JOHN MADDEN

Preminuo trener i komentator kojeg svijet poznaje po serijalu videoigara koji nosi njegovo ime

John Madden tijekom primanja u Kuću slavnih

 Doug Benc/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP
Madden je momčad Raidersa trenirao od 1969. do 1978. godine, a Super Bowl je osvojio u sezoni 1976./77.

Trener američkog nogometa i televizijski komentator John Madden, mlađim generacijama vjerojatno poznat jer serijal videoigara o američkom nogometu koji izdaje Electronic Arts nosi njegovo ime, preminuo je u 86. godini života, javlja BBC.

Iz Sjevernoameričke lige američkog nogometa (NFL) rekli su da je Maddenova smrt neočekivana i nisu otkrili razlog smrti.

Madden je momčad Oakland Raidersa (momčad je više puta mijenjala lokaciju te danas igra u Las Vegasu) 1977. godine odveo do prvog Super Bowla, a kasnije se prebacio u komentatorsku kabinu te postao lice popularnog serijala videoigara.

- Nitko američki nogomet nije volio poput Trenera - rekao je povjerenik NFL-a Roger Goodell.

- John Madden je neponovljiv i zauvijek ćemo mu biti dužni zbog svega što je napravio za NFL.

Madden je Raiderse trenirao od 1969. do 1978. godine. Momčad je Super Bowl osvojio u sezoni 1976./77., kada je prvi dio sezone završila s 13 pobjeda i jednim porazom.

Među trenerima koji su vodili više od 100 utakmica, Madden je vlasnik najboljeg omjera pobjeda i poraza.

image

Momčad Las Vegas Raidersa odala je počast svom bivšem treneru

Ethan Miller/Getty Images/AFP

Madden je treniranje napustio u 42. godini te je potom 30 godina na televiziji komentirao utakmice američkog nogometa. Bio je nepretenciozan komentator, a na utakmice je dolazio vlastitim autobusom jer je patio od klaustrofobije. Razvio je tijekom života i strah od letenja.

Madden je svoje ime poznatom serijalu videoigara dao 1988. godine, i on ga nosi i dan danas. Videoigre iz serijala Madden iznimno su popularne, a neki su treneri i igrači rekli da su pomoću njih razvijali taktike i učili akcije.

Izdavačka kuća Electronic Arts prišla mu je 1984. godine s idejom da njezina simulacija američkog nogometa nosi njegovo ime, no on je na to pristao tek četiri godine nakon toga jer nije bio zadovoljan stupnjem realizma igre.

Madden je za svoj rad na televiziji nagrađen sa 16 nagrada Emmy, a komentirao je 11 Super Bowla.

Članom Kuće slavnih profesionalnog američkog nogometa postao je 2006. godine.

- Ljudi me uvijek pitaju jesam li trener, komentator i tip iz videoigara. Ja sam trener, uvijek sam bio trener - rekao je Madden prilikom primanja u Kuću slavnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:44