VELIK ODAZIV

APEL DOKTORICE KOJA TRAŽI ZAMJENU URODIO PLODOM Na Mljet želi doći više od 20 liječnika: 'Ja idem u penziju, ali ostajem na otoku!'

 Robert Matić / EPH

Pismo koje je dr. Magdalena Nardelli Kovačić s Mljeta uputila medijima pozivajući mlade liječnike da dođu na otok i zamijene je zbog odlaska u mirovinu izazvalo je pravu malu lavinu upita liječnika koji bi voljeli raditi na otoku. Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana, stigle su prijave pet zainteresiranih kandidata iz Hrvatske i dvadesetak prijava iz susjednih zemalja, piše Slobodna Dalmacija .

Bili su zabrinuti i doktorica i ravnatelj jer je u početku izgledalo kako će biti teško dovesti liječnika na Mljet. Naime, na prvi natječaj dubrovačkog Doma zdravlja nije stigla ni jedna prijava. Prekrasan otok i dobri uvjeti koji su se nudili za mjesto liječnika nisu impresionirali kandidate. Tada se dr. Nardelli Kovačić odlučila na neobičan potez i sama pokrenula medijsku kampanju kako Mljet ne bi ostao bez liječnika. Njezinu "poruku u boci" objavili su svi mediji, a rezultat toga je da će uskoro na Mljet doći liječnik.

Nakon objave u medijima, Dom zdravlja bio je zasut pitanjima iz susjednih država, posebno iz Bosne i Hercegovine, međutim problem je što za posao u našoj zemlji moraju imati nostrificiranu diplomu i položiti državni ispit. Želja za dolaskom na Mljet nije im bila dovoljna. Srećom, i mladi liječnici iz Hrvatske pokazali su interes pa će uskoro nakon odabira jedno od njih petero krenuti na otok. Budućem liječniku na Mljetu na usluzi će biti i omiljena mljetska liječnica dr. Nardelli Kovačić, koja odlaskom u mirovinu ne odlazi s otoka.

– Ostajem na Mljetu. Moji pacijenti znaju gdje sam i uvijek me mogu potražiti za neki savjet. I moji pacijenti koji žive negdje drugo i dandanas me zovu za savjet. Kada si toliko godina na otoku, to ti postane način života, to nije više zanimanje nego način života. Ostajem na Mljetu i vrlo rado ću sve svoje znanje podijeliti s novim kolegom ili kolegicom. Ostat ću kao mentor, upoznati ga s ljudima, terenom, načinom rada u ambulanti, sa svime što bude potrebno – kaže dr. Nardelli Kovačić.

Inače ova mljetska liječnica, o kojoj na otoku svi imaju samo riječi hvale, došla je na Mljet prije 35 godina, i to ne slučajno, kako to obično biva kod liječnika, nego namjerno. Zaljubila se u Mljet još kao dijete, kada je dolazila na ljetovanje, i zamišljala kako bi tu bilo lijepo živjeti. Taj san joj se ostvario i već više od tri desetljeća je tu i s Mljećanima dijeli dobro i zlo.

– Najljepše je to što je otočna medicina zaista prava medicina i što liječnik na otoku doista radi sve. Liječnik treba znati sve i u bliskoj je vezi sa svojim pacijentima. Dijeli se svakodnevni život. To vam je kao na brodu ili kad putnici na kruzeru imaju svog liječnika i svi se poznaju. Tako je i na Mljetu. Sa svojim pacijentima dijelim sve. Sada mi dolazi već druga generacija pacijenata, klinci koji su se rodili kad sam ja došla na Mljet, koje su majke kao bebe dovodile kod mene u savjetovalište i na cijepljenje. Danas ta djeca donose svoju djecu u savjetovalište i na cijepljenje. Bio je to jedan kontinuitet i holistički pristup pacijentu i odličan "feed back" pacijenata, a to je nešto zbog čega treba doći raditi na otoku – kaže dr. Nardelli Kovačić.

Kada je slala svoje "poruke u boci", dr. Nardelli Kovačić je kazala kako se nada da će jednu od njih pronaći netko tko će tu poruku i taj poziv osjetiti kao svoju želju i svoj životni odabir, i nastaviti se uspješno, na radost svih otočana i njezinu osobno, baviti istinskom obiteljskom medicinom na najljepšem mjestu na svijetu, piše Slobodna Dalmacija .

Solidna plaća i osiguran stan

Plaća liječnika na Mljetu bila bi oko devet tisuća kuna, ovisno o tome je li kandidat početnik ili specijalist. Budućem liječniku u Babinu Polju osiguran je i smještaj. Dok ne bude gotova adaptacija stana iznad ambulante, smještaj je osiguran u mjestu i plaćat će ga DZ i Općina Mljet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 01:01