UDOMIT ĆE JE U SLAVONIJI

FOTO: OKRUTNA ŠALA U ZAGREBAČKOM ZAPRUĐU Netko je nekome kokoš ubacio u auto, a ta ju je osoba izbacila i nesretna Tereza našla se na krovu garaže...

 
ravnatelj Zoo vrta Damir Skok i koka Tereza
 Zoološki vrt Grada Zagreba

- Oprostite, Dumovec? Možete li doći u Zapruđe? Na krovu garaža šeće se jedna kokoš. Ne, stvarno, ne šalim se. Kokoš. Da, prava pravcata. Ne šalim se. Dobro vidim, eno, kokoš se šeće krovom garaže - tako nekako zvučao je razgovor koji su zaposlenici Dumovca u nedjelju vodili sa stanovnicom zagrebačkog Zapruđa, koja im je dojavila da sirota unezvijerena kokoš luta naseljem. Uskoro su zaposlenici došli po nju, a ona se, bez pružanja otpora, preselila u Zoološki vrt. No tamo neće dugo biti. Tereza, kako je nazvana, uskoro putuje u novi dom.

Zoološki vrt Grada Zagreba

- Od susjeda smo saznali da je koka bila predmet okrutne šale. Navodno ju je netko ubacio u automobil nekome, a taj netko ju je očito izbacio van. Ne znamo koliko dugo je lutala i kako je završila na krovu garaža, ali nitko se nije javio da nam ponudi više detalja o tome što se dogodilo, pa ćemo je udomiti - kaže Damir Skok, ravnatelj Zoo vrta, koji nam je rekao i da je Tereza malo dehidrirana i prljava, no jede normalno i čini se da će s njom sve biti u redu.

Zoološki vrt Grada Zagreba
ravnatelj Zoo vrta Damir Skok i koka Tereza

A novi dom čeka je nedaleko od Našica, u Farmici. Riječ je o utočištu za životinje, za koje je Udruga koja ga vodi uspjela prikupiti novac za otkup zemljišta. Ostali su dužni tri tisuće eura, koje još uvijek prikupljaju. Brojčano stanje na njihovu zemljištu? Krenimo redom: 70 pasa, 20-ak mačaka, dvije vijetnamske svinje, devet kokoši, jedan pijetao, sedam koza i apsolutni car, magarac Miško. Ivana Varkonji, predsjednica Udruge Farmica, kaže kako jedva čekaju da Tereza dođe k njima i nimalo ne sumnja da će se dobro uklopiti.

- Patke, kokoši, koze i Miško su preko dana pušteni zajedno i uglavnom se ignoriraju, samo čeprkaju jedni u blizini drugih. Koke i patke navečer idu na spavanje u jednu kamp prikolicu, dugačku pet metara, koju smo lijepo oslikali i preuredili da bude idealna za njih. Ovdje im je lijepo, sretne su i sigurne, nisu same, i sigurna sam da će Tereza biti sretna s nama do kraja svojega života - kaže Ivana Varkonji.

Zoološki vrt Grada Zagreba

No, Terezi je potrebna pomoć. Treba od Zagreba stići do Našica, kako bi mogla početi svoj novi život. Za vrijeme putovanja bit će smještena u kutiji i neće nikome smetati. Ako joj netko može ponuditi prijevoz, i to čim prije, neka se javi Udruzi Farmica na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:46