VELIKO ISTRAŽIVANJE

Znate li što čitaju hrvatski zatvorenici? Franju Tuđmana, Tomića i erotiku Suzane Rog. No, jedna će vas knjiga posebno iznenaditi

Franjo Tuđman

 Mark Reinstein/zuma Press/profimedia/Mark Reinstein/zuma Press/profimedia
Dane u zatvoru uz knjigu krati do 50 posto zatvorenika, a ljestvice najčitanijih djela otkrivaju da su najpopularniji krimići

Hrvatskoj ima sedam kaznenih ustanova, u svakoj je omogućen pristup knjižnom fondu pa ukupno uzničke dane uz knjigu krati do 50 posto zatvorenika, a ljestvice najčitanijih djela otkrivaju da su najpopularniji krimići, ali čita se sve - od Biblije, preko Suzane Rog do Franje Tuđmana.

Suzana Rog, inače, pseudonim je hrvatskog književnika Zvonimira Majdaka (1938), pod kojim je objavio šest romana erotske tematike. Prvi, “Baršunasti put”, “objavila” je 1987. godine, a uslijedili su romani: “Gospođa” (1988), “Ševa na žuru” (1989), “Ponovno sam nemoralna i pokvarena” (1996), “Želim još puno puta” (2001) i “Fircigerice” (2010).
Najčitaniji žanr iza hrvatskih rešetaka je svakako kriminalistički roman, a čitaju se i vjerske knjige, ljubavni i erotski romani, knjige za samopomoć i sl.


Nadalje, u kaznionici Lipovica pored Požege, gdje je najrazvijenija čitalačka navika zatvorenika, najčitanije su, uz krimiće, putopisne knjige i one vjerskog sadržaja. Čitatelji najviše posežu za Biblijom i Kuranom, a slijede ih „Tko je čovjek“ Tomislava Ivančića i dva domaća klasika „Prokleta avlija“ Ive Andrića i „Zlatarevo zlato“ Augusta Šenoe.
U najpoznatijoj hrvatskoj kaznionici u Lepoglavi su uz krimiće najposuđivaniji trileri, povijesna proza i knjige za samopomoć. Umjesto Biblije i Kurana „Lepoglavcima“ su draže knjige dijametralno suprotnog sadržaja.

image

Ante Tomić


Oni čitaju Zvonimira Majdaka, odnosno njegove erotske romane „Želim još puno puta“ i „Gospođa“ koje je pisao pod pseudonimom Suzana Rog, a u vrhu posudba su Kenan Crnkić i "Pazi kojeg vuka hraniš“ te Pavao Pavličić s „Krvnom vezom“.
Iz bibliotečnog odjela u Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa, najviše se poseže za romanom Agathe Christie „Ubojstvo u Orient Expresu“ i krimićima američke književnice Patricie Cornwell „Corpus delicti" i "Obdukcija“.
Tamošnje osobe na izdržavanju kazne interes pokazuju i za knjige o ljekovitom bilju, kroz njihove ruke često prolazi „Kućna biljna ljekarna“ Ivana Lesingera. Nerijetko posežu za enciklopedijama i knjigama povijesnog sadržaja, među kojima je najčitanija „Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji“ Franje Tuđmana.


U ženskom zatvoru najviše čitaju ljubiće


Kaznionica u Turopolju još je jedna u kojima su najčitaniji kriminalistički romani, a jedina je gdje se iznadprosječni interes pokazuje za znanstvenu fantastiku i humoristički roman. Najposuđivaniji su Robert Ludlum i “Teški krug“, John Grisham i „Posljednji porotnik“ te svevremenski klasik Williama Shakespearea “ Romeo i Julija“.
Trileri su na prvom mjestu u Glini, a najčitanija je Marija Jurić Zagorka i njezina serija romana „Grička vještica". Tamo se također čita Andrića, ali za razliku od Lipovice zatvorenici u Glini preferiraju njegovu „Na Drini ćuprija“.

image

Zvonimir Majdak

Ronald Gorsic/Cropix

Zanimljivo je, a ne bi trebalo čuditi, da je treća po broju posudbi knjiga „Godina prođe, dan nikada“ glumca Žarka Lauševića koji je također dobar dio života proveo iza rešetaka.
U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige za samopomoć. Najčitaniji je Robert Napra i njegovi romani „Luna“, „Bijela jutra“ i „Testament grofa Drakule“, a i „Ciganin, ali najljepši“ Kristijana Novaka te „Pogledaj što je mačka donijela“ Ante Tomića često prelaze iz ruke u ruku osuđenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 08:13