USKORO AKCIJA

ISTRAŽILI SMO KOLIKO KOŠTAJU ŠTEDLJIVI UREĐAJI Perilice se mogu naći već za 2000 kuna: evo kolika je točno ušteda

Dok su perilice rublja relativno povoljne, štedljivi hladnjaci i sušilice rublja ne mogu se naći za manje od pet tisuća kuna
Kukuljanovo, 170211.Rijecka tvrtka Bitechnique na Kukuljanovu je otvorila veliki prodajni centar namjestaja, bijele tehnike, audio i video opreme i artikala za uredjenje doma. Ilustracija za tekst o uspjesnim tvrtkama bez sindikata. Na slici: detalj iz prodajnog salona na Kukuljanovu.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Kako bi smanjili potrošnju energije u kućanstvima te educirali građane o energetskim oznakama električnih uređaja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krajem svibnja će objaviti natječaj, prvi takve vrste dosad, kojim će građanima omogućiti kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja uz subvenciju Fonda od 800 kuna po uređaju.

Poticaj je namijenjen kupovini hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilicama rublja i posuđa te sušilicama rublja, neovisno o dimenzijama, kao i o tome je li uređaj samostojeći ili ugradbeni. Jedini je uvjet energetski razred uređaja, koji mora biti A+++, odnosno najštedljiviji u potrošnji električne energije, odnosno vode.

Malo štedljivih ledenica

Premda će se popis trgovaca i popis uređaja koji će se moći kupiti uz subvenciju znati tek krajem svibnja, istražili smo kako se kreću cijene pojedinih aparata te energetske klase.

Dok su perilice relativno povoljne, te se mogu naći već za 2000 kuna, isto se ne može primijeniti i na druge uređaje. Primjerice, hladnjaci i sušilice rublja, koji su u rangu A+++, gotovo se ne mogu naći za manje od 5000 kuna. Svi oni koji požele novu ledenicu, teško će uopće pronaći neku u ovom energetskom razredu, jer su u ponudi uglavnom niži razredi, a najjeftinija koju smo pronašli je oko tri tisuće kuna.

10 tisuća uređaja

Dok se najjeftiniji modeli perilica posuđa mogu naći već od 1700 kuna, za onu štedljivu bit će potrebno izdvojiti minimalno 3000 kuna. Fond je za ovaj projekt rezervirao osam milijuna kuna, što je dostatno za subvencioniranje kupnje 10.000 kućanskih aparata.

KOLIKA JE UŠTEDA? Aparati A+++ štede i do 30 posto energije

Uređaji energetskog razreda A troše oko 15 posto manje energije u odnosu na uređaje energetskog razreda C, a uređaji A+++ razreda su za 30-60 posto učinkovitiji od proizvoda A razreda. Osim što za svoj rad troše manje energije, uređaji koji u svom radu koriste vodu, poput perilica za rublje ili posuđe, ostvaruju značajne uštede i u potrošnji vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:37