ŠOKANTNI PRIZORI

FOTO: UŽAS NA PRIVATNOM POSJEDU KRAJ ĐAKOVA Mrtvi magarci i svinje leže u snijegu, popularni voditelj ponudio otkupiti životinje koje su ostale žive

 
 FACEBOOK

Horor snimka domaćih životinja, magaraca i svinja, koji leže mrtvi ili jedva živi na privatnome posjedu u Budrovcima kraj Đakova, proširila se u četvrtak društvenim mrežama i šokirala korisnike. Ista je uznemirila i Antuna Ponoša, autora najpoznatije TV emisije o životinjama "Kućni ljubimci", koji je odmah reagirao.

Zahvaljujući društvenim mrežama, reakcijama ljubitelja životinja, koji su situaciju promptno prijavili nadležnim institucijama, kao i Ponoševu angažmanu, koji je također odmah kontaktirao nadležne, životinje bi u toku današnjega dana (petka) mogle biti zbrinute.

Snimku je objavio prvi susjed koji već godinama prati spomenute životinje i već je nekoliko puta upozoravao na neadekvatno držanje i nebrigu. Puno prije nego što je objavio snimku, susjed je pokušao sam riješiti situaciju i zatražiti pomoć institucija. Kontaktirao je nekoliko nadležnih službi, no na njegove pozive i prijave nije bilo adekvatna odgovora. Kako su se u međuvremenu temperature toliko spustile da su životinje ugibale u dvorištu, susjed je snimio video i nekoliko fotografija u nadi da će netko pomoći životinjama. Snimku je u međuvremenu obrisao sa svoga profila zbog neugodnosti koje je doživio, no još u četvrtak istaknuo je kako mu je samo stalo do toga da se životinjama pomogne i da se napokon ukaže na grozne situacije kakvih po Hrvatskoj ima još čitav niz.

Kako nam u telefonskom razgovoru priča Ponoš, veterinar koji je u četvrtak izišao na teren, nije odmah oduzeo životinje jer, ove koje su još bile žive, po njemu su bile u dobrom stanju. Također, prema novome zakonu o zaštiti životinja, oduzimanje zanemarenih zahtijeva proceduru pa su i u petak na teren u Budrovce izišli veterinarska inspekcija i policija. Poznati ljubitelj životinja i TV urednik Ponoš uspio je kontaktirati i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, čije je ministarstvo nadležno za ovakve slučajeve, a on je obećao kako će slučaj biti riješen u najkraćem mogućem roku.

S obzirom da se u četvrtak navečer stvari nisu odvijale tempom koji se očekivao, a stanje životinja bilo je već izrazito teško, Ponoš se u petak čuo s vlasnikom i ponudio mu da od njega otkupi dva mlada magarca koji su čudom preživjeli noć. Vlasnik je, kaže, pristao na tu opciju, a kasnije mu je ponudio otkup i ostalih svinja. Ponoš je već organizirao prijevoz i pronašao smještaj za životinje.

Vlasnik posjeda navodno je u Irskoj, a brigu o istome preuzeo je njegov sin, kojemu očito nije previše stalo do uvjeta u kojima životinje žive. On je izrazio sumnju da su životinje uginule od bolesti, a ne zanemarenosti ili pothranjenosti. No one su poslane na obdukciju i ovih bi dana trebali stići prvi rezultati, među ostalima i nalaz na bjesnoću.

Kontaktirali smo i nadležno ministarstvo poljoprivrede kako bi saznali o koliko se točno životinja radi, u kakvom su stanju i kakvo je daljnje postupanje prema vlasniku, no o tome ćemo vas izvijestiti čim dobijemo odgovor.

U nastavku pogledajte video i fotografije životinja u Budrovcu. Upozoravamo vas da bi sadržaj nekima mogao biti vrlo uznemirujuć!

Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede: 'Jednog magarca u agoniji veterinar je morao eutanazirati, protiv vlasnika pokreće se prekršajni postupak'

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede promptno je reagirala temeljem obavijesti o neprimjerenom držanju životinja i provela inspekcijski nadzor u četvrtak poslijepodne na gospodarstvu Capra u Budrovcima te ponovno i u petak ujutro.

Utvrđeno je kako je gospodarstvo ograđeno pletenom žicom visine 1,5 m, a unutar ograđenog prostora nalazi se brvnara poluotvorenog tipa. Hranilice za sijeno nisu postavljene, a na podu se nalazi manja količina sijena i kukuruznog zrna te u plastičnoj posudi: smjesa zobi, ječma, sojine sačme i kukuruza. Voda je u trenutku nadzora bila zamrznuta. Utvrđeno je kako se na gospodarstvu nalaze sljedeće životinje:

- dva magarca, muškog spola, neoznačeni, te jedan magarac muškog spola (neoznačen u agoniji) te je s ciljem sprječavanja daljnje patnje tijekom obavljanja nadzora izvršena eutanazija intravenoznom aplikacijom od strane ovlaštenog veterinara

- 11 svinja pasmine crna slavonska svinja

Pregledom životinja (2 magarca i 11 svinja) utvrđeno je kako su relativno dobrog gojnog stanja. U trenutku nadzora utvrđeno je kako se na gospodarstvu nalazi i truplo jednog uginulog magarca muškog spola te jedno truplo uginule crne slavonske svinje u kategoriji nazimeta.

Veterinarska inspekcija zatražila je od Veterinarskog zavoda Vinkovci uzimanje uzoraka od uginulih životinja kako bi se utvrdio uzrok uginuća, odnosno isključila zarazna bolest. Dok ne stignu nalazi, životinje se ne smiju seliti s gospodarstva.

Veterinarski inspektor naredio je odgovornoj osobi gospodarstva Anti Lelasu provođenje sljedećih mjera:

1. Stavljanje životinja pod službeni nadzor

2. Zbrinjavanje životinja kako bi se izbjegla daljnja nepotrebna patnja

3. Zabrana uvođenja na gospodarstvo ili stavljanja u promet životinja s gospodarstva (zabrana je na snazi do dobivanja negativnog rezultata laboratorijske pretrage te izvršenog označavanja)

4. Označavanje neoznačenih kopitara/magaraca

5. Zbrinjavanje trupova na propisani način dana 2. ožujka 2018. godine (ovlašteni sakupljač Agroproteinka u petak će zbrinuti trupla životinja)

Po završetku inspekcijskog postupka protiv vlasnika životinja bit će pokrenut prekršajni postupak.

Sve životinje zatečene na gospodarstvu su zbrinute, osigurana im je nastamba, hrana i voda. Životinje će ostati na toj lokaciji dok ne stignu rezultati laboratorijske pretrage, nakon čega će se zbrinuti u drugi adekvatan prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:01