VELIKO FINALE

Spektakl u obračunu za titulu: Dinamo nakon drame, preokreta i produžetaka postao prvak Hrvatske!

Mateo Puškar, Malajski Tapir.
 
 Ronald Gorsic/Cropix
Teo Radman, predstavnik Dinama, najbolji je igrač FIFA-e u Hrvatskoj i pobjednik druge sezone Hrvatski Telekom e-Lige

U Business Showroomu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu održano je finale druge sezone HT e-Lige, esport natjecanja u videoigri FIFA 21. Nakon kvalifikacija u kojima je sudjelovalo čak 1024 igrača i 15 kola neizvjesnog doigravanja, na završnici smo gledali okršaje četvorice najboljih igrača virtualnog nogometa u Hrvatskoj! Budući da su ranije tijekom sezone svi finalisti igrali perfektno, ljubitelji ove igre u subotu su uživali gledajući na djelu velemajstore najpopularnije sportske videoigre. Trijumfirao je predstavnik Dinama Teo Radman, koji je u neizvjesnom finalu pobijedio Armina Hasanbegovića, predstavnika Osijeka. Finale se moglo pratiti uživo na online kanalima Jutarnjeg i Hrvatskog Telekoma.

Produkcija je bila na visokoj razini: najmoderniji monitori, reflektori, osvjetljenje, more kamera u prostoru uređenom za natjecanje, posebna prostorija za gledatelje... čime se pokazalo da natjecanje s razlogom plijeni pažnju u svijetu esportova.

Sportski komentator HNTV-a Mateo Pukšar i popularni osječki Youtuber Malajski Tapir svoj posao su odradili vrhunski pa ste mogli dobiti dojam da se radi o pravoj utakmici na stadionu. Veliki entuzijazam tijekom svih utakmica je podigao atmosferu, a bilo je riječi i o taktikama te stilu igre svakog igrača, sve to potkrepljeno i statističkim podacima.

image
Mateo Puškar, Malajski Tapir.
Ronald Gorsic/Cropix

Turnir se igrao u formatu Best of 3, što znači da je u svakom dvoboju pobjednik bio pobjednik onaj prvi skupi dvije pobjede. Šibenčanin Armin “NK_OS_superfly” Hasanbegović, Marko “D10S_Sas” Matančić iz Kloštra Podravskog te Zagrepčani Teo “I730ITeoI” Radman i Matej “NoFIFApoints-_-” Brozović borili su se za nagradni fond završnice od 18 tisuća kuna, pri čemu je pobjednik Radman kući odnio 10 tisuća, drugoplasirani pet, treći dvije, a četvrti tisuću kuna.

image
Završnica Hrvatski Telekom e-lige esports. Natjecanje u videoigri FIFA 21.
Na fotografiji: D10S_SAS1.
Ronald Gorsic/Cropix

Prvo polufinale su odigrala dva predstavnika GNK Dinamo Zagreba, u kojem se Teo Radman susreo s Matejom Brozovićem. Radman je pobijedio 2:1, gdje je dobrom kontrolom lopte ostvario pozitivan rezultat. U drugoj utakmici , u kojoj je do 77 minute bilo 2:1, Teo je do kraja ubacio u višu brzinu i dobio Mateja 5:1 tako si osiguravši minimalno pet tisuća kuna.

image
NK_OS_SUPERFLY.
Ronald Gorsic/Cropix

Drugo polufinale između Armina Hasanbegovića, predstavnika NK Osijeka i Marka Matančića, predstavnika HNK Gorice donijelo je više uzbuđenja. Matančić je u prvoj utakmici pobijedio s uvjerljivih 3:0, ali druga pripada Hasanbegeviću s 3:2. Treća utakmica je donijela pravu dramu, u prvih devedeset minuta je bilo 2:2, tako da je dvoboj ušao u produžetke. Pobjedu je na kraju izborio predstavnik Osijeka Hasanbegović s rezultatom 3:2.

Borba za treće mjesto, ili borba za 1000 i 2000 kuna, odigrala se između Matančića i Brozovića. Matančić prvu dobiva s 2:0, a drugu s 4:1 i tako relativno lagano osvaja treće mjesto.

image
Ronald Gorsic/Cropix

U velikom finalu snage su odmjerili Teo Radman i Armin Hasanbegović, Dinamo protiv Osijeka. Bez pokazivanja emocija, maksimalno koncentrirani igrači ni u jednom trenutku pogled nisu maknuli s ekrana.

Hasanbegović je u prvoj utakmici odličnom taktičkom partijom pobijedio predstavnika Dinama s 4:2. Druga utakmica je bila Teov preporod, s 5:1 je nadigrao protivnika i tako je dvoboj uveo u treću utakmicu i pravu dramu. U regularnih 90 minuta odlučujuće utakmice rezultat je bio 2:2, što je utakmicu odvelo u produžetke. U iscrpljujućim produžecima Teo Radman je dao dva gola i rezultatom 4:2 pobijedio i tako osvojio titulu najboljeg igrača u Hrvatskoj!

- Kao da sam odigrao 10 utakmica, toliko se ne umorim ni u pravom nogometu nakon sat vremena trčanja - kroz smijeh je rekao Teo Radman, pobjednik druge sezone e-Lige Hrvatskog Telekoma.

Osvajanjem turnira predstavnik Dinama je i službeno postao najbolji igrač FIFA-e u Hrvatskoj.

- Odličan osjećaj, ali mogu reći da je bilo jako teško a posebno finale. Ne znam jesam li se ikada toliko namučio, ali nekako sam uspio i pobijedio. Još kao mali jako sam volio nogomet, i dosta sam igrao PlayStation, a od 2011. igram FIFA-u tako da mi je ovo stvarno velika nagrada nakon niza godina igranja i stotine sati provedenih uz konzolu - dodao je Radman.

Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma, izrazio je zadovoljstvo još jednom uspješno završenom sezonom HT e-Lige.

image
I730ITEOI.
Ronald Gorsic/Cropix

- Ovakvoj ligi smo se još prije par mjeseci mogli samo nadati u najboljim scenarijima, ali pokazalo se da smo pogodili žicu i da je hrvatska gaming i esport scena jaka i željna ovakvih turnira. Ovogodišnja sezona imala je više klubova, natjecatelja, utakmica, golova, pamtljivih trenutaka, a isto tako je i produkcijski na puno višoj razini od lanjske - rekao je Brešković.

Priča je, dodao je, pokrenuta ne samo kao marketinški projekt, nego i kao projekt kojim se želi stvoriti platforma za razvijanje najboljih svjetskih igrača FIFA-e.

- Drago nam je da naše viđenje razvoja esporta korespondira sa željama igrača, a kako su oni sve bolji, a neki od njih su jako dobri, nadamo se da će im e-Liga Hrvatskog Telekoma poslužiti kao odskočna platforma za budući uspjeh - zaključio je.

Esport doživljava snažnu ekspanziju u svijetu: više od milijardu dolara prihoda u 2020. godini, više od pola milijarde fanova i brojni eminentni europski klubovi koji sa svojim emomčadima igraju na velikim natjecanjima. Turniri su, dok su okolnosti to dopuštale, punili velike sportske dvorane i odigravali se pred nekoliko desetaka tisuća gledatelja, a danas imaju postojanu publiku od nekoliko stotina tisuća online pratitelja.

image
I730ITEOI.
Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatski Telekom e-Liga dokaz je da raste interes za esport i u Hrvatskoj. Na prvu Hrvatski Telekom e-Ligu prijavilo se gotovo 900 igrača, a rekordi su padali i u gledanosti: više od 400 tisuća pogledalo je finale i humanitarnu utakmicu putem YouTubea i Facebook kanala. No, prvi rekordi već su srušeni tijekom travnja i svibnja ove godine.

U novoj sezoni sudjelovalo je devet klubova: Dinamo, Osijek, Rijeka, Gorica, Istra, Lokomotiva, Šibenik, Varaždin i Slaven Belupo. Probijena je i magična granica od tisuću prijavljenih igrača, nikad toliko ljudi nije pratilo neki FIFA spektakl u Hrvatskoj...

image
Ronald Gorsic/Cropix

Projekt Hrvatski Telekom e-Liga nastao je u suradnji s tvrtkom Good Game Global, dok su partneri projekta, uz klubove, Paysafecard, PlayStation, Samsung Odyssey te SofaScore.

U sklopu projekta organizirano je i mnoštvo nagradnih natječaja u kojima su se mogle osvojiti brojne vrijedne nagrade, uključujući i gamerski monitor Samsung Odyssey, PlayStation 5 te Paysafecard vaučere u vrijednosti od 350 kuna.

Sve informacije o projektu Hrvatski Telekom e-Liga dostupne su na www.eliga.hr.

image
Malajski Tapir, I730ITEOI.
Ronald Gorsic/Cropix
image
Slijeva nadesno: Teo “I730ITeoI” Radman, Marko “D10S_Sas” Matančić, Armin “NK_OS_superfly” Hasanbegović i Matej “NoFIFApoints-_-” Brozović
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 18:47