BIOLOGIJA

KAKVA JE SLIČNOST IZMEĐU KIHANJA I ORGAZMA? 'Raste, raste i raste, a onda dolazi konačno olakšanje...'

Jeste li ikad razmišljali o tome zašto je kihanje na neki način tako... ugodno? Djeluje olakšavajuće, gotovo kao mali, mali, mali... orgazam?
 iStock

- Kihanje je automatska reakcija organizma koji na taj način izbacuje strana tijela - objašnjava Alexis Jackman, ugledni liječnik i pulmolog, međutim - mnogima i dalje nije jasno zašto je tako neobično ugodno?

Kada se neka čestica nađe u nosu ili se na neki način u mozgu pokrene „centar za kihanje“, slijedi slanje signala koji vrlo brzo i čvrsto stisnu grlo, oči i usta. Nakon toga se prsni mišići energično kontrahiraju, a mišići u grlu opuste. Tako se zrak, zajedno sa sluzi i slinom, tjera iz usta i nosa te dolazi do - kihanja.

Drugim riječima, kihanjem se organizam pokušava vratiti u prvotno, 'zdravo' stanje (valjda otud i "Nazdravlje" koje često govorimo kada netko kihne).

Alexis Jackman pokušao je i demistificirati tezu kako kihanje na tijelo ima učinak, otprilike, jedne desetine organizma i zato je toliko olakšavajući i neobično ugodno.

- Ta ideja povezana je s činjenicom da su i sluznica nosa i krvne žile penisa i klitorisa - erektilna tkiva (iako sadržaj sluzi nije niti približno sličan) - tvrdi američki liječnik.

- Sličnost između kihanja i orgazma je u tome što je uzrok obaju reakcija povećana osjetljivost koja raste, raste i raste, a onda dolazi konačno olakšanje. Naše tijelo je savršeno podešen mehanizam, napravljen za takva izdanja. Međutim, svaka daljnja sličnost ovdje prestaje - tvrdi Alexis Jackman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:08