GLUMAČKA SENZACIJA

Iva Mihalić: Naravno da mi scene golotinje i seksa nisu baš najugodnije, ali beskrajno vjerujem redateljima

 Klarić/CROPIX

Slobodna sam kao ptica - smije se na pitanje o svom ljubavnom statusu 26-godišnja glumica Iva Mihalić, najnovija vlasnica Zlatne arene za sporednu ulogu u filmu Dalibora Matanića “Ćaća”. Nakon festivalskog crvenog tepiha i kakvog-takvog glamura filmskog festivala u Puli, lijepu smo crnku “zaskočili” na odmoru u Primoštenu. U jednostavnoj bijeloj haljini, preplanula i opuštena, pozirala nam je na podnevnom zvizdanu malog srednjodalmatinskog mjesta. Najdraže je to Ivino ljetno sklonište, gdje se redovito odmara i puni baterije u krugu najbliže rodbine, ali i izbjegava galebarske “ulete”. Još uvijek, očito, uspješno. Iskustvo snimanja filma s Dadom Matanićem u Lici za Zagrepčanku je bilo nezaboravno. Lička zima, fizički i psihički zahtjevno snimanje te neprospavane noći rezultirali su kolabiranjem redatelja, ali u i superlativima kritike prema filmu kojeg su već prozvali najboljim Matanićevim djelom, što potvrđuje i Zlatna arena za režiju.

Energičan redatelj

- Uživala sam raditi s Matanićem, nevjerojatno energičan i zanimljiv redatelj. Voljela bih to ponoviti. Atmosfera na setu u Lici bila je opuštena, ali itekako radna. Dado je pred nas glumce stavio nevjerojatne izazove, i svi smo prštali adrenalinom. Nakon višednevnih napora i smrzavanja Dado je u jednom trenutku kolabirao, ali na sreću sve se dobro završilo. Lička zima poprilično je zeznuta stvar, ali kad je prisutna tolika količina adrenalina, uzbuđenja i super motivacije ni to nije teško. Inače sam poprilično zimogrozna i nisam baš neki fan zimskih radosti, ali uz dobru motivaciju i kvalitetne termo čarape ni lička zima nije baš toliko strašna - prisjetila se Iva snimanja nagrađenog filma prošle zime.

Prvo glumačko iskustvo ostvarila je u osnovnoj školi. Ljubav prema glumi sazrela je u potpunosti kroz studij na Akademiji u Zagrebu, a rezultirala stalnim angažmanom u zagrebačkom HNK. Glumačku karijeru gradila je uglavnom na medijski manje eksponiranim kazališnim daskama. Snimila je i poveći broj kratkih i nekoliko dugih igranih filmova, ali je svo vrijeme ostala medijski nenametljiva. Na ulici je, kako kaže, slučajni prolaznici jako rijetko prepoznaju. Nakon nagrade u Puli, već je dobila nekoliko ponuda, a zasad radi na predstavi Tomaža Pandura “Rat i mir” koja će premijeru imati ove jeseni u zagrebačkom HNK.

Podosta pažnje izazvala je činjenica da se Iva Mihalić u “Ćaći” ponovno razodjenula pred kamerama. Za nju je ta problematika jednostavna.

- Nemam problem s time da se skinem za ulogu ako je to opravdano, odnosno bitno da se priča ispriča kako treba.

Važno je povjerenje

Naravno da tu veliku ulogu ima povjerenje u redatelja i sam scenarij. Veliki izazov po tom pitanju bilo mi je snimanje kratkog igranog filma ‘Zimica’ Hane Jušić, gdje smo snimali dosta eksplicitne scene seksa. Naravno da to nisu najugodnije scene za snimanje, ali povjerenje tu stvarno igra najveću ulogu - komentira Iva ulogu u 10-minutnom filmu mlade šibenske redateljice koju je, zajedno s partnerom, odigrala u cijelosti gola. Prošle godine Iva je snimila i hvaljeni “The Show Must Go On”, može je se vidjeti i u filmovima ‘Kradljivac uspomena’, ‘Neka ostane među nama’, 'Bitchvilleu', a na ovogodišnjoj Puli pojavila se u srednjometražnom hororu “Zagorski specijalitet”. Nakon brojnih uloga u kazalištu te na filmu, Iva je došla do zaključka da se više voli naći u koži negativnih likova.

Voli retro detalje

- Svaki lik može biti zanimljiv, ali da, volim negativce. Zanimljivo je istraživati njihove motive i razloge, njihove strahove, kao i pokušati suosjećati i razumjeti ih - navodi. Lijepu i gracioznu Ivu često se uspoređuje s divama zlatnog doba Hollywooda, poput Vivien Leigh. Lako se transformira u ljepotice iz sredine prošlog stoljeća.

- Sviđa mi se ta vrsta bezvremenske ženstvenosti i volim retro detalje, muziku, kao i namještaj. Elegancija nikada ne zastarijeva - zaključuje lijepa 26-godišnjakinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:35