ARHEOLOŠKI NALAZ

Pronađeni ostaci crkve iz 4. stoljeća na lokalitetu Kamenice

Da je ovdje bazilika, naslućivalo se i ranije, jer su na ovom lokalitetu 1968. pronađene dvije podzemne grobne prostorije

Na nedavno otvorenoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje se može pogledati dio antičkog srebra pronađenog u Vinkovcima , pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac najavio je još jedno važno otkriće u ovom gradu.

Iz Ministarstva kulture tako javljaju kako su na lokalitetu Kamenica u Vinkovcima locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa koji datira u 4/5. stoljeće. Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Kompleks je okružen masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su i ostaci brojnih grobnica. Kompleks je smješten na površini od jednog hektara. Crkva je dimenzija 34 puta 15 metara, dok osmerokutna krstionica ima promjer 7,5 metara.

Javna namjena

- Povijesni podaci dokazuju postojanje biskupije u antičkim Cibalama kao jednom od centara provincije Panoniae secundae, ali samo značenje Cibala kao kršćanskog centra nije se moglo dovoljno vrednovati prije ovoga otkrića. Budući da površinski arheološki ostaci upućuju na bogato ukrašen ranokršćanski objekt s mramornim oplatama i polikromnim žbukama, a veličina i organizacija kompleksa na važnu javnu namjenu, taj je nalaz senzacionalan jer do sada nije pronađen ni jedan sličan u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako smatra Zoran Wiewegh, glavni konzervator za arheološku baštinu. Arheološki nalaz bit će detaljnije predstavljen danas, na konferenciji za novinare.

Carska vila

Da je ovdje bazilika, naslućivalo se i ranije. Naime, na ovom su lokalitetu 1968. pronađene dvije podzemne grobne prostorije koje su vjerojatno bile sjedinjene nadzemnim mauzolejom.

Veličina kapitela upućivala je na to da se može očekivati monumentalnu građevinu.

Profesor arheologije na Filozofskom fakultetu Aleksandar Durman nedavno je u intervjuu Jutarnjem najavio kako u Vinkovcima slijede nova otkrića :

- Nedaleko od ranokršćanske bazilike u blizini grada moguće je da je bila vila jednog od rimskih careva, Valentinijana, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:26