ŠTIKLE SU OUT, ZDRAVA STOPALA SU IN

FOTO: Budite u trendu, navucite udobne bakine natikače

Svi koji osjećaju i najmanje probleme sa stopalima, koljenima ili kralježnicom moraju prije kupnje na informativni razgovor kod svog obiteljskog liječnika

Kada se na nekom javnom događaju zvijezda poput Maggie Gyllenhaal pojavi u bakinim natikačama, a koja je, usput rečeno, nedavno ponovno proglašena jednom od najbolje odjevenih slavnih žena, tada je jasno da nije riječ o slučajnosti već o trendu.

Nije dugo trebalo da i naše trendseterice počnu nositi takve cipele, a ovogodišnji je hit zapravo tek nastavak na prošlogodišnje “uskrsnuće” borosana i povratka medicinsko-radničkih cipela u modu. Podsjetimo, lani je Lacoste borosanama udahnuo novi život, a trend je uspješno slijedio domaći proizvođač Borovo sa svojom šarenom kolekcijom. Ovakve i slične cipele, primjerice kroksice, već su i klasika, a fitflopsice tek ulaze na naše tržište, iz godine u godinu su sve popularnije i modno prihvatljivije pa osobe koje imaju manjih problema sa zdravljem ne moraju više biti modni autsajderi.

Važno je pritom da kada kupujemo ovakve cipele, one ne bi smjele biti kopija već isključivo original.

No, ove ipak komercijalne cipele ne smije se ni slučajno zamijeniti s ortopetskim cipelama. Jer, napomenuo je specijalist ortoped Nenad Korkut, ortopetska cipela je ona cipela koja je rađena točno prema nozi pojedinca.

Obećanja proizvođača

- Ortopetske se cipele izrađuju za osobe čija dijagnoza opravdava njihovu specijalnu izradu te se trošak ‘pokriva’ zdravstvenim osiguranjem pacijenta, iako bilo koja osoba koja želi može dobiti posebno izrađenu ortopetsku cipelu, no tada je mora sama platiti. S druge strane, većini odraslih osoba potrebni su specijalni ortopetski ulošci koji su prilagođeni ponaosob, jer svatko od nas opterećuje svoje stopalo na različitim mjestima - pojasnio je Korkut.

Samo za zdrave osobe

Odraslima se preporučuje da se, ako osjećaju probleme sa stopalima, koljenima ili s kralježnicom, prvo obrate liječniku opće prakse koji će tada procijeniti je li potreban pregled kod specijalista otropeda. Naime, proizvođači obećavaju svašta te se zdravstveni problemi ne smiju “liječiti” hit obućom.

- Ako pak netko ne osjeća bolove u stopalima, koljenu ili kralježnici te su mu, primjerice, kroksice udobne, tada nema potrebe da se prije kupnje konzultira s liječnikom.

Fitflops

Može pomoći kod: bolova u

donjem dijelu leđa i zglobovima

Zahtijevaju od osobe da se više potrudi u održavanju ravnoteže tijekom hoda, za što su potrebni mišići nogu i leđa. Mekani đon ublažava pritisak za oko 22 posto.

Riječ stručnjaka

Blago povišenje na području pete ublažava pritisak na zglobove i tako pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa. Njihova je prednost pred običnim japankama i to što šire obuhvaćaju stopalo pa je ono stabilnije.

Problem je što nošenje ovih flitflopsica neće pomoći osobama koje imaju bolove u leđima i zglobovima zbog ozbiljnijih zdravstvenih problema, primjerice, zbog probleme s kukovima. Mogu umarati.

Koryl

Može pomoći kod: natečenih

stopala i osjetljive kože stopala

Ove široke platnene cipele iznutra nemaju niti jedan šav, stoga su pogodne za nošenje i kada je vruće jer se onemogućava stvaranje žuljeva ili oštećenja kože.

Riječ stručnjaka

Zbog svojih nadasve udobnih karakteristika ovakve se cipele preporučuju osobama koje boluju od artritisa, ali i dijabetičarima koji često imaju vrlo tanku i osjetljivu kožu stopala.

Problem je što nisu preporučljive za hodanje po cesti ili grubljem terenu jer ne štite od udaraca i slično, a i za osobe s užim stopalima bit će preširoke, što uzurukuje pomicanje stopala tijekom hoda. Nošenje ovih cipela osobama s dijagnozom mora odobriti liječnik.

s



Skechers Shape-ups

Može pomoći kod: sindroma

bolne pete i bolnih zglobova

Dizajnirane su tako da simuliraju hod po mekanoj podlozi, u svrhu smanjivanja opterećenja zglobova i ispravljanja čitavog tijela tijekom hoda.

Riječ stručnjaka

S obzirom na to da svakim korakom kojega napravimo svoje nožne zglobove opterećujemo par puta većom težinom nego li je naša težina tijela, ovakva tenisica može ublažiti opterećenje pa time i smanjiti bolove u nogama i koljenima.

Problem je što ove tenisice ne rješavaju problem, primjerice, sindroma bolne pete, već samo ublažavaju bol.

Worishofer, bakine natikače

Može pomoći kod: kurjeg

oka i bolnih zglobova

Reduciraju naprezanje zglobova i leđa, što se postiže niskom petom. Cipela je udobna za hod jer je njezin donji dio napravljen od pluta pa je pritisak na zglobove manji.

Riječ stručnjaka

Zbog prirodnih materijala od kojih je načinjena, ova cipela dopušta stopalu da “diše”, a posebno je udobna za žene koje imaju takozvano kurje oko jer palac nije zatvoren. Blago povišena peta olakšava bolove sve do leđa.

Problem je što ovakve cipele nose i žene sa zadebljanim i širokim stopalima koja ne “sjednu” u natikaču, pa nema efekta.

Beech

sandale

Može pomoći kod: kurjeg oka i sindroma bolne pete

Nalik je popularnim fitlopsicama, samo što je u ovom slučaju svaki prst odvojen te se stopalo na taj način donekle proširuje.

Riječ stručnjaka

Preporučuje se svima koji nose preuske cipele pa su im prsti stopala nerijetko stisnuti i zgrčeni. Tako se sprečava oticanje stopala, a i dodirivanje prstiju u slučaju kurjeg oka.

Problem je što nekim osobama ovaj tip natikača-japanki nikako ne odgovara, čak može i pogoršati zadravstveno stanje, primjerice, kod problema s koljenima.

Tonewalker

Može pomoći kod: slabe

cirkulacije i istegnuća mišića

Vrlo neobična platfroma ovih japanki tjera osobu na veći rad mišića nogu. Proizvođač tvrdi i da se hodanjem-vježbanjem u ovim japankama s vremenom poboljšava cirkulacija.

Riječ stručnjaka

Hodanje u ovim japankama doista može poboljšati cirkulaciju, jer su zahtjevne u smislu naprezanja mišića nogu za održavanje ravnoteže.

Problem je što su nespretne pa su mogući padovi a dugotrajan hod može uzrokovati razne bolove. Usprkos tome što se preporučuju i dijabetičarima, za njih ove japanke koje ne štite stopalo ipak nisu dobar izbor.

Inga klompe

Može pomoći kod: bolova u

leđima i umornih stopala

Ovaj švedski proizvođač osmislio je nešto lakše klompe s drvenim unutrašnjim uloškom koji podupire svod stopala i na taj se način smanjuje pritisak na čitave noge i stopala.

Riječ stručnjaka

Ovakav đon trebao bi podupirati luk stopala pa onda i umanjiti bolove koji nastaju kao posljedica niskog stopala.

Mala petica ovdje je u službi ublažavanja pritiska na zglobove, a dobro je i što stopala u prednjem dijelu imaju dosta mjesta pa je izbjegnuta kompresija prstiju.

Crocs

Rx Cloud

Može pomoći kod:

dijabetesa

Ove su mekane “kroksice” dizajnirane specijalno za dijabetičare - stopalo je zaštićeno od prednjih udaraca te stražnji remen sprečava ispadanje stopala.

Riječ stručnjaka

Ove su “kroksice” zatvorenije od klasičnih, a opet, stopalu je ostavljeno puno mjesta. Zato su dosta dobre za dijabetičare, jer s obzirom da oni nerijetko imaju slabiji osjećaj u stopalima, moguće je da se u krivim cipelama ozlijede sasvim nesvjesno.

Problem je što u njima stopalo može imati i previše mjesta pa “bježi”, zato se preporuča nošenje čarapa.

Borosane

Može pomoći kod: ublažavanja

bolova u kralježnici

Borosane su se nekada prozivodile u bijeloj te plavoj boji, a bile su nezaobilazne kod svih žena koje zbog posla moraju čitavo vrijeme stajati ili hodati.

Riječ stručnjaka

Preporučaju se trudnicama jer su u prilagođene zahtjevima kralježnice, a upravo trudnice imaju ponajviše problema s kralježnicom i bolovima u leđima. Osim toga, odlično podupiru čitav gležanj.

Problem može nastati ako žena nabavi borosane od loših materijala koji iritiraju kožu pri duljem nošenju ili vrućinama.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:25