HOROR U KENIJI

BESTIJALNI ČIN MONSTRUOZNIH KRIVOLOVACA ZGRANUO SVIJET Ubili su majku i njezino mladunče, dvije od samo tri bijele žirafe na čitavom planetu...

 Handout/Caters News Agency / AFP

Djelatnici službi za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta kažu da su krivolovci na sjeveroistoku Kenije ubili dvije iznimno rijetke bijele žirafe, piše BBC.

Trupla majke i njezinog mladunčeta pronađena su u selu u okrugu Garissa na sjeveroistoku zemlje.

Treća bijela žirafa još je živa i smatra da je riječ o jedinoj jedinki bijele žirafe na cijelom svijetu.

Bijele su žirafe bijele zbog leucizma, rijetke bolesti čije je glavno obilježje izostanak pigmenta u stanicama kože.

Vijest o postojanju bijelih žirafa proširila se svijetom nakon što su fotografirane 2017. godine.

Mohamed Ahmednoor, ravnatelj društva za očuvanje ugroženih životinja Ishaqbini Hirola Community Conservancy, rekao je da su ubijene žirafe posljednji puta viđene prije tri mjeseca.

"Ovo je jako tužan dan za grad Ijaru i Keniju u cjelini. Mi smo jedina zajednica na svijetu koja skrbi o bijeloj žirafi", rekao je Ahmednoor.

"Naši napori da očuvamo rijetke i unikatne vrste doživjeli su velik udarac i ovo bi trebalo poslužiti kao poziv da se nastavi s aktivnostima očuvanja", dodao je.

Krivolovci još nisu identificirani, a motiv za ubojstva nije jasan.

Kenijski zavod za brigu o divljim životinjama, glavno državno tijelo za pitanja očuvanja ugroženih životinjskih vrsta u toj zemlji, rekao je da istražuje ubojstva.

Bijele su žirafe u Keniji prvi puta viđene u ožujku 2016. godine, dva mjeseca nakon što su viđene u susjednoj Tanzaniji.

Prema podacima Afričke fondacije za divlje životinje, oko 40 posto svih žirafa nestalo je u posljednjih 30 godina jer ih krivolovci ubijaju zbog mesa i krzna.

Od 1985. do 2015. godine, broj jedinki pao je sa 155 tisuća na 97 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:03