- Ti mali tragovi u brašnu - ova kratka objava jedne Australke na Facebooku bila je dovoljna da se na spomenutoj društvenoj mreži pokrene žustra rasprava o tome znamo li što uopće držimo u vlastitim domovima i koliko je hrana u našim kuhinjama zdrava, tj. potencijalno opasna za sve ukućane.
Naime, tragovi vidljivi na fotografijama na koje je ukazala ova Australka nisu ništa drugo nego - ličinke žiška.
A žišci su biljojedi koje najčešće možemo pronaći u vrtovima i skladištima, ali nerijetko prezime i u kućanstvima - mahom u hrani poput riže i brašna, gdje žišci žive i razmnožavaju se.
A kako ih se najlakše riješiti?
Zamrznite žitarice i brašno na četiri dana kako biste ubili jajašca, ličinke i već odrasle žiške. Spomenute namirnice čuvajte u staklenim, metalnim ili plastičnim posudama, a ako su se žišci ipak već razmnožili, najpametnije je baciti zaraženu hranu.