SVIJET GEJMERA

Pomoću ovih pet izvrsnih videoigara, lako ćete preživjeti ljetne sparine i vrućine

Returnal izgleda kao pucačina, ali je zapravo prvoklasni psihološki horor

 Sony/PlayStation/Housemarque
Od psihološkog horora ‘Returnal‘ do akcijske avanture ‘Sekiro: Shadows Die Twice‘, naši prijedlozi za vaše gejming ljeto umjetnički su smjeli i raznovrsni

Ako ne volite more i sunce, ljeto nije godišnje doba koje željno iščekujete. Međutim, ako tijekom narednih mjeseci nećete potegnuti do Jadrana ili nekih inozemnih ljetovališta, kako li ćete samo izgurati ovo ljeto?

Bez brige, imamo rješenje. Gaming kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić izdvojio je pet atraktivnih naslova koji će vam pomoći da skratite nadolazeće vruće dane, a možda i noći.

Returnal (PlayStation 5, PC)

Igra finskog studija za razvoj videoigara Housemarque psihološki je horor koji se prerušio u furioznu pucačinu iz trećeg lica u kojoj igrač kao astronautkinja Selene Vassos istražuje tajanstveni planet Atropos. Nakon što umre - a umirat će često jer su čudovišna bića s kojima će se na Atroposu susretati okretna, snažna i agresivna - igra igrača vrati na sam početak, a Atropos promijeni oblik. To, međutim, nije kazna, nego prilika da naučeno iz prethodnog pokušaja otkrivanja tajni planeta primijeni na sljedeći.

Death Stranding (PlayStation 5, PlayStation 4, PC, Mac)

Nakon što kataklizma devastira Sjedinjene Američke Države i njihovu infrastrukturu te dovede do invazije nevidljivih bića koja su naša poveznica sa zagrobnim životom, igrač kao dostavljač Sam Porter dobije zadatak obnavljanja SAD-a. Prva igra poznatog dizajnera i redatelja videoigara Hidea Kojime nakon ružnog razlaza s gejming gigantom Konamijem, Death Stranding je neobična kombinacija raznošenja koječega - od tijela pokojnika do pizza - te složene i ponekad sulude priče o političarima, teroristima i nadnaravnom.

Sekiro: Shadows Die Twice (PlayStation 4, PC, Xbox One)

Akcijska avantura studija za razvoj videoigara From Software na prvi pogled izgleda kao tipična igra u kojoj se igrač oboružan hladnim oružjem bori protiv neprijatelja svih vrsta. Međutim, glavni redatelj igre Hidetaka Miyazaki taj okvir koristi kako bi progovorio o moći, upornosti, požrtvovnosti i drugim temama. Jednostavan sustav pariranja napada neprijatelja koji se nalazi u srži igre Miyazakiju je omogućio da svaki sukob pretvori smrtonosni ples u kojem je igrač stalno na vršcima prstiju. U tom se plesu svako oklijevanje strogo kažnjava.

The Last of Us Part I i II (PlayStation 5; PlayStation 4/PC)

Priča o krijumčaru Joelu i tinejdžerici Ellie koju on s istoka SAD-a mora dovesti na Srednji zapad kako bi se otkrilo zašto je imuna na gljivice koje su devastirale Amerike, ove je godine zahvaljujući ekranizaciji s razlogom postala globalna senzacija. Joel i Ellie jedan su od interesantnijih dvojaca u bilo kojem pripovjednom mediju, a njihov odnos jedan od emotivno najsloženijih. Razvoj događaja u prvom dijelu priče i činjenica da igrač u drugom kontrolira Ellie The Last of Us čine nezaboravnim iskustvom.

Cities: Skylines (PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac)

Igra izgradnje gradova studija za razvoj videoigara Colossal Order igračima nudi mogućnost da u virtualnom okruženju sagrade grad iz svojih snova. Određivat će hoće li njihovi gradovi biti "zeleni" ili će se baviti staromodnom industrijom, hoće li biti raj za automobile ili će se oslanjati na javni prijevoz, hoće li se ulice sjeći pod pravim kutom kao one američke ili će pratili linije prirode koja ih okružuje itd. Kao i u stvarnom svijetu, vođenje gradova vrlo je stresan posao i izgledno je da će Cities: Skylines biti najnapetija igra koju ćete ikada odigrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:31