JESEN I PSIHA

KAKO IZBJEĆI JESENSKI BLUES? Depresija i usamljenost svima su poznati. Ovo je sedam načina kako ih preduhitriti

Mnogi od vas susreli su se s jesenskim bluesom, lošim raspoloženjem, sjetom, znakovima depresije i osjećaja usamljenosti baš u vrijeme koje slijedi.
 Foto: iStock

Kratki dani i manjak sunčevih zraka imaju veliki utjecaj na ljude. Ukoliko tome dodamo manjak boravka na svježem zraku i nedostatak kvalitetnog društva ili sadržaja u životu - ne čudi jesensko raspoloženje koje mnoge čini - najblaže rečeno - loše raspoloženima.

Donosimo vam jednostavne, no učinkovite načine kako se spasiti te jesen i zimu proživjeti s osmijehom na licu.

1. Postanite jutarnja osoba

Ugledni neuroznanstvenik i profesor Russell Foster savjetuje vam da provedete 30 minuta na svježem zraku i to baš između 6 i 10 sati ujutro, kada je dnevna svjetlost najjača. Istraživanja su pokazala kako takvo izlaganje dnevnom svjetlu značajno pomaže smanjenju sezonske depresije.

2. Prehranu prilagodite sezoni

Manjak svjetla u organizmu uzrokuje i manjak "hormona sreće". Kako biste ga izbalansirali, pažnju obratite na prehranu u koju ćete uključiti narančaste namirnice (bundevu, mrkvu, batat krumpir), te jabuke i kruške.

3. Uživajte u seksu

Iako istraživanja tvrde da se većina ljudi ljeti osjeća više seksi, upravo su jesen i zima godišnje doba kada biste trebali prakticirati više seksa. Dobro raspoloženje i kvalitetno utrošeno vrijeme je zajamčeno.

4. Obavite jesensku detoksikaciju

Ukoliko godinama čitate o važnosti sezonske detoksikacije, ove jeseni biste ju konačno trebali i provesti. Regenerirajte jetru i očistite organizam od toksina. Potražite savjet kako to postepeno i zdravo učiniti.

5. Pripazite na unos vitamina D

Vitamin D inače primamo putem sunčeve energije, koje u ovom periodu godine nedostaje. Umjesto toga, predlažemo konzumaciju namirnica koje su njime bogate (riba, škampi, goveđa jetra, žumanjak jajeta, sir i mliječni proizvodi, neke vrste gljiva te kvasac).

6. Bavite se tjelovježbom

Pritom to ne mora nužno biti odlazak u teretanu. Dapače. Odlučite se za brzo hodanje, laganu šetnju, boravak na svježem zraku. Uključite li u to prijatelje ili članove obitelji - jesenskoj depresiji neće biti mjesta, a vidjet će se i bolja tjelesna forma.

7. Pronađite hobi

Uvijek ste imali izgovor zašto konačno niste krenuli s tečajem slikanja ili učenja novog jezika? Duga i slobodna popodneva neka vam budu poticaj da konačno krenete za onime što vas raduje. Nekoliko puta tjedno, večer posvetite sebi i stvarima koje vas vesele - kako biste očuvali dobru motivaciju i raspoloženje potaknuto činjenicom da radite ono što volite i želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:54