ALTERNATIVA TERETANI

Cure, izađite iz dvorane i otkrijte svoju novu, divlju sportsku stranu

Neki tipični ženski oblici rekreacije poput odlaska u teretanu, aerobika, pilatesa ili fitnessa mnogim su pripadnicama nježnijeg spola dosadne aktivnosti. Ili barem nisu dostatni jer žene također žele osjetiti da im vrije krv, da im se podigla razina adrenalina i žele znati da su savladale nešto veće od broja okretaja na sobnome biciklu. Pa i bez obzira na dolazak jeseni i zime, fizičku spremnost ili godine, postoje avanturistički sportovi kojima se možemo početi baviti bilo kada i gotovo posvuda. Za vas smo odabrali šest takvih aktivnosti, a o tome kako su ih savladale, svjedoče žene među kojima su većina mame.

Slobodno penjanje

Gorana Škare (34), Split

zaposlena majka dvoje djece

S mamom se danas penju i 11-godišnja kći i 7-godišnji sin

- Kada su se djeca malo osamostalila, stvorilo se malo vremena za mene pa sam rekla sad ili nikad. Mislim da je ljubav prema penjanju oduvijek bila u meni, jer sam se i kao mala uvijek negdje verala i to me je činilo sretnom, taj osjećaj slobode i snage... Nedugo zatim moja su djeca navalila da ih vodim na trening da vide kako se mama penje i sada se penju moja 11-godišnja kći Lucija i sedmogodišnji sin Damjan.

Tko je čitao “Otok” Aldousa Huxleyja, sjetit će koliko je upravo penjanje za ovog pisca bio najvažniji oblik fizičke, ali i psihološke aktivnosti. U stvarnosti se sportsko penjanje ne razlikuje mnogo: razvija snagu, izdržljivost, ravnotežu, koordinaciju pokreta i psihu. Za napredovanje u penjanju služi se isključivo rukama i nogama, a oprema koristi samo kao osiguranje od pada. Penjati se može po pravim stijenama, a za lošeg vremena u nekoj od sportskopenjačkih dvorana. Savjet plus: U Hrvatskoj djeluje 20-ak klubova koji redovito održavaju sportskopenjačke škole. Cijene tečaja kreću se od 600 do 1100 kuna, ovisno o klubu, i traju oko dva mjeseca, a u cijenu je uključena i godišnja članarina u klubu. Oprema je na tečaju osigurana (konop, komplet za osiguranje, sprava za osiguravanje i penjačica - penjačke tenisice).

Biciklizam

Dubravka Družeta (27), Pazin

knjigovotkinja

Svaka je vožnja testiranje vlastitih sposobnosti

- 2006. godine sasvim sam slučajno prvi put prisustvovala downhill utrci kao gledatelj i tada sam se u to zaljubila. Rekla sam samoj sebi da to moram probati. Ali svi su mi govorili ‘Nije to za tebe, ubit ćeš se’ i slično. Tada sam kupila prvi hardtail bicikl, našla ekipu s kojom sam se počela voziti i tako je krenulo. Od tada do danas sam promijenila dva bicikla, osvojila pregršt medalja po Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, upoznala mnoštvo raznih ljudi. Svaka je vožnja novo iskustvo, novi izazov, novo testiranje vlastitih sposobnosti, spoznaja vlastitih granica.

Za početak, dovoljni su bicikl i dobra volja. Nakon što ambicije i afiniteti porastu, a ovisno i o sklonostima, oprema koja se koristi postaje sofisticiranija i skuplja. Bilo da se odlučite za laganu rekreacijsku vožnju u prirodi, cestovni ili brdski biciklizam, uz dobru kondiciju zagarantirani su i ugodno provedeni sati. Ambiciozniji se možda odluče za natjecateljski biciklizam, a možda i za najtežu disciplinu - downhill.

Savjet plus: Nemojte nikako voziti u pamučnim majicama, uložite u biciklističke majice te vjetrovke za hladnije dane (postoje jeftinije i zadovoljavajuće varijante).

Nordijsko hodanje

Jadranka Vuković, Dugi Rat

majka troje djece

Treninge na Marjanu nikada ne propuštam

- Nordijskim hodanjem počela sam se baviti prije godinu i pol. Za mene je to pravo otkriće. Oduvijek sam voljela boraviti u prirodi, ali sada sa štapovima, to je stvarno užitak. Hodanje u kombinaciji s pravilnim disanjem oslobađa od stresa. Osjećam sve mišiće, posebno gornjeg dijela, kao i tricepse, koji se inače teško aktiviraju. Možda mnogima izgleda čudno hodanje sa štapovima kad nema snijega, ali vjerujte, treba probati. U nordijsko se lako zaljubiš.

Voditeljica udruge Aktiv-Split Snježana Ložić smije se i kaže da je najčešće pitanje polaznika “A di vam je snig?” No, za ovaj sport snijeg nije nužan. Primjerena je aktivnost za osobe s hipertenzijom, osteoporozom i prekomjernom tjelesnom težinom. Vrlo blagotvorno utječe na starije osobe jer održava pokretljivost u zglobu kuka i ramena i rasterećuje napetu muskulaturu. Rasterećuju se zglobovi i koljena te se smanjuje opterećenje na koljena kod osoba s prekomjernom težinom.

Savjet plus: Bitno je svladati pravilnu tehniku hodanja, koja nije zahtjevna, ali je potrebno više treninga da se osjeti pozitivno djelovanje tehnike.

Triatlon

Gorana Jelić Mrčelić (37), Split

docentica na fakultetu, majka 6-godišnjeg dječaka

Ovo je idealan sport za žene jer smo izdržljiva bića. A uz to uklanja stres

- Triatlonom sam se počela baviti neplanirano, tek tako, da probam. Nakon prijeloma kralješka preporučili su mi plivanje za oporavak. Kako sam se desetak godina bavila rekreativno trčanjem, ostalo mi je uhvatiti se bicikla i završiti svoj prvi sprint traitlon (750 m plivanja, 20 km vožnje bicikla, 5 km trčanja). Mjesec dana nakon toga završila sam i svoj prvi half ironman (1900 m plivanja, 90 km vožnje bicikla, 21 km trčanja). Ono što je super u ovom sportu jest što se temelji na izdržljivosti, koja se ne gubi s godinama, za razliku od snage i brzine. Žene su jako izdržljiva bića. Stoga je ovo idealan sport za njih i veterane.

Ako može Jennifer Lopez, možete i vi. Kao kombinacija triju sporta (plivanje, biciklizam i trčanje), triatlon je idealan za rekreaciju. Smanjena je opasnost od ozljeđivanja, koja je češća kod preintenzivnih i preučestalih treninga jednog sporta.

Plivanje kao prva disciplna može biti odličan nadomjestak teretani jer razvija snagu svih mišićnih skupina, pogotovo gornjeg dijela tijela (ruke, ramena, leđa), uz smanjen rizik od ozljede zbog manjeg opterećenja na zglobove i veće kontrole pokreta. Voda uklanja nakupljeni stres.

Biciklizam, druga disciplina, može pomoći u oblikovanju nogu i stražnjice, a preporučuje se u rehabilitaciji nakon ozljede koljena. Trčanje, završna disciplina, osnovna je aktivnost za održavanje kondicije i kontrolu tjelesne težine. Dodatna prednost ovog sporta je dulji boravak u prirodi.

Savjet plus: Triatlonskih klubova ima u svakom većem gradu (ukupno oko 20, a samo u Zagrebu ih je šest), pa čak i, primjerice, na Braču. Najskuplja investicija je kupnja bicikla, no za početak će poslužiti i stari mountain bike.

Capoera

Mirjana Vladić (24), Zagreb

zaposlena u knjižari, apsolventica anglistike i komparativne književnosti

Struk, stražnjica i bokovi više nikada neće biti isti

- Željela sam se baviti nečim zabavnim, bez brige i truda oko izgleda. Otkad sam krenula na capoeiru, moj svijet više nije isti. Tu ima svega pomalo: borilačkih vještina, plesa, glazbe, sviranja instrumenata, pjevanja na portugalskom jeziku, vježbanja ritma i razmjene različitih kultura - taman po mjeri čovjeka. Za one koji ipak žele znati što capoeira može učiniti za vaše tijelo, recimo samo da vaš struk, bedra i guza više nikada neće biti isti.

Ova brazilska vještina kombinira borbu, ples, glazbu, filozofiju i tradiciju. Pozitivno utječe na držanje, energiju, koordinaciju, ravnotežu, kondiciju, snagu i samosvijest. Ne zasniva se isključivo na borbi, nego je neodvojiva od ritma, neverbalnog dijaloga “boraca”, razgovora i rituala. Ona je umijeće i filozofija, a ne samo sport.

Savjet plus: Ne bojte se akrobacija koje izvode iskusni vježbači, nitko nije rođen s tom vještinom.





Planinarenje

Iris Jurčić (30), Split

projekt-menadžerica, majka dvoje djece

Iznova se podsjetiš koliko si malen u odnosu na prirodu

- Početak je bio težak, ali svaku težinu je nadjačalo iskustvo pobjede nad samom sobom i užitak u nedirnutoj prirodi. Hodajući, penjući se, čovjek se iznova podsjeti koliko je malen u usporedbi s prirodom koja nas okružuje. Zahvaljujući takvim iskustvima, puno je jednostavnije staviti stvari u perspektivu i rješavati situacije u životu, na poslu, u društvu. Planinarenje mi je u život donijelo mnogo toga lijepog, osim prekrasnih ljudi, i protutežu svakodnevnici. Ispražnjena sam od stresa.

U Hrvatskoj djeluje više od 200 planinarskih klubova i društava, a većina ih održava opće planinarske škole. Uz planinarstvo povećavamo fizičku kondiciju, a ono je i jedini način da vidimo i doživimo skrivene ljepote prirode.

Savjet plus: Da biste se počeli baviti planinarstvom, škola nije prijeko potrebna, ali se preporučuje. Za početak su potrebne dobre cipele gojzerice i ruksak i isprva nikako ne ciljajte previsoko i držite se crveno-bijele markacije koja označava planinarsku stazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:56