EKSKLUZIVNO

MALAJSKI TAPIR I KOSTAS NEBIS POBIJEDILI! Pogledajte spektakularni FIFA obračun

 Screenshot
Ova je humanitarna utakmica uvod u veliko finale Hrvatski Telekom e-Lige

Točno u 17:30 na Facebooku Jutarnjeg počeo je ekskluzivni livestream humanitarnog spektakla, FIFA utakmice ‘Sudar titana’: virtualni nogomet prvi put u Hrvatskoj zajedno su igrali vodeći menadžeri u Hrvatskom Telekomu i megapopularni hrvatski gejmeri koje prati više od 360 tisuća ljudi!

POGLEDAJTE UŽIVO SPEKTAKULARNI DVOBOJ

Tandem Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, i YouTuber Malajski Tapir pobijedili su tandem u kojem su bili Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma, i YouTuber Lavvek! I to s rezultatom od čak 5:3.

Hrvatski Telekom donirao je ukupno 20 tisuća kuna Udruzi roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići.

Uoči utakmice prvi čovjek Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis poručio je: ‘Radujem se dobroj utakmici, a najvažniji je njen humanitarni karakter i financijska podrška za rad udruge Kolibrići koja radi hvalevrijedan posao’.

Ova je humanitarna utakmica uvod u veliko finale Hrvatski Telekom e-Lige, koja se prvi put održava baš u godini u kojoj je esport industrija na globalnoj razini premašila prihode od milijardu dolara, a esportove u svijetu prati gotovo pola milijarde ljudi. Radi se o događaju koji je revolucionaran za Hrvatsku jer su premijerno u igri FIFA 21 okupljeni naši najveći klubovi Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka. Turnir je u tijeku, a finale je 20. prosinca.

O gejmerskoj razini dvojca koji su zaigrali u 'Sudaru titana’, Malajskog Tapira i Lavveka, dovoljno govore brojke o njihovim pratiteljima: samo na YouTubeu njih dvojica kombinirano imaju više od 360 tisuća followera.

- Cijeli život pripremao sam se za humanitarnu utakmicu! Ne mogu opisati koliko sam sretan što ćemo kroz ovaj dvoboj učiniti dobro djelo, tim prije što je ova godina brojnim ljudima bila prilično izazovna, pa čak i grozna - kaže nam Osječanin Ivan Rado, poznatiji pod YouTuberskim imenom Malajski Tapir. - Igram svaki dan, u punom sam treningu - kaže, a na pitanje ima li protivnički tim šanse za pobjedu, Ivan se od srca nasmijao. - Reći ću samo da ćemo mi igrati potpuno napadački! Cilj nam je zabiti što više golova i za taj ćemo se cilj maksimalno potruditi. Za primljene golove ne brinemo, važno je da zabijamo jer zabijeni golovi donose novac Kolibrićima - rekao je uoči utakmice.

image
Humanitarna utakmica

Ivanov YouTube kanal posvećen je isključivo nogometu. Taj mu je sport opsesija, govori, otkad je prohodao. - Nogomet mi je, kao i mnogim drugima, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Kao dijete sam trenirao, no onda sam prešao na FIFA-u. To je definitivno najbolja i najrazrađenija nogometna videoigra - ističe.

Na YouTubeu ga prate fascinantne 262 tisuće ljudi, dok na Instagramu ima bazu od 140 tisuća fanova. Čak 90 posto Ivanove publike su muškarci. S obzirom da se radi o YouTubeu, može se pretpostaviti kako se radi o većinom mlađoj publici, no Ivan tvrdi da to nije baš tako.

- Doista me prate razne dobne skupine. Naravno, klinci su tu najglasniji i dosta ih je, no nerijetko dobivam upite i od starijih ljudi, u dobi od 40 do 50 godina. Obično se javljaju dok supruge vikendom odlaze na poslovna putovanja ili obiteljska druženja, a oni onda imaju neograničen pristup FIFA-i. Pitaju za savjete, kako da sastave ekipu, koja taktiku da izaberu... A na takve upite rado odgovaram - kaže.

Ivan je, inače, nedavno diplomirao sestrinstvo u Osijeku. - Jako volim pomagati ljudima i raditi u bolnici, no ne planiram se u skorije vrijeme baviti svojom strukom. Ovaj hobi s FIFA-om je sjajno krenuo, a vjerujem da je to prilika koju moram iskoristiti, koja se događa jednom u životu. Iako bih se volio jednog dana baviti i medicinom, raditi u bolnici ili predavati. No, Malajski Tapir mi je trenutno prioritet - objašnjava nam.

Svoj je kanal pokrenuo prije pet godina. Presretan je, kaže, što esport u Hrvatskoj doživljava procvat.

- Kada sam počeo, na sceni je bilo jako malo natjecanja, jako malo igrača, YouTubera, community je bio slab. Situacija danas je neusporediva s onom otprije. Oduševljen sam Hrvatski Telekom e-Ligom, drago mi je da je netko ozbiljno i sistematično pristupio ovoj vrsti turnira. Uspjeli su u priču uključiti i klubove, i top igrače. Vidim svijetlu budućnost ove lige. Puno ljudi voli nogomet, voli FIFA-u. U svijetu je normalna stvar da ovakvi turniri pune stadione, broj navijača je golem - kaže Ivan, pa dodaje da vjeruje da hrvatski esportaši itekako imaju potencijala za globalne uspjehe. - Evo, pa već i imamo jedan takav primjer, Luku Perkovića Perkza, koji je nedavno zaradio transfer u Ameriku. Kako smo uspješni u sportu, tako smo i u esportu. Mala smo nacija, ali znamo se izdvojiti. Još pokušavam dokučiti u čemu je točno tajna tog hrvatskog uspjeha. Vjerujem da je to zato što smo posvećeni i predani - zaključuje.

Uoči humanitarne utakmice ‘Sudar titana’ razgovarali smo i s Lukom Črnelijem - poznatijim kao Lavvek. - U ovaj okršaj krećem pun samopouzdanja! - kaže, pa nastavlja: - Oslanjam se na svoje iskustvo, FIFA-u sam često igrao s prijateljima i vjerujem da će se to i vidjeti - priča Luka.

I njemu je iznimno drago da će golovima pomoći onima kojima je potrebno. - Ovakvi su događaji jako lijepa stvar. Ne samo da ćemo se družiti, smijati i odigrati napetu utakmicu, nego ćemo time i pomoći Udruzi Kolibrići - kaže.

O odabiru tima svakako će se konzultirati s direktorom Richardom Breškovićem, no već ima neke svoje preferencije. - U FIFA-i gotovo uvijek uzimam tim u kojem je Ronaldo. On je najjači! - iskren je Lavvek oko svojih taktičkih zamisli.

Prije godinu i pol dana Lavvek je pokrenuo svoj YouTube kanal i u tom je razdoblju skupio čak 101 tisuću pretplatnika, na Instagramu ima više od 43 tisuće pratitelja. - U veljači bih trebao završiti fakultet, studiram IT menadžment. Kada budem gotov, u potpunosti ću se posvetiti kanalu jer već i sada živim od toga! - objašnjava nam. Luka nastupa kao esportaš za Good Game Global, a glavna okupacija mu je igra Brawl Stars. Na gaming sceni bio je i prije pokretanja svojeg YouTube kanala, pa kaže da se posljednjih godina može vidjeti značajan napredak.

- Sve se više otvaraju vrata prema Europi, pa i svjetskom tržištu. Ako velike kompanije ulažu u gaming i esport, puno toga se može napraviti. Naša regija je puna talenata, ali nedostaje infrastruktura preko koje će se istaknuti. Hrvatski Telekom e-Liga je sjajan korak prema tome. Ovo je jedan od naših najvećih gaming projekata ikad. Volio bih da bude što više sličnih, ne samo u FIFA-i, nego i u drugim igrama - kaže Luka.

Da esport u Hrvatskoj doista ima potencijala pokazuje i činjenica da se na Hrvatski Telekom e-Ligu u vrlo kratkom roku prijavilo više od 900 igrača, što je zavidna brojka čak i u usporedbi sa sličnim natjecanjima u Europi. Hrvatski Telekom je samo lani uložio gotovo dvije milijarde kuna u infrastrukturu, optiku i 5G mobilnu mrežu, koja je, što će potvrditi svaki pravi gamer, ključna za razvoj esporta kod nas. A u 2021. ta kompanija planira postati važan igrač na hrvatskom esport tržištu, koji ima veliki potencijal za rast i razvoj.

- Nikad u povijesti Hrvatske nije postojalo esport natjecanje između sportskih klubova, a pogotovo četiri najveća nogometna kluba u zemlji. Vjerujemo kako će klubovi u budućnosti upravo svoj esport sektor podizati paralelno sa svim drugim odjelima u klubu kako bi pokazali izvrsnost i na digitalnom bojnom polju. Kroz e-Ligu nogometnim klubovima u doba najveće krize otvaramo vrata prema novoj publici i fanovima, a kod mlađih generacija gradimo emotivnu poveznicu prema institucijamkakve su nogometni klubovi. S druge strane spajamo ono što mi zaista radimo – brzi Internet i najbolji sadržaj s onim što najviše volimo, a to je nogomet - kaže Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma.

Kolibrići: Donacija ide za najranjivije

Zahvalni smo Hrvatskom Telekomu na donaciji te što su prepoznali i odabrali udrugu Kolibrići kao udrugu koja zaista čini razliku za najranjivije pripadnike ovog društva. Od donacije ćemo moći osigurati našim članovima prijeko potrebna pomagala kao što su rezervni aspiratori i pulsni oksimetri. Hrvatski Telekom još jednom je pokazao društvenu odgovornost i ove godine osigurao malim Kolibrićima mirnije dane i noći - poručuju iz Kolibrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:28