FARAH MALHASS

FOTO: Za cijeli svijet ona je junakinja, za svoju zemlju - sramota

Svojoj sredini prkosi ne samo neobičnim zanimanjem, nego i silnim tetovažama
Jordanian body-builder Farah Malhass, 26, trains at a gym in Amman May 5, 2010. Malhass says she aspires to become the first Arab woman to enter an international body-building competition. REUTERS/Ali Jarekji (JORDAN - Tags: SPORT)
 Reuters

To što Farah Malhass ima izrazito mišićavo tijelo prekriveno tetovažama te od svoje 14. godine sanja o bodibilderskoj karijeri ne bi bilo nimalo čudno da ta 26-godišnjakinja nije iz - Jordana.

A takav bi scenarij, mnogi strahuju, mogao završiti loše. U svojoj rodnoj domovini Farah svakodnevno nailazi na oštre kritike, podsmijehe i prijetnje, no ona je odlučna - postat će prva žena Arapkinja koja će sudjelovati u natjecanju u bodibildingu.

Svi su protiv nje

- Svi su protiv mene. Nikome nije jasno zašto želim postati međunarodna zvijezda u bodibildingu - otkriva žena koja za ostatak svijeta predstavlja herojstvo, hrabrost i nadu, ali za svoju zemlju samo sramotu. Njezini sunarodnjaci imaju vrlo stroga uvjerenja kada je u pitanju uloga žene u društvu, a ona ih je sve redom, očito, izazvala.

Otkrivaju njezin identitet

I to ne samo činjenicom što želi odjevena jedino u bikini paradirati pozornicom kako bi nju i njezine “muške i ružne” mišiće vidio cijeli svijet, već i tetovažama koje ponosno pokazuje. Anđeo golih grudi, utvare i natpisi poput “Postaješ netko onog trenutka kada prestaješ biti nitko” krase veći dio njezina tijela, a zbog stila života koji je odabrala gotovo nitko iz njezine obitelji ne želi imati previše posla s njom.

- Tetovaže su mi jako važne. One otkrivaju moj identitet i put kojim želim ići - priča Farah koja je prvu dala napraviti sa 17 godina i otada redovito iz Ammana, gdje živi, odlazi u Bejrut kako bi se tetovirala.

Sada je trenutačno u potrazi za sponzorima koji bi joj trebali pomoći da u rujnu otputuje u Kanadu. U tome je nije obeshrabrila ni činjenica da je do sada pronašla samo dva moguće zainteresirana sponzora te da je podržava samo jedna osoba - kolega bodibilder s kojim svakodnevno vježba i s kojim dijeli troškove treninga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38