RUŽAN INCIDENT U SPLITU

IZ ZABAVE SU GA ŠUTALI KAO DA JE LOPTA: UGINUO JEŽIĆ NA KOJEM SU SE IŽIVLJAVALA DJECA Činilo se da ide na bolje, no tjelešce nije podnijelo ozljede...

 
Zlostavljani jež u Splitu
 Splitske šape / Facebook

Ježić, kojeg su u ponedjeljak građani i udruga Splitske šape spasili od zlostavljanja i udaranja, ipak nije preživio. Vijest je na Facebooku potvrdila Veterinarska praksa Anima iz Splita koja ga je primila na liječenje.

Ovo je još samo jedan u nizu vrlo ružan slučaj zlostavljanja životinja. Veliku je pažnju privukao jer su se na bespomoćnom ježiću iživljavala djeca, osnovnošklolci, a da građani slučajno nisu vidjeli što se događa, uginuo bi u groznim mukama.

Volonterki Splitske šape u nedjelju je dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. U komentarima su kasnije građani ispravili podatak i napisali da se radilo o još mlađoj djeci, vjerojatno četvrti ili peti razred osnovne škole.

Dvoje druge djece i prolaznica reagirali su na zlostavljanje nemoćne životinje pa su ga skupili i predali volonterki udruge. Jež je odveden u Veterinarsku praksu Anima gdje mu je pružena pomoć.

U ponedjeljak su na Facebooku pisali da je jež dobro, da se oporavlja ugrijan i na antibioticima. Tad je ponovno primio infuziju i činilo se da sve ide k tome da će pronaći neko sigurno mjesto u divljini za ovu životinjicu.

Međutim, životni put ovog ježa tu je i završio.

- Uginuo je danas popodne, samo je odjednom zaspao. Malo je to biće, ako su ga tako udarali i gazili. Čudo je da je i ovoliko poživio. Udruga Splitske šape će odlučiti o prijavi, ali budući da se radi o osnovnoškolcima, puno je važnija uloga roditelja i obrazovnih ustanova da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi - rekli su nam iz Veterinarske prakse Anima.

Iz udruge Splitske šape poručili su da su svaki slučaj zlostavljanja prijavili, no iskustva s provođenjem zakona nisu im dobra. Reakcije nadležnih institucija su jako loše, napisali su i dodali da se Zakon o zaštiti životinja ne provodi adekvatno. Nadležne institucije često i same volontere ismijavaju prilikom predaje prijava. Apelirali su i na sustav i edukaciju od malih nogu:

- Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer ‘samo je to neki jež’ - a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se - kako? - naglašavaju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:36