USPJEŠNE I HRABRE

HRABRE ŽENE ZADAR BASKETBALL TOURNAMENTA Upoznajte tri žene kojima se klanjaju europske košarkaške zvijezde

 
Zdenka Zrilić
 Promo

Najjači europski košarkaški turnir, Zadar Basketball Tournament počeo je u gradu košarke. Iako je tek prošli tjedan završilo Europsko prvenstvo na kojem su naši neslavno rano završili svoje natjecanje, s nestrpljenjem smo se veselili uspjehu naših susjeda. Zvijezde Eurobasketa u Hrvatskoj posljednjih dana igraju u dvorani koja nosi ime jednog od najvećih – Krešimira Ćosića.

Iako vlada uvjerenje kako je svijet košarke izrazito muški svijet, javnosti je malo poznato kako u svakom segmentu ovog sporta stoje vrlo uspješne i hrabre žene, bez kojih neke od karika ne bi bile tako dobro posložene i uspješne. Organizaciju turnira na kojem igraju neke od najjačih europskih momčadi potpisuje Zadranka Zdenka Zrilić. U ovaj veliki pothvat Zdenka se upustila u suradnji s nekoliko suradnika, da bi danas, četvrto izdanje postalo najjače u Europi.

HRABRE ŽENE ZADAR BASKETBALL TOURNAMENTA
Promo
Zdenka Zrilić i Jelena Soče

«Nisam imala predrasuda o svom poslu i spremno sam se uhvatila u koštac s organizacijom. Za mene muški svijet ne postoji u poslovnom smislu. Mi žene jednako kvalitetno možemo odraditi svoj posao. Možemo biti utjecajne i koordinirati puno izvanrednih situacija, što se pokazalo i na ovom turniru!» - govori Zdenka koja je osobno dočekala sve momčadi koje će nekoliko dana boraviti u Hrvatskoj. Njezin tim na raspolaganju je gostima 24 sata dnevno. Iako je riječ o najboljim europskim klubovima i košarkaškim zvijezdama, turnir se priprema cijelu godinu pa nema nekih većih iznenađenja kad igrači slete u Hrvatsku.

«Sama priprema za turnir traje od završetka tekućeg. Već smo prije neki dan započeli pripreme za 2018. godinu. Bitno je da su svi gosti zbrinuti, da im je omogućeno sve što očekuju od nas. Organizacija turnira na ovakvom nivou i s ovakvim momčadima je prilično zahtjevan posao koji iziskuje 100-tni angažman. Dobro smo uhodana ekipa i za sad na sve to uspijeva!» Iako velik dio organizacijskog tima čine upravo žene, muški dio ih je uvijek respektirao i na turniru vlada jedno veliko uzajamno povjerenje.

«Ženama koje rade bilo koji posao, koje su angažirana u poslovnom sektoru jednostavno su zakinute za dio privatnog života. Nekad mi se čini da se od na žena očekuje da uz to što smo poslovne žene, da budemo majke, kućanice i svima dostupne u svakom trenutku. Tu je ipak mala razlika između nas i muškaraca, od njih se ipak očekuje da samo rade!» - zaključuje Zdenka koja se poslovno stresa oslobađa u druženje s kćerkom, prijateljima ili pak rekreativnim treningom.

Svaki turnir, uz same momčadi, uvelike ovisi i o sponzorima koji ga prate. Zadarski turnir izravno je od prve godine prepoznao partner Eurolige i jedan od najvećih svjetskih sportskih brendova Adidas. Za europsku košarku u širem pogledu zadužena je Hrvatica Jelena Soće, visokopozicionirana u ovom brendu. Njeno je lice itekako dobro poznato svim košarkaškim zvijezdama. Upravo ona potpisuje milijunske ugovore, radi aktivacije, prati zvijezde. Posebno je zadovoljna i što su tri naša košarkaša koje prati ovaj brend, dvojicom NBA igrača Ivicom Zubcem i Draganom Benderom te Antom Žižićem za koje imam sve pohvale.

HRABRE ŽENE ZADAR BASKETBALL TOURNAMENTA
Promo
Jelena Soče

«Tata mi je bio košarkaš, trener i sportski direktor, rodila sam se u svijetu košarke i bilo mi je sasvim prirodno ostati u tom dijelu i drago mi je da sam to uspjela u jednom ovakvom brendu. Dugo dolazim u Zadar, mama mi sad živi tu. Zadar je u svijetu košarke broj jedan. Što god se u ovom gradu radi ako mogu podržat ću podržat. Upoznala sam gđu. Zrilić, bilo mi je jako drago da je to sve jedna žena uzela u svoje ruke. Svidio mi se projekt, smatram da na našem području fali ta kvalitetna košarka!» - govori Jelena iz čijeg bi se iskustva i anegdota zasigurno mogao napisati i kakav sportski bestseller.

«Iz godine u godinu turni raste. Mene već samu kontaktiraju ljudi iz NBA-a, svijeta scouta, sa strane klubova da sudjeluju ili pak da dođu vidjeti turnir. Ove godine se nema što dodati uz sudjelovanje finalista Final Foura-a Fenerbahce Dogus i CSKA Moskva. Drago mi je da ove godine prihod od prodanih ulaznica ide za zadarsku bolnicu što je smatram izvrstan potez.»

Iako je žena u pretežno muškom svijetu Jelena hvali svoje kolege i ističe kako je suradnja u vrhunskom svijetu sporta na zavidnoj razini. «Svi su sportaši različiti. Puno je lakše raditi s europskim nego s američkim sportašima. Čak i ako je europski sportaš zvijezda puno je lakše surađivati s njim. Amerikanci imaju sasvim drugi stav i status i tako se ponašaju. Kao svijetli primjer jednog izvrsnog sportaša moram istaknuti osvajača Europskog prvenstva koji je sada zaista velika zvijezda, Slovenca Gorana Dragića. Od svih naših NBA igrača iz Europe koji igraju tamo, on mi je jedan od naših najdražih. Normalan dečko, pristupačan, pojavi se i odradi što god treba. Ima izvrstan odnos s mlađim naraštajima i fanovima. MVP Eurobasketa je postao zbog sportskih, ali čvrsto vjerujem i zbog ljudskih osobina koje ga krase!»

U njezinom odjelu nema puno žena, kako se radi o sportskom marketingu većinom su tu muškarci, no u kompaniji je zastupljeno jako puno žena, od kojih su mnoge na visokim pozicijama poput Jelene. Iako je uz ovaj posao stalno na putu, jelena uspješno balansira privatni i poslovni život, najviše ju vesele trenuci opuštanja sa sinom.

Košarkaške zvijezde je iznimno cijene, a njoj je pak najviše u sjećanju ostao posjet najvećem košarkaškom događaju na svijetu. «U pamćenju mi je ostao prvi posjet NBA All Star utakmici, u Phoenixu, prije nekih desetak godina. Bio je to fascinantan event, to je u Americi događaj za pamćenje. I danas sam fascinirana organizacijo, detaljima i jednom velikom slavlju sporta koji su Amerikanci uspješno pretvorili u showbizz event koji prati cijeli svijet!»

Prva momčad koja je prije četiri godine potvrdila dolazak na tad nepoznat turnir te ga osvojila nekoliko puta bio je turski Fenerbahce Dogus. Ovo je aktualni pobjednik Eurolige jedna od najjačih momčadi na svijetu. Malo je poznato kako se o momčadi brine jedna žena. Uvijek nasmijana i susretljiva Defne Patir. Ova je žena zapravo mama, sestra i najbolji prijatelj cijeloj momčadi. S njima boravi 365 dana u godini i upravo je ona jedna velika karika uspjeha ovog kluba. Izvrsno surađuje s najtrofejnijim europskim košarkaškim trenerom u povijesti, Željkom Obradovićem i svim igračima.

HRABRE ŽENE ZADAR BASKETBALL TOURNAMENTA
Promo
Defne Petri

«Biti žena u ovakvom klubu je zapravo je lako. Kad radiš s mnogo žena tu je i mnogo različitih kuteva gledanja, a s muškarcima je samo jedan pa je jednostavno!» - govori Defne i otkriva: «Vremena za sebe imam, ali vrlo malo. Kada radimo ovaj posao, to uzima puno od života. Moji prijatelji se ponekad ljute na mene jer ne provodim puno vremena s njima, ali uvijek se trudim imati privatni život!”

Defne je igračima više od samo osobe koja brine o njima u klubu. Zanimljivo je što kao žena na putovanja nosi u koferu sa sobom. “Moj je kofer prava mala tvornica stvari. Tu su cipele, odjeća, svečana odjeća, trenirke. Higijena, ali i lijekovi i druge stvari koje su potrebne igračima. Njima sam na putu i mama, prijateljica i sestra pa moram misliti na sve. Kad smo na gostovanju, budimo se vrlo rano, pojedemo doručak i pobrinemo se da su svi budni, da je sve organizirano kako treba i da su sve potrebe ispunjene. Zatim idemo na trening, brinemo se da je sve spremno-lopte, boce vode, ručnici. U pravilu je ritam jelo-spavanje-trening, a onda utakmica. Uvijek trebaš biti prije svih na nekom mjesto, nekad bude malo problema, ali na kraju dana je zabavno!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:26