DAN POSLIJE

Žižek brani nastup o Izraelu koji je neke uzrujao: ‘Ne kajem se zbog svojih riječi, trebao sam biti još i oštriji‘

Slavoj Žižek na otvorenju 75. Frankfurtskog sajma knjiga

 Frankfurtski sajam knjiga
Filozof Mladen Dolar rekao je kako je skandalozno da je nastao skandal. Kako je rekao, Žižekov govor ni u jednom trenutku nije bio antisemitski

Slavni slovenski filozof Slavoj Žižek ne prestaje dizati prašinu ni nakon svog kontroverznog govora na otvaranju 75. Sajma knjiga u Frankfurtu u kojem se osvrnuo na situaciju na Bliskom Istoku, pritom nimalo ne štedeći Izrael, što je izazvalo burne reakcije javnosti. Za RTV Slovenija izjavio je da se ne kaje zbog svojih riječi i da misli da je trebao biti još oštriji. Među ostalim, podsjetimo, Žižek je rekao da bez knjiga nema rješenja za Gazu, a Izrael je, kako je citirao povjesničara i pisca Yuvala Noaha Hararija, na putu da postane diktatura.

Žižek je rekao i kako se Palestince općenito shvaća kao problem. "Izrael im ne daje nikakvu nadu, ne nudi im viziju zemlje u kojoj bi mogli igrati pozitivnu ulogu. Trebalo bi sagledati njihovu situaciju, usporediti nešto što se čini neusporedivim." Njegove su riječi izazvale komentare iz publike kako relativizira to pitanje. No on je odgovorio da to nipošto ne radi. "Sad vidite što u praksi znači inkluzija i poštivanje različitosti", uzvratio je Žižek.

I dok su mu neki aplaudirali, među onima koji su mu se suprotstavili bio je i povjerenik za antisemitizam Uwe Becker, koji je, kako piše njemački Zeit, nekoliko puta napuštao dvoranu. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, a u znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Žižek je također osudio i otkazivanje dodjele nagrade palestinskoj spisateljici Adaniji Shibli.

"Samo kroz čitanje knjiga možemo osvijestiti situaciju", uvjeren je filozof. Dodao je i da je terorizam protiv Izraela protivan svim vrijednostima sajma u Frankfurtu, a otkazivanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli također je protivno vrijednostima sajma, jer isključivanje nečijeg mišljenja nije rješenje.

image

Mladen Dolar

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Komentirajući naknadno cijeli slučaj Žižek je izjavio da je trebao uzvratiti osobi koja mu je prekinula nastup s "vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj jer takav stav će samo ojačati antisemitizam". Napomenuo je i da je to što se događalo tijekom njegova govora u Frankfurtu bio odgovor "lažnih filozofa" jer "većina privatnih mailova koje dobivam je sasvim drugačija". Napadaju ga, smatra filozof, lažni ljevičari. Postavio je i pitanje kome je služio nedavni napad Hamasa jer je, prema njegovom sudu, objektivno najteže pogodio Izrael.

"Mislim da u mojoj viziji imate Hamas i vladu Benjamina Netanjahua, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio kao terorista. Ovo je jedna osovina, a na drugoj strani su normalni ljudi", rekao je Žižek i dodao da je "šokiran" reakcijama i da ni jedna stvar koju je rekao u utorak već nije izgovorena u liberalnom, zapadnim i izraelskim medijima.

Povodom burnih reakcija oglasio se i ugledni slovenski filozof Mladen Dolar rekavši da je zapravo skandalozno da je iz toga nastao skandal. Kako je rekao, Žižekov govor ni u jednom trenutku nije bio antiizraelski i antisemitski, a nedvosmisleno je osudio i nedavni napad Hamasa. Dolar je podsjetio i da je Slavoj Žižek od sajma zamoljen da govori o nedavnim događanjima na Bliskom istoku, pa to nije bilo neočekivano.

"I njemački političari i Žižek rekli su da je prva stvar koju apsolutno treba reći da je nedavni napad Hamasa bez presedana, brutalan, neoprostiv i univerzalno osuđen. Za razliku od Žižeka, govornici njemačkog jezika tu su stali, dok je slovenski filozof ponekad postavljao dodatna pitanja", dodao je Dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:16