TEATAR NA WEBU

Završen online besplatni kazališni festival Jutarnjeg lista, 'Umišljeni bolesnik' pobjednik!

U 80 dana prikazane su 52 predstave 15 hrvatskih kazališta ili festivala od Dubrovnika, Splita, Šibenika preko Rijeke, Zagreba i Varaždina
 CROPIX

Prvi online besplatni kazališni festival www.jutarnji.hr koji je počeo 20. ožujka u sklopu akcije Ostajemdoma, a u međuvremenu prerastao u veliku kazališnu online manifestaciju u kojoj su u 80 dana prikazane 52 predstave 15 hrvatskih kazališta ili festivala od Dubrovnika, Splita, Šibenika preko Rijeke, Zagreba i Varaždina do Osijeka, završio je ovaj tjedan sa više od 80.000 pregleda.

Od toga je oko 75.000 pregleda samih predstava i Uskrsnog koncerta u izvedbi osječkog kazališta te oko osam i pol tisuća pregleda videonajava predstava koje smo prikazivali. Najgledanija predstava i pobjednik Prvog online kazališnog festivala Moliereov je klasik “Umišljeni bolesnik” Dramskog kazališta Gavella u režiji Krešimira Dolenčića koji ima čak 9263 pregleda. Na drugom je mjestu “Traži se novi suprug” Mire Gavrana u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh i režiji Željka Kö​nigsknechta sa 6035 pregleda na www.jutarnji.hr, a treći je “Ustav Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića sa 3882 pregleda u režiji Vinka Brešana.

Hit-režiseri

U prvih su deset predstava po dvije režije Krešimira Dolenčića, Vinka Brešana i Paola Magellija, četiri hrvatska suvremena teksta, jedna adaptacija romana nobelovca, jedna Shakespeareova tragedija i jedna lutkarska predstava.

Dubrovnik,190716.
Moliereov Umisljeni bolesnik u reziji Kresimira Dolencica i izvedbi  ansambla Gradskog dramskog kazalista Gavella na programu 67. Dubrova?kih ljetnih igara.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX
Moliereov 'Umisljeni bolesnik' Gradskog dramskog kazališta Gavella

“Noćni život” Zagrebačkog kazališta mladih prema Ivanu Vidiću i u režiji Paola Magellija ima 3869 pregleda i na četvrtom je mjestu. Na petom je mjestu “Bljesak zlatnog zuba” kazališta Komedije prema Mati Matišiću i u režiji Zorana Mužića sa 3686 pregleda, a na šestom “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” prema francuskom piscu Joelu Pommeratu u režiji Paola Magellija i izvedbi kazališta Gavella sa 3510 pregleda. Sedmi je naslov po gledanosti “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića u režiji Vinka Brešana i Kerempuhovoj izvedbi sa 2703 pregleda, slijede ZKM-ov “Čarobni brijeg” u režiji Janusza Kice, a prema njemačkom nobelovcu Thomasu Mannu sa 2432 pregleda, “Čarobna frula” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Kreše Dolenčića sa 2388 pregleda, a Shakespeareov “Kralj Rikard III.” u režiji Aleksandra Popovskog, dobitnik Zlatnog Studija Jutarnjeg lista 2019., na desetom je mjestu sa 2323 pregleda.

'Umišljeni bolesnik' kazališta Gavella

U kontekstu pregleda pojedinih naslova važno je reći da se platforma jutarnji.hr prvi put bavila puštanjem kazališnih snimki te da je posjećenošću pridonijela tome da se publika koja ne ide u kazalište ili ide rijetko, informira o predstavama iz cijele Hrvatske (neke od prikazanih predstava više i nisu na redovnom repertoaru). Istovremeno je, djelujući za mnogo širi, ali i drukčiji spektar publike prenijela u prvih deset pregleda ukus publike koji je po nekim značajkama očekivan, na prvim su mjestima humorni naslovi, ali je po nekima i neočekivan ako znamo da je u prvih deset ušao Thomas Mann, najpoznatiji po “Smrti u Veneciji” pa i William Shakespeare, kojega je publika na Zlatnom Studiju Jutarnjeg lista već prethodno nagradila. Na besplatnom festivalu www. jutarnji.hr bile su četiri opere: “Don Giovanni” osječkog HNK te “Seviljski brijač”, “Trubadur” i “Moć sudbine” splitskog HNK. “Moć sudbine” sa 900 pregleda gledanija je od drugih naslova koja su operni “blockbusteri”.

Kepempuh
Ustav Republike Hrvatske - Satiričko kazalište Kerempuh

Kvaliteta snimki

Objavljene brojke gledanosti predstava odnose se samo na preglede na portalu www.jutarnji.hr i nisu im pribrojeni pregledi istih naslova koja su pojedina, ne sva kazališta plasirala paralelno i na svojim YouTube kanalima. Kazalište online nikad neće moći zamijeniti doživljaj gledanja uživo niti je to njegova svrha, no činjenica je da su u predstave koje vode po broju naslova njihova kazališta nešto više uložila i u njihove snimke - najgledanije predstave snimale su se s više kamera. Nekim se kazalištima dogodilo da su im predstave koje su lošije prošle na blagajni, gledanije na online platformi od onih koje uživo prolaze bolje. Više je faktora u “jednadžbi”, a jedan je od njih da drugi medij voli predstave jednostavnijeg rada autorskog tima. Neka kazališna čarolija u kojoj je veliki ulog glazbe, svjetla, scenografije, koreografije teško se može istinski doživjeti ako ne sjedite u parteru.

'Ne igraj na Engleze' kazališta Kerempuh

Prvi online besplatni kazališni festival www.jutarnji. hr počeo je u vrijeme izolacije u ožujku. Ono što je na početku zamišljeno kao “prozor” za kazališta čiji je rad obustavljen, zahvaljujući interesu publike koji se zadržao i nakon popuštanja mjera protiv koronavirusa, preraslo je u vrlo sadržajan kazališni festival u drugom mediju. Putem online festivala www.jutarnji.hr postiglo se ono što u redovnim uvjetima, nažalost, još nije realizirano: publika iz cijele Hrvatske mogla je, barem u drugom mediju, pogledati predstave ili se informirati o radu kazališnih kuća iz vodećih kazališnih središta u zemlji.

Komedija
Bljesak zlatnog zuba - Kazalište Komedija

Dodjela nagrada

Na festivalu su sudjelovali Dubrovačke ljetne igre, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika, HNK Split, Splitsko ljeto, Gradsko kazalište lutaka Split, HNK Šibenik, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagrebačko kazalište mladih, Satiričko kazalište Kerempuh, Gradsko kazalište Komedija, Zagrebačko kazalište lutaka, produkcija Eurokaz, HNK Varaždin i HNK Osijek. U okviru akcije imali smo Tjedan kazališta stradalih u potresu, Komedije i Gavelle. Obilježili smo i rođendan Ive Brešana predstavom “Veliki manevri u tijesnim ulicama” HNK Šibenik. Na online festivalu prikazivane su predstave različitih kazališnih žanrova i umjetničkih jezika, različitih autora, od hrvatskih i stranih klasika do suvremenih domaćih pisaca. Na festivalu je, na zadovoljstvo publike verziranije za kazalište, bila i produkcija Eurokaz koja nema veliki broj izvedbi uživo.

'Čarobna frula' ZKL-a

Predstave nikad nisu imale pregleda manje nego što bi ih ostvarile da su igrale jednu izvedbu uživo u redovnim uvjetima, na pozornici, s prosječnim brojem mjesta u gledalištu. Uvjereni smo da je platforma www.jutarnji.hr pobudila i zanimanje publike koja teatar ne posjećuje ili ga posjećuje rijetko, ali znamo i da su mnogi predstavu koju su gledali uživo ponovno gledali online. Zanimljivost je, među ostalim, iz podataka o analitici gledanosti da nijedna predstava nije “zamrla” nekoliko dana nakon emitiranja, nego je nastavila kontinuirano imati preglede idućih tjedana.

Zagrebačko Dramsko kazalište Gavella koje je stradalo u potresu i trenutačno je bez pozornice, pobijedilo je na Prvom online kazališnom festivalu s predstavom “Umišljeni bolesnik”, a u petak ćemo ih nagraditi darovima iznenađenja za teatar, glavnoga glumca predstave i redatelja.

Gotovo sve predstave na besplatnom online kazališnom festivalu još neko vrijeme mogu se pogledati na OVOM LINKU.

Pobjednik je “Umišljeni bolesnik” s čak 9263 posjetitelja na www.jutarnji.hr

1. Umišljeni bolesnik - Dramsko kazalište Gavella; 9263 gledatelja

2. Traži se novi suprug - Satiričko kazalište Kerempuh; 6035 gledatelja

3. Ustav Republike Hrvatske - Satiričko kazalište Kerempuh; 3882 gledatelja

4. Noćni život - Zagrebačko kazalište mladih; 3869 gledatelja

5. Bljesak zlatnog zuba - Kazalište Komedija; 3686 gledatelja

6. Ponovno ujedinjenje dviju Koreja - Dramsko kazalište Gavella; 3510 gledatelja

7. Ne igraj na Engleze - Satiričko kazalište Kerempuh; 2703 gledatelja

8. Čarobni brijeg - Zagrebačko kazalište mladih; 2432 gledatelja

9. Čarobna frula - Zagrebačko kazalište lutaka; 2388 gledatelja

10. Kralj Rikard III. . Dramsko kazalište Gavella; 2323 gledatelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:01