NI HRVATSKA NIJE DALEKO

SPAJATE SLOBODNE DANE? Ovo je lista 10 zemalja rekordera s plaćenim danima odmora

Za većinu Hrvata lipanj ove godine je svjetla točka kalendara i mnogi će ga iskoristiti za spajanje produženih vikenda, kao uvertiru u ljetni godišnji odmor.
 Foto: instagram

Poznato je kako Hrvati vole spajati slobodne dane pa uživati u produženom odmoru. Tako će biti i ovog vikenda kada se očekuje velik broj odlazaka na obalu.

Radnici u Hrvatskoj imaju minimalno 20 dana godišnjeg odmora i 14 dana praznika, što je ukupno 34 dana plaćenog odmora. Međutim, postoje zemlje koje imaju znatno veći broj slobodnih dana, kao i beneficije poput 13. ili 14. plaće.

10. Južna Koreja - 34 dana

Južna Koreja ima 19 dana godišnjeg odmora i 15 dana državnih praznika što ukupno iznosi 34 plaćena dana odmora. Međutim, velika je i cijena tih "slobodnih" dana jer tijekom godine skupe najviše prekovremenih sati.

9. Danska - 34 dana

Radnici u Danskoj imaju 25 dana plaćenog godišnjeg odmora i 9 dana državnih praznika, međutim imaju i drugačiji tretman poslodavca. Uključeniji su u donošnje odluka, a omogućene su im i brojne edukacije te usavršavanja.

8. Cipar - 35 dana

Zaposlenici imaju pravo na 20 dana plaćenog odmora i 15 dana državnih praznika, međutim imaju i drugačije radno vrijeme pa tako rade od 8 do 17:30 s pauzom do sat i pol.

7. Luksemburg - 35 dana

Radinici ove male države imaju brojne benefite pa tako osim 13. plaće koju imaju gotovo svi radnici, neke tvrtke uvele su i 14. plaću na kraju godine. Imaju 25 dana plaćenog odmora i 10 dana praznika.

6. Španjolska - 36 dana

Španjolci vole produžene vikende no jako rijetko spajaju slobodne dane, kao što će primjerice velik broj Hrvata učiniti ovog vikenda. Imaju 22 dana plaćenog odmora i 14 dana državnih praznika.

5. Grčka 37 dana

Grcima i nije tako loše kada je u pitanju godišnji odmor i slobodni dani pa su tako iznimno sretni činjenicom da imaju 25 dana plaćenog odmora i 12 dana praznika.

4. Austrija - 38 dana

Radnici ove europske zemlje također imaju 25 dana plaćenog odmora i 13 dana državnih praznika, a radnici često primaju novčane stimulacije na postojeću plaću.

3. Francuska - 40 dana

Čak 40 dana plaćenog odmora čeka na marljive Francuze kroz godinu, a zakon posebno štiti radnike koji su žrtve nepravednog otkaza te im jamči pravnu zaštitu.

2. Rusija - 40 dana

Rusima nije loše kada je u pitanju radna dinamika, s obzirom na njihovih čak 28 dana plaćenog godišnjeg odmora i 12 dana državnih praznika.

1. Brazil - 41 dan

Zamislite da radite u zemlji u kojoj imate gotovo dva mjeseca plaćenog odmora, a vlada vas prisiljava da uzme barem jedan mjesec u komadu svake godine. Brazilci imaju upravo takav sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:30