je stvorio drugi najveći luksuzni konglomerat na svijetu koji unutar svoje bogate riznice posjeduje kuće Gucci, Yves Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Balenciaga, Sergio Rossi i mnoge druge. Dobar dio fascinantnog godišnjeg profita od 28 milijardi dolara donosi i veliki vlasnički udio u sportskoj marki Puma dok bi listu ostalih nekretnina i poslova bilo izuzetno teško nabrojati.

Francois Pinault bliski je prijatelj bivšeg francuskog predsjednika Jaquesa Chiraca ali i ljutiti rival najbogatijeg Francuza Bernarda Arnaulta, vlasnika konkurentskog LVMH konglomerata. Upravo je zbog pasivnog natjecanja s Pinaultom, Arnault započeo svoju ekspediciju sakupljanja djela suvremene umjetnosti. Ipak, to je bitka koju je suvereno osvojio Pinault - vlasnik aukcijske kuće Christie’s i najveći privatni kolekcionar djela moderne i suvremene umjetnosti na svijetu.

Slavlje u Veneciji

O njegovom kredibilitetu među umjetničkom elitom dovoljno govori podatak da ga je magazin ArtReview 2006. proglasio najmoćnijom osobom suvremene umjetnosti. Svoju divovsku kolekciju od nekoliko tisuća umjetnina Pinault stariji je smjestio u svoj dva muzeja u Veneciji: Palazzo Grassi i Punta Della Doganu koja je otvorena prošle godine za vrijeme trajanja Venecijanskog bijenala.

Romantičnu Veneciju i bogatu obitelj Pinault očito vežu dragocjene uspomene i iskustva pošto je upravo u palači Grassi održan “bal pod maskama” kojim je proslavljeno vjenčanje Salme Hayek i Pinaulta mlađeg. Na vikend okupan luksuzom, čiji je vrhunac bio večera s balom, pozvani su samo najbliži prijatelji para kao što su Bono Vox, Charlize Theron, Penelope Cruz, Edward Norton, Woody Harrelson, Lucy Liu, Jacques Chirac i naravno “modne carice Amerike i Francuske”: Anna Wintour i Carine Roitfeld.

Kada govorimo o rivalitetu obitelji koje doslovno posjeduju sve ono što smatramo visokom modom, zanimljivo je spomenuti kako Bernard Arnault uvijek sluša savjete “ledene” Wintour dok Francois Henri Pinault uživa u društvu i komentarima njene navodne suparnice, neodoljive Parižanke, Carine Roitfeld iz Voguea Paris. Očito su se klanovi u modi jasno podijelili. Otkako je postala gospođa Pinault, Hayek je zasjela u prve redove modnih revija Balenciage i Stelle McCartney dok na crvenom tepihu nosi kreacije couture linije Gucci Premier.

Globalni marketing je najmoćnije oružje, a toga je posebno svijestan “dauphin” Pinault koji se očevoj firmi pridružio s tek napunjene 23 godine života.

Tiho preuzimanje

Umjesto lagodnog uredskog posla u središtu tvrtke, prvo je upućen da iskusi posao prodavača u jednom od očevih butika. Naime, njegov otac je od samog starta izjavio kako “Francois-Henri nema pravo na nasljedstvo već ga mora zaslužiti i osvojiti”.

Ta “dinastička krunidba“ galaktičkih razmjera dogodila se prije sedam godina sasvim tiho i iznenada, u intimnoj atmosferi obiteljske večere kada je stari Pinault svom sinu predao ključeve svog ureda dok su završavali objed u pariškom restoranu Ami Louis. Prva stvar koju je mladi Pinault napravio, nakon što se uselio u očev ured preko vikenda, bila je ta da je dao svoj osobni broj mobitela svim dizajnerima unutar veličanstvene grupacije, kako bi ga mogli kontaktirati u svakom trenutku.

Štedljivost prije svega

Navedeni transfer obiteljskog žezla bio je itekako riskantan s obzirom na ekstremni “playboy” imidž koji je pratio Francois Henrija poznatog kao vatrenog ljubitelja vintage modela Astona Martina.

Iako nikada u medijima nije bio povezivan s alkoholom ili drogom, itekako su ga spajali s lijepim ženama tako se prvo pronio trač kako je upravo Francois tajni otac djeteta supermodela Linde Evangeliste ali i novorođene kćerke članice francuske vlade Rachide Dati. U oba slučajeva svi su demantirali “žute insinuacije”, ali zasigurno još uvijek vrijedi ona gdje ima dima ima i vatre.

Prvi veći izazov novog kapetana PPR-a bila je “oluja svih oluja” - financijska kriza zbog koje je bio prisiljen otpustiti niz radnika i ukinuti bonuse čak i svojim najvećim zvijezdama kao što su Nicolas Ghesquiere iz Balenciage i Stefano Pilati iz Yves Saint Laurenta.

Tako se našao pod nasilnim napadom prosvjednika koji su, prilikom njegovog odlaska sa sindikalnog sastanka, okružili limuzinu vičući razne uvrede sve dok u spas nije došla policija i osigurala Pinaultu siguran transfer u ured. No dizajneri iz njegove glamurozne ergele brandova očito neizmjerno poštuju svog “gazdu”, pa čak i onda kada praktični Nijemac doslovno shvaća mjere štednje svoje kompanije, zbog čega je nedavno pregledavao kojih materijala je ostalo na skladištu kako bi ih ponovno iskoristio za nadolazeću kolekciju.

Iako je odnos PPR grupacije i njenih brandova ponekad bio kritično turbulentan, insajderi nagađaju kako je Stella McCartney čak dva puta bila pred zatvaranjem zbog loše prodaje, Pinault mlađi ponaša se kao njihov privatni menadžer i osoba od potpunog povjerenja. Dinastija koja samim svojim postojanje slavi i održava luksuz ipak se početkom ove godine našla pred dva velika izazova: francuska kuća Yves Saint Laurent bilježi gubitak od 24 milijuna eura dok je samoubojstvom Leeja McQueena u pitanje dovedeno postojanje njegovog branda. No, vrckasti Pinault ipak je odlučio je zadržati kuću Alexander McQueen i podržati dizajnericu Sarah Burton kao novu kreativnu direktoricu.

U prilog takvoj odluci svakako je išao fenomen “McQueeno-manije” pošto je nakon samoubojstva tog neprežaljenog genijalca prodaja njegovih linija porasla za fantastičnih 1400%, tako da je samo Barney’s New York tri sata nakon službenog proglašenja smrti prodao 500 šalova s McQueenovim omiljenim simbolom: lubanjama.

Francois Pinault stariji potpuno se povukao iz biznisa i uživa u svojim vinogradima i otkrivanju novih uzbudljivih umjetnika dok PPR generalno ipak bilježi pozitivne rezultate prodaje.

Idealni suprug

“Točku na i” o budućem poslovnom i kreativnom razvoju Pinaulta najbolje je opisala njegova supruga Salma koja je povodom dodjele Zlatnih globusa 2009. godine na upit o svojoj Bottega Veneta haljini izjavila: “Francois je moj jedini stilist”.

Vidjevši kako je njegova draga okružena adrenalinskim stresom i obavezama, vlasnik vodećih modnih kuća današnjice priupitao ju je kako joj može pomoći. Već idući dan nazvao je Tomasa Maiera u Bottega Venetu i zajedno sa njim krenuo u skiciranje i biranje idealne haljine za svoju suprugu. Netom prije dodjele, Hayek je na poklon dobila unikatnu kreaciju i nakit koji je odabrao njen suprug.

Milijarder koji posjeduje Gucci i Balenciagu i uz to nalazi vremena da ženi dizajnira i bira haljine? Zvuči kao modna verzija Supermena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:16