GLAVATA ŽELVA

FOTO: 'NAPRAVIT ĆEMO SVE ŠTO MOŽEMO DA JOJ POMOGNEMO' Velika bitka za spas kornjače koju su pronašli kod Zadra: Hoće li Rada preživjeti?

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Čuvari Parka prirode Telašćica u petak su u uvali koju nadgledaju pronašli kornjaču u prilično lošemu stanju, nakon čega su odmah krenuli u akciju spašavanja.

Organizirali su prijevoz brzim gliserom do zadarske lučice Uskok, gdje ih je dočekao veterinar Marino Mirčeta.

Ispostavilo se kako se radi o ženki glavate želve - životinja je teška 40-ak kilograma te dugačka 65 centimetara i iako na tijelu nema vidljivih ozljeda, nažalost, letargična je i vitalni znakovi nisu joj baš najbolji.

- Napravit ćemo sve što je u našoj moći da joj pomognemo. Utoplili smo je i rehidrirali, a u subotu ujutro po nju će doći djelatnici Centra za oporavak morskih kornjača iz Pule, koji će se nastaviti brinuti o želvi - rekao nam je veterinar Mirčeta.

Dodao je kako je riječ o starijoj ženki, kojoj su čuvari Parka prirode Telašćica, koji su joj ujedno i kumovi, dali ime Rada.

- Njoj je sad prijeko potrebna velika posuda/bazen u kojoj će boraviti i oporavljati se, a mi to, nažalost, u našoj ambulanti nemamo. Teško je prognozirati kako će se situacija dalje razvijati, ali ako sve bude u redu, plan je da se kornjača, kad bude potpuno zdrava, tamo negdje u svibnju vrati u njezino prirodno stanište. Naime, temperatura mora za glavate želve ne smije biti niža od 20 Celzijevih stupnjeva, zato će se još neko vrijeme morati pričekati s Radinim puštanjem - objasnio nam je veterinar Mirčeta iz zadarske ambulante Puntamika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:37