SURADNJA ZA PREŽIVLJAVANJE

KAKO SU ZAPRAVO PRIPITOMLJENI PSI Novi podaci o vukovima bacaju sasvim drugačije svjetlo na proces u kojem je čovjek dobio svog najboljeg prijatelja

 
Ilustracija
 Profimedia, Barcroft Media

Znanstvenici ističu da negativne predodžbe o vuku nisu uvijek opravdane jer je upravo kooperativna vučja narav otvorila put pripitomljavanju životinje i pretvaranju u vjernog čovjekova prijatelja.

Vukovi predvode, a psi slijede - no obje su vrste podjednako sposobne surađivati s ljudima, prema istraživanju koje dodaje novi obrat u priči kako su jedni pripitomljeni, a drugi nisu, prenosi BBC.

Psi duguju svoju kooperativnu prirodu vukovima, pokazuje istraživanje provedeno na vučićima odraslima uz ljude.

Tijekom procesa pripitomljavanja oni koji su bili poslušniji i podložniji ljudima odabirani su za daljnji uzgoj zbog čega su danas bolji kućni ljubimci, navodi se u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Sivi vukovi u znanstvenom centru za vukove u Beču bili su jednako dobri, kao i psi, u obavljanju zadatka s trenerom koji se sastoji od povlačenja konopca s posudom za hranu pri čemu je pas ili vuk držao jedan kraj konopca, a čovjek drugi.

No, za razliku od pasa obuhvaćenih istraživanjem vukovi su bili spremni i na vlastite taktike uključujući krađu konopca od trenera.

Friederike Range iz instituta Konrad Lorenz sveučilišta Vetmeduni u Beču kaže: "Pokazuje se da su vukovi skloniji preuzeti vodstvo i započeti nešto dok su veći izgledi da psi pričekaju i gledaju što će njihov ljudski partner učiniti i potom to slijede."

Prije oko 30.000 godina vukovi su se približili ljudskim nastambama u potrazi za otpacima hrane.

Nakon toga slijedio je proces njihova pripitomljavanja i selektivnog uzgoja kako bi se izmijenilo vučje ponašanje i geni i pretvorilo ih u današnje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:26