280 znakova

‘Ženo, pokrij tu dušu‘ je knjiga domišljatih i lucidnih tweetova pjesnikinje Fride Šarar

Ženo, pokrij tu dušu

 promo
Izdanje je objavio VBZ. Šarar je, inače, postala viralna zbog svoje pjesme ‘Jebo vas jezik‘

U suvremenom simulakrumu susjedstva, na društvenim mrežama, postoje ljudi za koje, ako ih dovoljno dugo pratite, već imate osjećaj da ih i osobno poznajete. Jedna od njih meni je Frida Šarar, čije su misli već neko vrijeme neizostavni dio moje Twitter naslovnice.

280 znakova, koliko ova društvena mreža dopušta svojim korisnicima, može biti ograničavajuća količina slova za izraziti misao, osim ako ste pjesnik.

A Frida jest pjesnikinja, koja je svoje tweetove i prošle godine ukoričila; knjiga se zove "Ženo, pokrij tu dušu", a objavio ju je VBZ. Podijeljena je u tematske cjeline: "Internet", "O ljudima", "Blud", "Ljubav", "Depresija i ostale ja" te "Nadrealizam".

image

Ženo, pokrij tu dušu

promo

Njeni su tweetovi lucidni i domišljati, ponekad igre riječima, ponekad misli, a ponekad anegdote. Ona u njima analizira sebe, istovremeno s velikom emocijom, ali i odmakom koji je nužan za dobrog promatrača, piše o tome kako se zaljubljivala, zabavljala, patila, smijala, padala... U knjizi su kratke forme presječene s nekoliko proznih oblika, priča o ljudima koji su ju taknuli i situacijama koje su je promijenile.

Šarar je suvremena pjesnikinja, koja društvene mreže bez zadrške koristi za izražavanje, za razliku od brojnih iz njezine branše koji od njih zaziru, gledaju ih s visoka. Tako je, primjerice, 2019. godine njezina pjesma "Jebo vas jezik", u kojem kao rođena Kruševljanka koja je dobar dio života provela u Beogradu, a danas živi u Rijeci, analizira svoju lingvističku genezu, postala viralni hit koji se dijelio diljem regije. Pjesma je prerasla u totem svih onih koji mrze nacionalne podjele.

Upravo je internet, kojeg vješto koristi, jedna od tema koje ju okupiraju. Pristupa mu sa specifičnom (auto)ironijom. "Ustanemo iz kreveta i legnemo na Twitter", "dođe mi da vrisnem tvoj juzernejm" i "klik je onomatopeja dosade" neki su od virtualnih redaka posvećenih mreži koji su izašli i na papiru.

Može se reći da su teme koje ju okupiraju klasično ženske, no proglasiti ju bazičnim "chick litom" bi bilo podcjenjivanje njezinog izraza. Ona u opisu svojih emocija i (ne)običnih momenata izražava i unikatan svjetonazor; žena je to koja odbija sivilo svakodnevice te koja uspijeva ostati glamurozna čak i kad, primjerice, piše o povraćanju koje je posljedica – alkohola.

Šarar je inače i kolumistica na nekoliko portala. Baš ovih dana je u kolumni "Kako diše tako i piše Frida Šarar" objavljivala seriju tekstova u kojoj je pisala o vlastitoj borbi s anoreksijom te odnosu prema svojem tijelu.

Osim "Ženo, pokrij tu dušu", objavila je i knjigu "Halter ego", također u izdanju VBZ-a, i to 2018. godine. Na Twitteru, jer gdje dalje, je najavila i skori izlazak svojeg trećeg izdanja: "moja treća knjiga (druga zbirka poezije, nadam se i poslednja, bože pomiluj me da ne pišem pesme više) ovih dana ide u prelom neka joj je sa srećom osamostaljenje od autorke i odlazak u nepoznate police, sobe, ruke i glave".

Osim toga, s vremena na vrijeme se izražava i kao glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43