Grof Bombelles je sredinom 19. stoljeća nabavljao različito drveće i grmlje, od Japana do Sjeverne Amerike, pa je perivoj oko svojega dvorca pretvorio u pravi arboretum

Dvorac Opeka

Danas u arboretumu raste čak 2.900 pojedinačnih primjeraka različitih vrsta drveća i grmlja

Arboretum Opeka u Vinici najstariji je zaštićeni i najveći arboretum u Hrvatskoj, a ujedno i prvi zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u našoj zemlji. Ljepota i posebnost perivoja, koji okružuje istoimeni dvorac, bili su presudni da se još davne 1947. donese odluka o njegovoj zaštiti, što je utrlo put da se kasnije pod zaštitu stave i drugi lokaliteti velike prirodne vrijednosti

image

Aboretum

Ovaj jedinstveni primjer parkovne arhitekture i njegova „priča“ iznova privlače ne samo ljubitelje prirode i nepopravljive romantičare, nego i sve koji žele doživjeti čaroliju kojom ovaj arboretum zrači.

image

Aboretum

A zanimljivo je da njegovo oblikovanje uopće nije počelo s namjerom da postane arboretum. Za sve je „kriv“ grof Marko Bombelles koji je sredinom 19. stoljeća postao vlasnik posjeda Opeka, na kojem su jedno stoljeće ranije Draškovići počeli graditi dvorac u kojem će stanovati. Postojeći prirodni krajolik ih je već tada zasigurno oduševio, a na prostoru na kojem se nekad vadila zemlja za izradu opeke (po čemu je cijeli kompleks dobio ime) uredili su umjetno jezero s otočićem.

image

Aboretum

Grof Bombelles se, po svemu sudeći, zaljubio u dvorac i prirodu koja ga je okruživala, a sa svojih putovanja donosio je različito drveće i grmlje. Egoztične vrste drveća nabavljene su iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i Europe. Perivoj oko svojega dvorca tako je pretvorio u pravi arboretum.

image

Aboretum

I to ne bilo kakav, nego iznimne umjetničke i velike dendrološke vrijednosti. - Perivoj je pejzažnih i romatičarskih obilježja, a jedinstven je po oblikovnim elementima ostvarenim upotrebom brojnih biljnih vrsta najrazličitijih formi, varijeteta i kultivara. Zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta, ovaj lokalitet je pogodan za razvoj bilja. U takvim povoljnim uvjetima uspješno su uzgojene brojne egzotične vrste koje je grof Bombelles nabavljao iz raznih krajeva svijeta – otkriva nam Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije.

image

Aboretum

Na površini od oko 25 hektara brojne vrste su se očuvale sve do danas: posljednji popis ili, stručno rečeno, inventarizacija pokazala je da se u arboretumu Opeka nalazi čak 2.887 biljnih jedinki razvrstanih u 180 taksonomskih jedinica, 86 rodova i 44 porodice!

image

Arboretum

Svjesni vrijednosti i važnosti Arboretuma Opeka za cijelu Hrvatsku, ali i srednju Europu, u Varaždinskoj županiji pokrenuli su projekt kojim će ovaj najstariji zaštićeni hrvatski arboretum biti obnovljen, uređen i revitaliziran. U njemu se planiraju i razni sadržaji za posjetitelje, od uređenja parternog vrta, senzornog vrta, poučnih staza, ukrasnog povrtnjaka, info točke za posjetitelje, preko digitalne interpretacije prostora, pa do uvođenja različitih drugih sadržaja poput igrala u obliku kukaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 10:20