DAMSKI ZAHTJEV

APEL 73 ŽENE KOJE SU GOSTOVALE U 'DAMINOM GAMBITU' 'Odmah povucite otkaz Elizabeti Gojan'

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - "Damski zahtjev Goranu Radmanu", apel je kojim su 73 žene iz javnog, kulturnog i poduzetničkog života, koje su sve gostovale u emisiju HTV-a "Damin gambit", u četvrtak zatražile od glavnog ravnatelja HRT-a da trenutačno povuče otkaz urednici te emisije Elizabeti Gojan.

"Pravo na slobodno izražavanje mišljenja, kao jedna od temeljnih tekovina demokratskog društva, zajamčeno je Ustavom i ne može ni smije biti razlogom da se, samovoljom Gorana Radmana, jednoj od najboljih novinarki u Hrvatskoj zabrani rad na HRT-u kao javnoj ustanovi", ističu potpisnice apela. Navode kako je "Damin gambit" bio jedini projekt HRT-a koji je omogućavao da se čuje i "autentični ženski glas".

"Podsjećamo gospodina Radmana da rad HRT-a financiraju sve hrvatske građanke i građani, te da oni imaju pravo znati o svemu što se u toj medijskoj kući događa, od toga kolike slobode uživaju novinari i urednici i tko te slobode ugrožava, do toga kako se i na što troši i posljednja lipa od pristojbe za HRT".

Potpisnice apela traže od Radmana i da hitno povuče Etički kodeks, koji novinarima i urednicima HRT-a zabranjuje javne nastupe bez odobrenja Uprave, jer se njime grubo krše i ograničavaju prava građana na informaciju i pravo novinara na slobodu govora.

"Ne pristajemo šutjeti o slučaju Elizabete Gojan, koja je kažnjena jer je koristila svoje građansko i profesionalno pravo na slobodu izražavanja, a smatramo da je to nedopustivo u zemlji koja se deklarira kao demokratska država", kaže se u apelu.

Ako odluka o otkazu ne bude povučena, potpisnice kažu da kako će iskoristiti svoje profesionalne i moralne autoritete te o cijelom slučaju obavijestiti relevantne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji kao i međunarodne organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:51