'ILI ŽMIRIŠ ILI SI ZA KASTRACIJU'

FOTO: KAMPANJA KOJA JE UZNEMIRILA JAVNOST NAŠA JE SUROVA REALNOST Osječke udruge na jumbo plakatima prikazale svakodnevicu od koje mnogi okreću glavu

 
 Udruga Pobjede

U novoj kampanji "Ili žmiriš ili si za kastraciju" sudjeluju dvije osječke udruge - Udruga Pobjede i Udruga Devet Života.

Podaci koje je Mreža za zaštitu životinja iznijela u javnost, postavljajući jumbo plakate u Zagrebu i Osijeku te objavljujući na Facebook stranicama 21 udruge šokantne fotografije pasa i mačaka, žrtava neodgovornosti građana, ali i sustava, pozivajući na taj način sve gradove i općine na hitno poduzimanje mjera zaštite životinja, svakodnevica su ove dvije aktivne osječke udruge: Udruge Pobjede, koja vodi osječki Azil za pse, te Udruge Devet Života, koja se brine o osječkim macama.

Spomenuti uznemirujući prizori govore o tisućama pasa i mačaka, prepuštenih još uvijek neefikasnome sustavu, koji i dalje ne koristi alate koje im je Zakon o zaštiti životinja omogućio.

Udruga Pobjede

Naime, Zakon o zaštiti životinja, članak 62. stavak 6. glasi: "Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja".

Jedinicama lokalne samouprave upravo je ovim Zakonom dan moćan alat u ruke, samo ga trebaju iskoristiti. Od Grada Osijeka, koji je u cijeloj regiji poznat kao grad prijatelja životinja, ove dvije udruge, u ime građana, očekuju što hitnije donošenje nove gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja će sadržavati i obvezu trajne sterilizacije.

Prijedlog udruga predan je Gradu, odnosno Upravnome odjelu za komunalno gospodarstvo, čija je zakonska zadaća, osim donošenja nove Odluke, i vršenje kontrole mikročipiranja do 30. lipnja ove godine.

Volonteri se nadaju kako će Grad Osijek, kao i u mnogim situacijama do sad, uvažiti prijedloge udruga koje nastupaju u ime svojih sugrađanki i sugrađana.

A situacija u Osijeku, kao i u drugim gradovima, alarmantna je, što pokazuju i podaci ovih dviju udruga, koje rade i preko svojih kapaciteta: naime, Udruga Devet Života u 2017. godini zbrinula je 515 mačaka, a Udruga Pobjede, koja vodi osječki Azil za pse, u 2017. zbrinula je 430 pasa.

Same brojke govore o tome koliko je situacija zabrinjavajuća jer se iste penju iz godine u godinu i samo prevencija može zaustaviti daljnju patnju nedužnih životinja. Napori udruga i građana jasno su vidljivi iz statistika, a sad je vrijeme da se i sustav uključi u jasnije definiranje rješavanja problema.

Propisivanje mjere trajne sterilizacije nužna je mjera prevencije koja bi, osim smanjenja patnji životinjama, u budućnosti trebala donijeti i financijska rasterećenja gradovima i općinama, koji imaju zakonsku obvezu zbrinjavanja napuštenih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59