POMOĆNICA ZA POŽELJETI

FOTO: VULKANIZERSKI TANDEM IZ SNOVA 'Sa mnom otvara i zatvara radionicu, nikad nije zakasnila na posao i precizno pronalazi gdje je guma probušena'

 
 Marko Krstanović / Požega.eu

Potpuno neobičnog pomoćnika u svome poslu ima jakšićki vulkanizer Đuro Lener. S njim nije sklopio ni ugovor o radu, za njega ne plaća ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, a portal Požega.eu uvjerio se kako svom suradniku ne isplaćuje ni plaću. Ali zato mu majstor Đuro osigurava itekako ukusnu hranu, odličan smještaj i što je najvažnije, dugogodišnje prijateljstvo i vjernost.

Ako je netko od strogih inspektora rada pomislio da će kod jakšićkog vulkanizera imati pune ruke posla, prevario se. Naime, ovdje je riječ o “pomoćnom radniku” - najboljem čovjekovom prijatelju - psu. Mješanka zlatnog retrivera Lisa upravo puni osmu godinu radnoga staža u vulkanizerskoj radionici pomažući Đuri u pronalasku točnog mjesta gdje je probušena neka od guma ili zračnica, bilo da se radi o onim automobilskim, traktorskim ili kamionskim.

Marko Krstanović / Požega.eu

Ponosni vlasnik kaže kako mu je Lisa od velike pomoći te da mu, otkako je ima, nije potrebna kada s vodom u koju se inače stavljaju gume zračnice kako bi se pronašlo gdje su probušene.

- Dok sam bio mlađi, imao sam bolji sluh pa sam kod većih guma zračnica čuo šištanje na mjestu gdje je probušena. Godine nose svoje. Lisa mi je dobro došla, naučio sam je da mi pomogne u poslu što je ona brzo naučila i prihvatila. Privikavao sam je kako pronaći mjesto gdje je zračnica, odnosno guma, probušena - kroz smiješak prepričava majstor Đuro za portal Požega.eu žaleći što nije od nje ostalo nasljednika, jer, kako kaže, do prije dvije godine znala je ostati skotna i ošteniti nekoliko štenaca koji su otišli u druge krajeve, njegovim prijateljima.

Marko Krstanović / Požega.eu

- Lisa je inače veliki prijatelj sa svima onima koji dolaze u vulkanizersku radionicu. Jedino nije ljubitelj onih koji dođu malo 'pod gasom'. Njih baš ne prihvaća i ne podnosi - nastavlja Đuro dodajući kako Lisa nikad nije izišla na cestu i nekud otišla, iako je dvorište uvijek otvoreno.

- Što se tiče djece, Lisa ih jako voli. Zna se s njima malo poigrati ispred radionice i kuće na stazi ili u dvorištu, ali samo kad imamo vremena i nemamo puno posla. Lisi je prioritet odraditi sa mnom posao, a tek onda uživancija. Ona sa mnom radionicu otvara i zatvara, nikad nije zatajila ili zakasnila na posao ili ranije otišla s posla - kroz šalu priča majstor Đuro.

Marko Krstanović / Požega.eu

Inače, Lisa preko noći ima svoje mjesto u radionici i tamo boravi. Preko zime ondje uvijek ima i topao radijator uz koji se grije. Zanimljivo je kako voli jogurt. Dovoljno je da joj se čašica s jogurtom samo otvori, ona ga popije i nikad ne prolije ni kapi, piše Požega.eu.

Marko Krstanović / Požega.eu

Pomoćnog radnika kakvog ima majstor Đuro u svojoj vulkanizerskoj radionici teško da će se igdje u Hrvatskoj, a i šire, pronaći. Neka ih oboje samo zdravlje posluži pa da oni ostanu vjerni suradnici još dugi niz godina obavljajući vulkanizerske poslove.

Marko Krstanović / Požega.eu
Marko Krstanović / Požega.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:27