ZAPOSLENA ŽENA

LANA BIONDIĆ OTKRIVA: ‘Moje haljine nose supermodel Claudia Schiffer i nasljednica Swarovski, a imam još veće ambicije...'

Lana Biondić (44), poduzetnica, marketinška stručnjakinja, spisateljica i modna dizajnerica, supruga poduzetnika Drage Biondića (55) s kojim ima sina Josipa (13), za Nedjeljni otkriva sve o svojim novim poslovnim projektima

Sve što dotakne, ona u zlato pretvori”, komentiraju fanovi ideja Lane Biondić (44). Poduzetnica i marketinška stručnjakinja, spisateljica i modna dizajnerica, supruga i majka, svoj je djelokrug nedavno proširila i vlastitom linijom kozmetike, kao najnovijom ekstenzijom branda koji potpisuje.

- U S.brand kreativnoj radionici stalno je nešto novo. Prošli mjesec lansirali smo novu proljetno-ljetnu kolekciju S.fresh kozmetike ‘Sunshine’ koja je najuspješnija do sada, a nedavno i novi program TeaMix tematskih prirodnih čajeva po recepturi jednog priznatog doktora biljne medicine, prodaju se u Heruc Galerijama i Farmacijama i ultimativni su hit. Posebice ‘New Body’, za detoksifikaciju organizma prije ljeta i ljepše konture tijela. Ovih dana lansirala sam također i četvrtu kolekciju sunčanih naočala u suradnji s Ghetaldusom, imenom ‘Glam’. Model je mačkasto sofisticiranog oblika koji podsjeća na 40-e godine zlatnog Hollywooda. Trenutno smo zaokupljeni i S.fresh web shopom koji će već od ovog ljeta napokon moći zadovoljiti narudžbe iz regije i inozemstva. S.dress modni brand za to vrijeme poprima oblike globalnog inozemnog branda na kojem uspješno radi moja partnerica u Londonu, Sanja Vukelić-Ciampolini i upravo mi je poslala sjajan PR u posebnoj ediciji magazina Hello! u povodu rođenja princeze Charlotte, gdje je najpopularnija voditeljica BBC-jevih vijesti odjenula naš Anais dvobojni model za veliku reportažu o njoj i njenoj obitelji.

Strast ambasadorice

Obožavaju ih i ljepotice savršenih proporcija jer ih još više ističu, pa tako i Jo Renwick, poznati model u Velikoj Britaniji i bliska prijateljica kraljevske obitelji, naša najstrastvenija ambasadorica - zadovoljno će.

Navodi da njenu S.dress haljinu nose i bivši supermodel Claudia Schiffer, modna dizajnerica Charlotte Olympia, nasljednica carstva kristala Fiona Swarovski i glumica iz “Igre prijestolja” Rose Leslie, a ugledna britanska kolumnistica “Spectatora” Petronella Wyatt hvali se kako se u njoj osjeća kao ikona stila i holivudska diva Audrey Hepburn.

- Ideja S.dressa rodila se iz moje vlastite potrebe da se vratim bazičnim bezvremenskim modelima koji naglašavaju siluetu, ali i visokim postocima elastana od 28 do 41 posto koji pomaže da izgledate i do dva konfekcijska broja vitkijom. Željela sam najkvalitetniju eko tkaninu koja se osjeća poput druge kože, u kojoj se diše i ljeti i zimi, koju se može oprati u perilici ili, na moru, preprati poput kupaćeg kostima, koja ne zahtijeva nikakvo peglanje i osuši se za pola sata.

Željela sam na putovanjima izvaditi iz prtljage haljinu koja nije zgužvana i koja stane u svaku ručnu torbu, da nije opterećena zatvaračima, ušivnim etiketama, suvišnim šavovima i kada sve to zbrojim, stvorila sam nešto što zapravo nije postojalo ni u Hrvatskoj ni u svijetu. S.dress danas posluje internacionalno, sa sjedištem u Londonu, s cijenama od 350 do 450 funti, gdje su ga u Daily Telegraphu usporedili s nuklearnom fizikom i gdje ju je poželjela i supruga britanskog premijera. Na moju žalost, zbog preniske cijene na kojoj sam inzistirala jer sam željela da Hrvaticama budu dostupnije te da naše tržište kao izvorno bude privilegirano, zbog poslovnih obaveza koje sam morala preuzeti prema svojim suradnicima i ulagačima, ova proljetna sezona bila je i zadnja prodajna u Heruc Galeriji, gdje se još može pronaći pokoji komad naših tajica, proglašenih najboljima na svijetu ili ikonografske wrap-dress što ih je proslavila slavna modna kreatorica Diane Von Fustenberg, koja je u njoj plesala do zore u Studiju 54 - kaže Lana.

Šik i kvalitetno

Život u svijetu mode nastavilja i dizajnom aksesoara.

- Ovih dana lansirali smo i moju četvrtu kolekciju sunčanih naočala u suradnji s Ghetaldusom. Taj projekt započela sam sa željom da ponudimo našem tržištu nešto šik i kvalitetno, primijetivši da između kineske plastike i preskupih brendiranih naočala ne postoji zapravo ništa. Bila sam prva i otvorila vrata sličnim suradnjama, a neke modele zbog izrazite potražnje morali smo iz godine u godinu ponavljati. Pristaju gotovo svakome licu i srećem ih često na ulicama diljem Hrvatske - kazuje.

Značajno priznanje dobila je svojedobno i za sasvim drukčiju kreativnu ideju, za TV spot Wüstenrotove stambene štedionice, što joj je donio laskavu titulu najbolje kreativne direktorice Istočne Europe u sklopu internacionalne reklamne agencije Grey, koja je među pet vodećih u svijetu. Ponudu da se preseli u središnjicu u New Yorku odbila je jer nije željela da joj karijera “pojede” život, veli.

Kao diplomiranu propagandistica i, navodi, prvu školovanu art-direktoricu u Hrvatskoj, vrativši se iz Milana uskoro su je počeli pratiti i mediji. Upoznala je tada i supruga, poduzetnika Dragu Biondića (55).

- Prvi reklamni spotovi na filmskoj kameri znali su biti emitirani i usred dnevnika pa je i moj suprug ubrzo saznao za mene i tako smo se upoznali. Često smo se šalili da, kad je saznao za visinu mojih honorara, bilo mu je jednostavno jeftinije oženiti me. Kasnije, tijekom braka i ranog majčinstva, počela sam pisati sasvim iskreno i otvoreno o svemu što nas okružuje i o čemu bih i sama rado čitala. Tako su nastale moje knjige, zbog kojih me preko 100.000 čitateljica zavoljelo i počelo mi vjerovati. S modom je sve krenulo samo od sebe, nisam se njome počela baviti iz hira, već sam izmislila jedinstvenu i inovativnu haljinu koja je promijenila moj život te je odlučila podijeliti je sa ženama koje, pretpostavljam, dijele moje potrebe i želje. Tako je bilo i s kozmetikom, kada sam pobacala u smeće sve preskupe kreme zlatnih čepova i proizvode koji nas truju kancerogenim sastavima, pa zatvorila oči i pomislila što bih voljela da je na mojem kozmetičkom ormariću: nešto svježe, prirodno, zdravo i mirisno, hrvatsko i lijepo, cjenovno pristupačno, a da njeguje, osvježava i pomlađuje - i tako se rodio S.fresh, linija prirodne kozmetike ‘made in Croatia’ koja ne koristi apsolutno ništa štetno za zdravlje i ne testira se na životinjama. Svježina koja proizlazi iz imena glavna je inspiracija branda, nalazi se u idejama proizvoda poput ‘Espresso’, anticelulitnoga scruba koji pročišćava i zateže kožu, pa do mirisnih vodica koje sve više zamjenjuju klasične teške parfeme, a sadrže hidratizirajuće elemente koji njeguju i umiruju kožu, ili tematskih biljnih čajeva poput onog ‘after-work’ koji možete nositi u torbici i okrijepiti se novom vitalnošću nakon napornoga radnoga dana. Moto je ‘od studentskog ruksaka do Chanel torbice’. Njegujem se cijeli život, obišla sam najpoznatije spa-centre na svijetu, ulagala u imena koja naplaćuju skupu ambalažu i iluzorne kampanje, pa shvatila da naša koža zapravo traži jedan klasični ritual - da se duboko pročisti scrubom ili pilingom, kako bi se mogla nahraniti bogato iznutra te da se vrsta sastava i teksture mora mijenjati s godišnjim dobima.

Mama šansonijerka

Iako je autorica uspješnica chick-lita “Život na visokoj peti” i “Nova knjiga Lane Biondić”, do daljnjega će svoje spisateljske apetite zadovoljiti pisanjem kolumni za jedan ženski časopis.

- Baš me neki dan jedna Facebook prijateljica podsjetila na ‘Život na visokoj peti’ i pitala kad će nastavak. Odgovorila sam da su štikle uglavnom neudobne, ne donose ništa pametno, te da je moj jedini mogući nastavak život na ortopedskom ulošku jer čuva kičmu, poboljšava cirkulaciju i drži na nogama. Pa moj odgovor iščitajte sami - autoironično će.

Na njena razmišljanja, karakter i odgoj najviše utjecaja imala je i ima još uvijek njena majka, šansonijerka, dizajnerica nakita i prva vlasnica kultne kavane Velvet, Melita Poljanec, koja joj je i uzor.

- Moja mama i ja dijelimo cijeli moj život zajedno, kao najbolje prijateljice. Bez obzira na njenu šansonijersku karijeru, nije nam život uvijek bio pjesma. Iz najbanalnijih situacija shvatila sam što znači imati mamu, nedjeljni ručak i topli zaštitnički zagrljaj. Nažalost, nisam naslijedila njen divan glas i muzički talent, ali snagu i samopouzdanje jesam. Najljepše uspomene su nam svakako moj povratak iz Milana kada sam joj pomagala oko vođenja bistroa Velvet, što ga je s prijateljicom Mičom Filipović stvorila iz dućana rukotvorina u Dežmanovom prolazu, u kombinaciji postmoderne i secesije, pun knjiga, sa šahom i Sacher tortom. I danas je to, u rukama novih vlasnika, jedna od najljepših terasa u Zagrebu i zauvijek će ostati moje omiljeno mjesto ispijanja kave. Moj četverogodišnji studij u Milanu bio je moja prva životna škola. Tada sam već bila relativno samostalna jer sam već dio gimnazije provela u ženskom internatu u Beču gdje sam pohađala umjetničku gimnaziju sa smjerovima primijenjene umjetnosti, baleta i opere.

S obzirom na to da je moje obrazovanje na Privatnom europskom institutu za komunikaciju i dizajn bilo iznimno skupo, mama i ujak skoro su bankrotirali da plate moj studij i najam sobe u stanu jedne talijanske grofice koja je time upotpunjavala svoj gotovo presahli budžet, ali za sve ostalo, svaki cappuccino, kozmetiku i izlaske morala sam zaraditi sama.

Rintala do ponoći!

Nije bilo jednostavno raditi kao prevoditeljica na sajmovima ili na kazališnoj garderobi do ponoći te istovremeno učiti i polagati ispite: pasti je značilo ponavljati godinu, što u mojem slučaju nije dolazilo u obzir. Najboljim ocjenama željela sam opravdati povjerenje obitelji, trudila se pametno provesti svaki trenutak i biti odgovorna prema svakoj potrošenoj liri - govori Biondić.

Bez obzira na karijeru, obitelj joj je, tvrdi, uvijek na prvom mjestu.

- Sa suprugom sam radila zapravo vrlo kratko, osmislila jednu modnu kampanju koju smo snimili u Zürichu, pomogla pri reviji koju smo organizirali u Prirodoslovnom muzeju i gdje smo prenijeli jednu ljubavnu priču na pistu, pa su se tako glavna lica kampanje na iznenađenje uzvanika na kraju revije filmski poljubila. No, za obiteljski život kakav sam željela nisam vidjela dvije istovremene karijere. Možemo napisati sijaset intervjua o mom radu, ali ja sam prije svega žena koja si nikada u 14 godina braka nije dozvolila ne dočekati svoga supruga i dijete toplim ručkom na serviranom stolu. Naravno da me suprug poput multipraktika ubacivao u kreativnije segmente svog poslovanja, od biranja kolekcije za Heruc Galeriju do osmišljavanja raznih sadržaja Ville Dubrovnik. Isto tako je moj najveći oslonac kad zaškripi u svemu što radim, a najbolji kad me isprovocira ako kaže da nešto ne mogu: nema na svijetu te snage koja će me pokrenuti poput one da mu dokažem upravo suprotno! - otkriva o delikatnoj relaciji između dvije jake osobnosti.

Koji je njen recept za dobar brak? Prilično prizemljen odgovor razbija mnoge iluzije.

- Naš sin savršena je mješavina dva totalno oprečna karaktera koja se savršeno ili nesavršeno nadopunjuju. Recept za trajni brak nažalost ne postoji, kada bi postojao ne bi bilo sve više rastava i bolnih prekida svuda oko nas. Ljudi se konstantno mijenjaju u svojim osobinama, potrebama, očekivanjima i prioritetima, pa je brak poput Rubikove kocke koju stalno morate nanovo preslagivati da se podudara u bojama.

Ispekla sam ćevape

Bilo bi površno reći da je moj brak savršen i da leptirići traju zauvijek, ali odanost, partnerstvo i razumijevanje, pa čak i prijateljstvo, ono je što vas zapravo najčvršće veže. Mogu reći da smo, unatoč pričama zlonamjernika, mi jedna mala tvrđava koja je nepobjediva. Nema tu dominantnije strane, samo ravnopravnost je ono što čini obje strane zadovoljnima, i zato volim staviti znak jednakosti između muškarca i žene. Evo, jučer sam kupila roštilj, dovezla ga, montirala i ispekla najbolje ćevape u životu.

Drugi, jednako važan muškarac u životu joj je njen sin Josip (13).

- Dok drugi sanjaju nogometnu karijeru, on istražuje povijest. Obožava učiti, upija poput spužve, govori već dva strana jezika i sve me češće pobjeđuje u kvizovima znanja. U školi je uvijek bio među najboljima i, po Mensinom testu inteligencije, s kvocijentom od 135 spada u 2 posto svjetske populacije natprosječne inteligencije. Malo se borimo s kompjuterima i igricama, ali to je očito dob kada bicikli skupljaju prašinu. Želi biti profesor na fakultetu, po mogućnosti Oxfordu, nikako poduzetnik. Slušamo istu muziku i smijemo se istim forama, pa mislim da sam si rodila i najboljeg prijatelja - ponosna je mama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:42