RASKOŠNA SVADBA

FOTO: Chelsea Clinton izrekla 'DA' za vrtoglavih 28 milijuna kuna

‘Kraljevsko’ vjenčanje je održano na imanju Astor Courts, a mladenci su sudbonosno ‘da’ izrekli ispod luka od bijelih ruža
 AFP

Chelsea Clinton, jedinica bivšeg američkog predsjednika i aktualne državne tajnice Hillary Clinton, udala se u subotu navečer na raskošnom imanju Astor Courts u Rheinbecku za svoga dugogodišnjeg dečka Marca Mezvinskog.

Oči više od 500 gostiju bile su uprte u ponosnog oca dok je s kćeri ruku pod ruku hodao oko 20 metara dugim bijelim tepihom te je predao njezinu budućem mužu, a kako kaže bivši predsjednik svjetske supersile, to što se nije spotaknuo na putu do oltara smatra da je jedno od njegovih najvećih postignuća.

“Danas smo s velikim ponosom, shrvani emocijama, gledali kako Chelsea i Marc stupaju u brak u prekrasnoj ceremoniji na Astor Courtsu, okruženi obitelji i bliskim prijateljima”, napisali su Bill i Hillary Clinton u službenom priopćenju za medije.

Marc je židovske vjere

- Nismo mogli tražiti savršeniji dan za proslavu početka njihova zajedničkog života i sretni smo što možemo izraziti dobrodošlicu Marcu u našu obitelj, zahvaljujući u ime mladenaca na gostoljubivosti građanima Rhinebecka, udaljenog dva sata vožnje od New Yorka.

Američko “kraljevsko” vjenčanje, kako su ga prozvali svjetski mediji, održano je na imanju Astor Courts koje se proteže na više od 200.000 četvornih metara, a mladenci su sudbonosno “da” izgovorili ispod luka napravljenog od isprepletenih bijelih ruža, dok su obred vodili metodistički svećenik i rabin. Naime, Marc je pripadnik židovske vjere, dok je Chelsea sljedbenica Evangeličke metodističke crkve.

Izostale slavne osobe

Iako se šuškalo da će vjenčanju prisustvovati mnoge slavne osobe poput redatelja Stevena Spielberga, pjevačice Barbre Streisand, voditeljice Oprah Winfrey i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, novinari i okupljeni obožavatelji, koji su cijeli dan tražili slavne osobe, na kraju su ostali prilično razočarani. Od poznatih, na vjenčanju su bili samo glumac Ted Danson i supruga Mary Steenburgen, producent Steve Bing, modna dizajnerica Wera Wang sa suprugom Arthurom Beckerom te državna tajnica u administraciji Billa Clintona Madeleine Albright.

Ipak nije sve prošlo glatko za Chelsea i Marca, unatoč tome što je to trebao biti najsretniji dan u njihovu životu. Naime, raskošno vjenčanje Clintonove jedinice već se našlo na udaru kritika zbog rasipništva. Prosječno američko vjenčanje stoji oko 155.000 kuna, a vjenčanje iz bajke za američku “princezu” navodno je stajalo oko 28 milijuna kuna. Samo svadbena torta poznate slastičarke Sylvie Weinstock, navodno veganska i bez glutena, stajala je visokih 60.000 kuna, a na cvijeće je potrošeno 1,3 milijuna kuna. Mladenka je na nakit potrošila vrtoglavih 1,3 milijuna kuna, u što nije uključen i zaručnički prsten vrijedan pet milijuna kuna, dok je vjenčanica Were Wang stajala oko 150.000 kuna. Vjenčanje je pratio i veliki vatromet, a dodatnih 1,1 milijun kuna izdvojeno je za osiguranje i zaštitu privatnosti mladenaca. Među ostalim troškovima je i 3,5 milijuna kuna za radnike koji su postavljali šator i stolice te 650.000 kuna za najam stolova i posuđa, a Clintonovi su kao mali znak zahvalnosti svim susjedima darovali bocu vina s rukom pisanom porukom da im se obrate na priloženi telefon u slučaju ako imaju bilo kakvu pritužbu.

Chelsea i Marc, koji je investicijski bankar, prijatelji su od djetinjstva, a intenzivnije su se počeli družiti 1993. godine. Iako se znaju skoro cijeli život, 30-godišnja studentica sveučilišta Columbia i 32-godišnji bankar počeli su romantičnu vezu tek 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:11