SMRT VELIKOG KREATORA

McQueenove prijatelje samoubojstvo nije iznenadilo

Mnogo je teorija o razlozima samoubojstva slavnog dizajnera, od tuge za majkom do gađenja prema svijetu mode u kojem se kretao, no sve je očitije da to što si je oduzeo život mnoge uopće nije iznenadilo

Iako je modni svijet još u šoku od tragičnog gubitka jednog od svojih najgenijalnijih “vojnika”, oni upućeniji tvrde - samoubojstvo Alexandera McQueena niti je šokantno niti iznenađujuće. Njegovo psihičko stanje posljednjih godina bilo je sve lošije, depresija sve očitija, a zasićenost modom sve jača. Majčina smrt bila je samo okidač za ono što su neki, navodno, čak i predviđali.

A takvo stanje se, kruže priče, McQueen više nije trudio prikriti ni na poslovnim sastancima. Tako je prije dva tjedna svojim suradnicima još jednom dao do znanja kako mu se gadi modna industrija.

Hrabar i iskren

- Lee (McQueenovo drugo ime kojim su ga oslovljavali prijatelji) se sastao s jednim fotografom kako bi se dogovorili oko izgleda kampanje za sljedeću sezonu. No, on je na poslovnom sastanku samo pričao o tome kako ga moda više ne zanima; kako je mrzi. Kao da je objavljivao da je s njom gotov - ispričao je jedan modni djelatnik koji je nakon sastanka čuo sve detalje o susretu te dodao:

- Čim sam to čuo, pomislio sam kako zloslutno to zvuči. Jer ono jedino na što se McQueen uvijek mogao osloniti jest njegova dizajnerska genijalnost. A bez toga... - prepustio je zaključak drugima taj anonmni djelatnik.

Osim njegove genijalnosti, McQueena su od ostatka modne industrije dijelile hrabrost i iskrenost, napominju mnogi, koje mu nisu dopuštale da ulazi u igre “ljubazne neiskrenosti”, u modi toliko uobičajene. Upravo modni svijet ovih dana proziva njegov bivši suprug George Forsyth, koji je s njim ostao blizak do kraja.

Genijalnost blizu ludila

- Modna industrija je najsramotnije mjesto na planetu. To je plitak svijet prepun party ljudi i party ‘prijatelja’. A Lee je to dobro znao - otkrio je Forsyth ovih dana za medije.

A pitanje je je li se upravo toga McQueen toliko zasitio da ni pod cijenu vlastita života više to nije želio podnositi.

- Da budem potpuno iskren, mislim da vijest o njegovu samoubojstvu nikome nije došla kao veliko iznenađenje - rekao je jedan stilist koji ga je poznavao, dok je drugi razlog samoubojstva vidio u njegovoj darovitosti.

- On je bio nevjerojatno nadarena osoba, no ta njegova genijalnost je bila jako blizu ludila - objasnio je.

Ludila koje je, smatraju mnogi, bilo neizbježno s obzirom na činjenicu da je uspio tako mlad u tako okrutnom poslu. Sin taksista koji u školi nije stigao daleko te je bio gay svoj ispušni ventil pronašao je u modi koja ga je u jednom trenutku možda spasila, ali naposljetku vrlo vjerojatno stajala života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:45