ZOOLOŠKI VRT

FOTO: VESELE PRINOVE ZNATIŽELJNO PROVIRUJU IZ BRLOGA U MAKSIMIRU Preslatki blizanci crvenih pandi još su na mlijeku, ali uskoro počinju jesti bambus

 

Početkom srpnja u zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet su došli blizanci crvenih pandi.

- Brat i sestra u početku su djelovali poput krznenih kuglica, a sada već polako napuštaju brlog i istražuju okolinu - kažu iz Zoološkog. Njihovi su roditelji sedmogodišnji Popi i petogodišnja Ema, koja je prošle godine prvi put postala majka i s Grgom koji je u međuvremenu stasao u pravog mladića doznala što sve ta uloga nosi.

- Emino iskustvo i predanost najzaslužniji su za lijep razvoj malih crvenih pandi. Mladunčad čuva u dva tunela kako bi prvo nahranila jedno, a potom drugo. Da radi odličan posao, sada se može jasno vidjeti jer mališani sve znatiželjnije proviruju iz brloga. Mali je mužjak bucmast, a sestra mu je nešto sitnija. Za razliku od nje koja je mirnija i povučenija, brat joj je poput malenog dječaka - zaigran, odvažan, ali, na sreću, i dosta spretan.

Prije nekoliko se dana, prateći majku, prvi put popeo na drvo i s njega sišao bez većih poteškoća - rekao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkoga Zoološkog vrta.

Samobor, 170519.
Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta u Zagrebu

Blizanci koji će idući tjedan navršiti tri mjeseca do daljnjega se hrane isključivo majčinim mlijekom. Kada prijeđu na krutu hranu, jelovnikom će im dominirati bambus. Zoološki vrt građane tradicionalno uključuje u izbor imena mladuncima crvenih pandi. Svoje prijedloge građani mogu ostavljati na Facebook stranici Vrta. Nakon toga žiri će suziti popis, a na kraju će između pet najboljih prijedloga muških i ženskih imena konačna odabrati proslavljeni hrvatski veslači Martin i Valent Sinković i njihove supruge Manuela i Antonela. Imena će se objaviti u povodu Dana crvenih pandi sredinom studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 17:15